Bes mi yoksa gram altın mı ?

Led_BiR_Vele_DisTiri

Amaaaan Zırt !
Pro Üye
Anneler Kulübü
30 Aralık 2009
22.789
88.726
40
Merhaba kk hatunları.
Uzatmadan konuya gireyim.
Eşimle bir kaç gündür konusuyoruz ama henüz karar veremedim/veremedi.
Çocuk için birikim yapmak istiyorum 7-8 sene sonra uni. mevzusu var malum ama şimdiden bir şeyler yapmak gerek diye düşündügümden olsa gerek kafamı çok kurcalıyor bu durum.
Bes yaptır dediler çocuk için ama bazı forumlarda gereksiz oldugunu okudum.
Gram altın en iyisi dediler.
Eşime ayda 2 gram altın alıp kenara atalım madem dedim, olumlu baktı ama bes daha mı mantıklı acaba diye de ekledi tabi.
Şimdi aranızda muhakkak bes yaptıran anneler vardır.
Fikirlerinizi merakla bekliyorum

bes yaptırırsanız 56 yaşına gelmeden devlet katksının tamamını alamıyor. bence en iyisi çocuk hesabı bankaların. 18 yaşına gelene kadar istediğinizi atarsınız orada zarar etmeyecek şekilde yatırım fonlarında da değerlendiriyor bazı bankalar.

Henüz çocuğumuz yok ama Allah bir evlat nasip ederse hemen bes yaptırmak istiyoruz. Eşim bankacı, kendi adımıza da yaptırdığımız bes var zaten. Devletten gelen teşvikle de altından daha avantajlı oluyor uzun vadede. 10yıl veya 25yıl durma şartı var. 10yıl dolmadan da çekebilirsiniz tabi ihtiyaç halinde ama o zaman teşvikten yararlanılmıyor. Teşviğin yarısı için 10yıl, tamamı için 25 yıl şart vardı sanırım. Tam rakamları şu an hatırlamıyorum ama bankanızla görüşürseniz kesin bilgi alabilirsiniz.

Ben de BES'i mantıklı bulamadım bi türlü, altin euro daha hizlı degerleniyor. Bes kumbaraya para atmaktan farksız, bazen çok kazancın bile olmuyor. Ablamın BESi var yillarca ancak bi arpa boyu yol aldı, altın alsa 5 kat karda olurdu.

Biz de esimle kızım adına euro hesabı mi acsak demistik. 18ine kadar kimse dokunamasın. 1000, 2000 euro atalım unutalım o parayı. Ara ara atariz elimize geçtikce. Hem euro arttıkça parası deger kaybetmez hem de biraz faiz de gelir.

Ben de BES'i mantıklı bulamadım bi türlü, altin euro daha hizlı degerleniyor. Bes kumbaraya para atmaktan farksız, bazen çok kazancın bile olmuyor. Ablamın BESi var yillarca ancak bi arpa boyu yol aldı, altın alsa 5 kat karda olurdu.

Biz de esimle kızım adına euro hesabı mi acsak demistik. 18ine kadar kimse dokunamasın. 1000, 2000 euro atalım unutalım o parayı. Ara ara atariz elimize geçtikce. Hem euro arttıkça parası deger kaybetmez hem de biraz faiz de gelir.

bes para biriktiremeyenler için ideal aslında. altın almak için insiyatif kullanıp kenara para ayırman lazım ama bes otomatik maaştan kesiliyor yani o parayı hiç görmüyosun. benim hem birikim hesabım var hem de bes im var 5 sene olmuş gireli. o parayı yok sayıyorum birkaç ayda bir girip bakıyorum sanki biri bana para vermiş gibi oluyor artan tutarı görünce seviniyorum:)

Merhaba kk hatunları.
Çocuk için birikim yapmak istiyorum 7-8 sene sonra uni. mevzusu var malum ama şimdiden bir şeyler yapmak gerek diye düşündügümden olsa gerek kafamı çok kurcalıyor bu durum.
Eşime ayda 2 gram altın alıp kenara atalım madem dedim, olumlu baktı ama bes daha mı mantıklı acaba diye de ekledi tabi.
7 8 sene sonra bozduracaksaniz altin alin. Ama dursun kenarda diyorsaniz bes yaptirin. Erken bozdurmada beste kayip oluyor. Zamanina kadar beklerseniz daha avantajlı altina gore.

