Bezleye, yeşil kabuklu, bol lifli ve baklagiller familyasından bir sebzedir.Tazeyken kabuklarıyla birlikte pişirilebilir ya da sadece taneleri pişirilerek de tüketilebilir.
Bezelye çorbalardan, pilavlara; böreklerden salatalara kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kıymalı, etli, tavuklu, zeytinyağlı olmak üzere çeşitli şekillerde pişirildiği gibi, garnitürlerin ana maddesi olarak da sofralarda yer bulur.
Kuşbaşı et, kıyma, tavuk eti ile süslenebileceği gibi kimileri tarafından etsiz olarak da tercih edilen bezelye taze ve konserve haliyle istenildiği zaman bulunabilir.
Bahar aylarında taze olarak Pazar tezgahlarında görülmeye başlar. Dondurarak diğer mevsimlerde de tüketilebilir. En çok konservesi yapılan sebzelerdendir.
Bezelyenin faydaları
- Lif bakımından zengindir.
- Fosfor, protein, karbonhidrat, magnezyum, demir, kalsiyum, sodyum, potasyum içerir.
- A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri bulunur.
Kolayca pişebilen bir sebze olan bezelyenin konservesinden ziyade taze olarak tüketilmesi önerilir.
Bezelye nasıl haşlanır?
Taze iç bezleye birkaç nedenle haşlanır. Garnitür olarak kullanılacak bezleyeler haşlanır. Bunun haricinde kimi yemeklerde, özellikle de türlü yemeklerinde harca eklenmek için haşlanır. Derin dondurucuda saklanmak üzere de haşlanır.
Yemeklerin yanında garnitür olarak kullanacaksanız, az tuzlu su içinde yumuşayıncaya kadar ağır ateşte haşlamalısınız. Arından soğuk suda soğutulmalıdır.
Yemeklerde katık malzemesi olarak kullanacaksanız, bezelyenin tazeliği göz önünde bulundurularak az tuzlu suda 15-20 dakika arasında ağır ateşte haşlamalısınız. Ardından soğuk suda soğutulmalıdır.
Derin dondurucuda saklamak için haşlanacaksa, şok haşlama yöntemi uygulanmalıdır. Bir tencere su kaynatın. Kaynayan suyun içine bezelyeleri koyun. Bezelyeleri bu suda 2 dakika tutun ve çıkarın. Ardından musluk suyu altında soğutun.
Kaynak:ev hayat