Eğer biber tüketimini sevmiyorsanız, biberin faydaları ve zararlarını vurguladığımız bu makaleyi mutlaka okumalısınız. Biberin sağlığımıza sunduğu faydaları çok detaylı olarak ele alacağız. Eminiz biberin sağlığımıza sunduğu faydaları gördüğünüzde siz de şaşıracaksınız.
Biber, eski çağlatdan itibaren tüketilen bir besindir. Bazı kaynaklar biberin tarihinin 1700 yıldan fazla olduğunu belirtir. Çok eski çağlardan itibaren mutfaklarda yemeklere tat vermek için kullanılan biber, aynı zamanda alternatif tıpta hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Çünkü biber birçok hastalığı tedavi ederken, bazı önemli hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Sağlık açısından bilinen yüzlerce faydası olan biber, yüksek değerde vitaminler ve mineraller içermektedir.70 kcal içeren biber, diyet lifleri, protein açısından zengin sayılır. Harika bir A vitamini içeren biber, bununla birlikte bol miktarda C vitamini içermektedir. Ayrıca, tiamin riboflavin, pridoksin açısından da zengindir. Sodyum ve potasyum açısından gayet zengin olan biber, ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum başta olmak üzere birçok mineral içermektedir.
Biberin Sağlığa Faydaları
Biberin birçok çeşidi vardır: Kırmızı biber, karabiber, çarliston biber, yeşil biber vb… Bütün biber çeşitlerinin renkleri, yapıları ve tatları çok farklı olduğu gibi sağlık açısından faydaları aynı şekilde farklılık gösterebilmektedir. Fakat genel hatları ile biber, çeşitlerinin sindirim sistemi sorunlarını giderdiğini, hafif baş ağrılarına iyi geldiğini, öksürüğe karşı etkili olduğunu ve kilo vermeyi kolaylaştırdığını söylemek mümkündür.
Hatta bazı kaynakların, özellikle beyaz biberin, kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğunu ve kansere yakalanma riskini azalttığını belirtmektedirler. Fakat biberin hastalıkların tedavisinde kullanılması ve sağlık açısından maksimum verim alınması için tüketimi ile birlikte dosuna dikkat edilmelidir.
Şimdi, birberin sağlığa faydalarını hep birlikte inceleyelim.
Ağrıları Giderir: Isı arttırıcı kapsaisin maddesi içeren biber, spazm veya burkulma gibi sorunlardan kaynaklanan ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Ağrı olan bölgeye birkaç damla biber yağı uygulamanız ağrının kısa sürede geçmesine yardımcı olabilir.
Hafızaya İyi Gelir: Neredeyse bütün biber çeşitleri, ‘karnosik asit’ içermektedir. Biberin içerdiği bu asit, hafıza sağlığı yanında, beynin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Bu konuyla alakalı yapılan birçok laboratuvar araştırması, biberin beyin sağlığını koruduğunu, hafızayı güçlendiriğini, yaşlılık sonucu ortaya çıkan unutkanlık ve parkinson hastalığı gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığını, hatta ruh sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.
Bu özelliğinden dolayı, çocukların hafıza fonksiyonlarına katkıda bulunması için ufak yaşlardan itibaren biber tüketme alışkanlığının edinmelerini sağlamakta fayda vardır.
Kanser Tedavisinde: Beyaz biberin kanser hastalıklarına iyi geldiğini belirten Nottingham Üniversitesi ve Amerikan Kanser Araştırma Derneği, yürütülen çalışmalarda beyaz biberin içerdiği Kapsaisin kanserli hücrelerinin bazılarını öldürebildiğini açıklamıştır. Biberin prostat kanseri tedavisi için faydalı olduğu tespit edilmiştir ancak bu konuda daha fazla araştırma hâlen yapılıyor.
Migrene Faydalı: Migren ağrılarının tedavisi için ufak bir tencereye bir miktar kurutulmuş biber koyun ve kaynatın. Kaynama esnasında kafanızı havlu ile örterek buharı solumaya çalışın. 15 dakika bu uygulamaya devam edin fakat buhara çok yaklaşarak yüzünüzü yakmamaya dikkat edin.
Bağışıklık Sistemine Faydaları: Bağışıklık sistemini destekleyerek bünyenin hastalıklarla mukavemetini arttırır. Biberin etkili bir antitoksin olmasından dolayı, kış aylarında yaygın olan üşütme sonucu meydana gelen nezle, grip gibi salgın hastalıklara karşı tedavi amaçlı olarak kullanılır.
Öksürük Tedavisi: Şiddetli öksürüğe karşı bala bir miktar biber tozu katarak tüketmek iyi gelir. Biber ve bal doğal antibiyotik özelliğe sahiptir. Bununla birlikte bünyede ısı üretirler. Böylece biber kolay bir şekilde öksürük ve soğuk algınlığı hastalıklarının tedavi edilmesini sağlar.
Sindirim Sistemine Faydalı: Genel anlamda sindirim sistemi için çok faydalı olan biber, ayrıca kabızlık, gaz, mide bulantısı, kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarının giderilmesinde yardımı olabilir. Ufak sindirim sistemi sorunları için biber çayı tüketmek faydalı olabilir. Biber çayı aynı zamanda genel sağlık için önemlidir.
Solunum Yolu Hastalıkları: Biberin genel ağrılara ve grip gibi salgın hastalıklara karşı etkili bir tedavi aracı olduğunu söylemiştik. Astım, bronşit, sinüzit gibi alt ve üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisi için yukarıda anlattığımız şekilde, biberi kaynatarak buharını soluyabilirsiniz.
Kalp Sağlığını Korur: Vücutta çok fazla gereksiz sıvının bulunması, kalp sağlığını tehdit eder hatta fazla sıvının olması, akciğere aşırı basınç yapar ve nefes almayı zorlaştırır. Bu yüzden vücutta aşırı sıvı toplanmaması için biber, özellikle beyaz biber tüketimi önemlidir.
Biberin Diğer Faydaları
- Biber, yüksek kan basıncı sorunlarına karşı faydalıdır.
- Biber özellikle çocuklarda diş ağrılarını kısa sürede kesebilir.
- Ağız ve nefes kokusuna karşı 10 dakika kaynatarak gargara yapılması çözüm olabilir.
- Biber kilo vermeye yardımcı olur.
- Cilt sağlığına faydalı olan biber, gözenekleri açar, cildi temizler.
- Etkili antioksidanlar arasında yer alan biber, genel sağlık için faydalıdır.
- Kan şekerinin kontrol edilmesine yardımcı olabilir.
- Mineral kaynağı olarak biber, enerji sağlar.
- Biber göz sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
- Cildin hızlı yaşlanmasına engel olur, cilt hücrelerini besler.
- Biberin katarakt hastalığına iyi geldiği düşünülmektedir.
- Biber saç sağlığı için faydalıdır, dökülmeye engel olabilir.
Kaynak: faydaları zararları