Bes Kar getirmez, vaad edilen teşvik de hiçbir işe yaramaz. İsteyen uğraşsın baksın 10 yıl önce bu sisteme girilmiş olsa şimdi o para kaç dolar ediyor. Her ay dolar alınıp vadeye koyulsa kaç para ediyor.
Besin tek iyi yanı her ay belli bir parayı oraya koyman zorunlu. Diğer birikim seçeneklerinde bir ihtiyaç anında gözün görmeden o parayı çekmen ve ya birikim yapmayı bırakman olası.

Ha Bireysel emekliliği, dolar ya da euro cinsinden yapma şansı varsa durmayın yapın ama yoksa sadece paranızın değerini korumuş olursunuz.

Ulkemizde en kolay ise girilen emeklilik firmalari yani bes portfoy yonetecek basari bence yok. O yuzden de bes mantiksiz. Ben de eski bir bankaci olarak sadece dokunmasi daha zor oldugu icin min miktarda bes yaptirmayi uzun vade yatirim icin onerebilirim. Bes kesintileriyle vs hesaplandiginda cok getiri saglayan bir enstruman degildir. Bir yatirim urunu olmasna ragmen ulkemizde sadece tasarruf urunu gibi islevi vardir.

Benim tavsiyem her zaman daginik yatirimdir. Ben de ole yapiyorum. Altin da alirim euro dolar da, turk lirasi da biriktiriyorum. Evde de kumbaram var. Ayrica banka olarak da koruma siniri oldugu icin paralari bolusturup birkac bankayla calisma taraftariyim. Bu ulkede ne zaman ne olacagi belli olmaz. Bu cumleleri egitim aldigim turkiyenin sayili egitmenleri de soylemisti. Yanilmadiklarini musterilerimden ailemden cevremden gordum. Ev de almak lazim arsa da dolar da euro da altin da bes de tl birikimi de yastik alti da yapmak lazim bikac altini da evde tutmak lazim birkac euro dolari da evde tutmak lazim yani dagitin artik imkanlariniza gore. Bozukluklarimi hep evde kumbarada biriktiririm ben. Hep hayat kurtarmistir.

Yeni yatirima baslayan birisine de harcamasini da engelleyecegi icin gram altinla baslamasini oneririm. Cunku ceyrek alsa daha az alacak ama gram alinca daha cok olacak ve sizi biriktirmeye motive edip heveslendirecektir. Cocuklara da o yuzden bozuk biriktirtirler cok param oldu derler ama toplasan 50 tldir:)

Mesela ben normalde gram altin alirim. Artani da kumbaraya atarim. Ama euro dolar dustugunde onlari almistim. Ama onlari almak icin uzak mesafe yol gitmem gereliyor. Altin hemen yakin uyguna veren kuyumcum var. Takip ederseniz euro dolar altin fiyatlarini oyle alirsaniz daha saglikli olur.

merhaba benimde birikimle alakalı çelişkilerim var kenarımda az bi miktar nakitim var nasıl değerlendirmeliyim sizce gram altın? bilezik? yada hangi bankanın hangi hesabına yatırınca kazançlı çıkabilirim? yada öylece durmalımı.
1 aydır garantide birikim hesabında para var 350 tl falan üstüne 1 tl koymuş sadece

Merhaba kk hatunları.
tabiki altın elinin altında ne olursa olsun bes e asla guvenmiyorum yarın batarsa napıcan 80 lerde böyle bisey daha cıkmıs babamda da yaptırmıs annemde emekli olur 2 maas geciniriz diye 10 sene gecmemis batmıs o bes gibi olan zıngırtı 1 2 maaslık biset vermisler tamam ben elimin altındakine güvenirim valla

merhaba benimde birikimle alakalı çelişkilerim var kenarımda az bi miktar nakitim var nasıl değerlendirmeliyim sizce gram altın? bilezik? yada hangi bankanın hangi hesabına yatırınca kazançlı çıkabilirim? yada öylece durmalımı.
1 aydır garantide birikim hesabında para var 350 tl falan üstüne 1 tl koymuş sadece

İNG e-turuncu hesap diyorum.

X