Beyin tansiyonu, beynimiz her gün yaklaşık olarak beş yüz mililitre kaya suyu renginde berrak renksiz ve kokusuz yani tertemiz bir su olan beyin omurilik sıvısını üretir ve hem beynimiz hem omuriliğimizi bu suyla çepeçevre yıkanarak temizlenir. Bu suyun üretilmesi ve emilerek tekrara kana karışması arasında bir üretim ve emilme dengesi vardır. Bilinen veya bilinmeyen herhangi bir nedene bağlı olarak beyin omurilik sıvısının üretiminin artması ve emiliminin azalması yada yeterli olmaması nedeniyle kafa içi basınç artar ve beyin tansiyonu yükselir. Beyin tansiyonunu yükselten halk arasında en çok bilinen sebep beyin tümörü almasıdır. Ancak beyin tümörü olmadan da yukarıda anlatılan su dinamiği nedeniyle kafa içi basıncı yükseltebilir. Pek çok çocuğun ve yetişkinin yakalandığı ancak tanı konamadığı için görme kaybı, körlük, şiddetli baş ağrıları, kusama, idrar kaçırma ve demans tablolarına yol açan bu sinsi ve tehlikeli hastalığın farklı formlarını da rastlanmaktadır.
Kilo almaya bağlı beyin tansiyonu yükselmesi:
Çocuklarda ve yetişkinlerde ani kilo almaya bağlı beyin tansiyonu yükselmesi meydana gelmektedir. Hızlı kilo alma günümüzde çoğu kişinin en çok şikayetçi olduğu konulardan birisidir. Bazı aileler çocukları kilo aldığı için mutlu bile olmaktadır. Ancak özellikle boy atma çağında aniden kilo alan ve boy atınca kilosu normale dönecek olan çocuklarımız bu hastalığın hedefidir. Eğer çocuğunuz aniden kilo aldıysa ve bununla birlikte baş ağrıları ve kusması oluyorsa okul başarısına dikkat ediniz.
Çünkü bu çocuklarda görme kaybı olmakta ve okul başarısı düşmektedir. Bu çocuklar eğer öngörüldüğü gibi boy atarlarsa ve kiloları düşerse beyin tansiyonu normalleşebilir ve hastalık kendi kendini kontrol edebilir. Ancak beklendiği kadar hızlı boy atamazlarsa görme kaybı ilerler ve hastalık kendini sınırlayamaz. Göz dibi muayenesinde optik diskte şişme olur. Kafa içi basıncı yükselir ve beyin tansiyonu yükselmesine bağlı olarak ilerleyen dönemde kısmi körlük meydana gelir. Beyin tansiyon yükselmesinden şüphelenildiğinde çocuğa önce görme alanı yaptırılması, beyin MR veya tomografisinin çektirilmesi ve şüpheleri ortadan kaldırmak için kafa içi basıncının ölçülmesi gerekmektedir. Kafa içi basıncının usulüne uygun olarak düşürülmesi ve hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir.
Yetişkinlerde beyin tansiyonu yükselmesi:
Yetişkin hastalarda kafa içi basıncı artınca beklenenin aksine eğer bir tümör ve su yollarını tıkayıcı hastalık yoksa ventrikül dediğimiz beynin su dolu odacıkları genişlemez. Tam tersine ventrikül dediğimiz beyin omurilik sıvısının göllendiği odalar küçülür ve slit ventküler denilen ince ip gibi küçük birer odacık halini alır. Bu nedenle genellikle beyin MR ve tomografi çektirenlerin raporlarında normal olarak bildirilmesine rağmen aslında ventriküller psödotümör serebri hastalığı nedeniyle küçülmüşlerdir ve bu tablo gözden kaçmaktadır.
beyin.gen.tr