Beyni güçlendirmenin en ‘ağır’ yolu

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
Beyni güçlendirmenin en ‘ağır’ yolu
Esra ÜLKAR



Beynimizi güçlendirmek elimizde: Egzersiz yapmak, ağırlık kaldırmak, ‘an’a konsantre olmak, rutinin dışına çıkmak... Dikkatle yoğunlaşarak yapılan tüm işlerde beyin performansı en üst seviyede oluyor.
‘An’a konsantre olun

Nöroloji uzmanı Dr. Güçlü Ildiz’in güçlü bir beyin için yaptığı öneriler şöyle: Beyin kapasitesinin düşük bir oranını kullanabildiğimiz söylenir. Saatte 300 km. hız yapabilen aracın saatte 30 km. hızla gitmesi gibi...

Performans düşüklüğünün en önemli nedeni, beynin gereksiz kullanımı. Beyin performansının önemli göstergelerinden biri, dikkat. Güçlü bir beyin, yaşadığı ana ya da yaptığı işe konsantre olur. Dikkati anda olmayan beyin spontan düşünce üretir. Spontan ya da kendiliğinden gelişen düşünce sıklıkla geçmişte yaşanan sorunları, gelecek kaygılarını ya da hayalleri içerir. Ve beyin performansı en alt düzeye iner. Spontan düşünce, insanda düşüncenin yüzde 99’unu oluşturur. Şiddeti arttıkça takıntılar, panik atak gibi yakınmalar gelişir. Spontan düşünce durduğunda beyin dinginleşir, güçlenir. Başka bir deyişle bilinç yükselir. Bilinç yükseldikçe yaşamdan zevk alınır. Çünkü dikkati sağlayan beyin bölgesi, aynı zamanda zevk bölgesi.

Ağırlık çalışın

Beyni bir dış uyaran olmadan kendi olanaklarıyla güçlendirmenin en güzel formülü spor yapmak. Beyni en çok güçlendiren spor dalı da ağırlık çalışması. Bununla ilgili yapılmış deneyler de var. İleri yaştaki 86 kadın 3 gruba ayrılıyor. Birinci grup 6 ay boyunca haftada 2 gün yürüyor. İkinci grup denge egzersizleri, son grup ise ağırlık çalışması yapıyor. Sonuçta bilişsel beyin işlevleri açısından en çok gelişmeyi ağırlık çalışan grup gösteriyor. Benzer çalışma 155 kişiyle tekrar ediliyor. Sonuç aynı. İleri yaşta yapılan hafif ağırlık çalışmaları bile beyin işlevlerini arttırmaya yetiyor. 2012 yılında Kanada Vancouver’da yapılan Uluslararası Alzheimer Konferansı’nda da ağırlık çalışmasının bellek işlevlerine olumlu etkisi olduğu ve Alzheimer hastalarında hafızanın açık olduğu süreleri uzattığı açıklandı.

Rutin işlerden kaçının

Test çözme, oyun oynama gibi etkinliklerde kişi dikkatini yaptığı işe istekle verir. Böylece anını en iyi şekilde değerlendirmiş olur. Yaşanılan ana dikkati vererek yapılan tüm işlerde beyin performansı üst düzeyde seyreder. Burada kilit sözcük ‘istek’. İstek ya da motivasyon, beynin ön bölgesini uyararak dikkati ve aynı anda yaşamdan zevk almayı sağlar. Böylece yapılan işe dikkat verilerek başarı sağlanır.

Günlük yaşamda ise rutin işlerde isteğin azalması sonucu dikkat etme ve zevk alma durumları azalır. Kişi, dışarıdan alınan madde, olay ya da kişilere yönelir. Bunlara örnek olarak çay, kahve, sigara, şekerli ve unlu gıdalar, uyarıcı ilaçlar, kumar ve bilgisayar oyunlarını verebiliriz.

Yeni bilgiler edinin

Beyin performansını arttıran bir diğer formül, beyin bilgi birikimini güncellemek. Spontan düşüncenin kaynağı yaşam boyu edinilen bilgi ve deneyimler. Okuma, yeni deneyim gibi bilgi girişiyle gelişen idrak ise yerleşik bilgi, önyargılar ya da ezberler üzerine değiştirici etki yapar.

Bağımlılıktan uzak durun

Bir başka formül bağımlılıklardan kurtulma. Bağımlı olunan madde, kişi ya da olay her insanda farklılık gösterir. Kimi yemeye-içmeye, kimi uykuya, kimi futbola bağımlı. Beyin güçlendikçe bağımlılık azalır.

IQ’da bir haftada yüzde 40 artış vaadi!

Beynin herhangi bir kas gibi olduğunu ve egzersizlerle güçlenebileceğini öne süren İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nin Biyomedikal Bölümü’nden Prof. Mark Lythgoes’in programı, İngiliz televizyonu BBC’de yayınlandı. Bir hafta süren programa katılan 100 kişinin IQ’larında, yüzde 40 oranına varan artış görüldüğü iddia edildi. İşte IQ yükseltme vaatli bir haftalık program:

Pazartesi: Akşam yemeğinde yağlı balık yiyin. İşe yürüyerek, bisikletle ya da farklı yoldan gidin.

Salı: Sözlükten bilmediğiniz sözcükleri öğrenin. Ve bunları günlük konuşmanızda kullanın.

Çarşamba: Yoga, pilates derslerine katılın. Daha önce tanımadığınız bir insanla konuşun.

Perşembe: İşe daha farklı bir yoldan gidin. Televizyondaki ciddi bilgi programlarını izleyin.

Cuma: Alkol ve kafein tüketmekten kaçının. Alışverişe çıkarken listeyi ezberlemeye çalışın.

Cumartesi: Dişinizi diğer elinizle fırçalayın. Duş alırken gözlerinizi kapatın.

Pazar: Sabah saatlerinde bulmaca çözün. Ve kısa bir yürüyüşe çıkın.



Ağırlık çalışırken vücutta neler olur?

Ağırlık çalışırken vücutta neler olur?

Ağırlık çalışmaları diğer egzersizlere göre üstün olarak nitelendiriliyor. Üstelik 6 yaşından itibaren ömür boyu... 6-17 yaş arası çocukların katıldığı çok sayıda bilimsel çalışmayla oluşan bir analiz raporuna göre sonuçlar şöyle:

- Çocuklarda IQ yükseliyor.
- Şeker hastalığı (diyabet) riski azalıyor.
- Bağışıklık sistemi güçleniyor.
- Uyku düzeni iyileşiyor.
- Duygu-durum düzeliyor.
- Kemikler daha dayanıklı hale geliyor.
- Kilo kontrolü kolaylaşıyor.
http://www.hurriyet.com.tr/egitim/28323349.asp
 
bu arada anı yaşamakla alakalı tek kitap söyleyeceğim şimdinin gücü, bu konuda eckhart tolle nin üstüne tanımıyorum
 
Benim çok yürümem lazım çünkü maalesef bende şeker var. Hep o yüzden hastayım zaten.. Havalar serinlese de düzenli yürüyüş yapsam
 
Hergün düzenli yürürüm, bulmaca ve test çözmeyi, oyun oynamayı severim, alışveriş listesini Aklımda tutarım, matematik hesaplarını aklımdan yaparım, buna ek bende telefon ve plâka ezberleme hastalığı var, çocukluğumdan beri plakaları istemsizce ezberliyorum
Hafızam güçlüdür ama IQ bilmiyorum, ölçtürmedim
 
Amaç ne müdür?
Ne yiyip ne içiyorsun
Sonra buraya gelip ban ban ban
 
Benim zekami olcmek biraz zor olurdu herhalde.. Bazen cok zeki, bazen de cok aptal olabiliyorum. Cok sinir edici bir durum ama oyle bir hayat benimkisi de iste..
 
koltuğumun beyni olsaymış demek ki
baya zeki bir koltuğua sahip olucakmışım
koltuğumlan gururlandım şu an
 
Benim çok yürümem lazım çünkü maalesef bende şeker var. Hep o yüzden hastayım zaten.. Havalar serinlese de düzenli yürüyüş yapsam
Gecmis olsun Bilgece bende de insulin direnci var seker hastasi adayiyim.

Cok guzel yuruyordum hamile kainca biraktim salak gibi sonra da insan tembellesiyor.

Bana cok iyi gelmisti. 1.5 saat yuruyordum. Hem kilo vermis hem halsizligim gitmisti. Bir daha kimbilir ne zaman baslayabilirim? Kendime üzüldüm simdi bak
 

Cok sagol. Ben de adayiyim ama son zamanlarda hastası oldum yavas yavas. Bizimki genetik maalesef. Yediklerime dikkat ediyorum ama bol bol yurume meselesini yapamıyorum. Havalar cok sicak evden hiçbir yere cikmak istemiyor ki insan.
Sana da cok gecmis olsun aman dikkat.
 
Bizim de genetik. Annemler üç kardes üçü de seker hastası. Ben yediklerime dikkat etmedim son 1 senedir hamilelik falan derken kilo da aldi basini gitti.

Benim ayagim kirik simdi . Yoksa o kadar yurume istegim var ki.

Sabah 6.30 da yuruyordum ben. Sen de havaların serinlemesini beklemeden cikip yürüyebilirsin sabahlari hava iyi oluyor
 

Bbizim de anne tarafi hep seker hastasi maalesef cok gecmis olsun ayagina ne oldu? Ya aslinda sabah cikmak isterim ama esim tek birakmaz. E kendisi de gelemez cunku gecce gec geliyor 2 3 gibi uyuyor bazen. O yuzden. Aslinda evde eliptik bisikletim var arada ona biniyorum..
 
Sagolasin merdivenden dustum pazartesi cikacak insallah. Eliptik bisiklet varsa süper. Ben de istiyorum ama evde koyacak yerim yok.

Tek cikilmaz haklisin ben eltimle yuruyordum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…