Beş kadını 'cadı' diye öldürdüler

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
Beş kadını 'cadı' diye öldürdüler

0
RADİKAL - Hindistan ’ın doğusundaki Jharkhand eyaletinde yer alan bir köyde beş kadın , 'cadı' oldukları gerekçesiyle infaz edildi. Polis, olaydan sonra 24 köylüyü tutukladı.

Köylülerin 'büyücülük' yapmakla suçladıkları kadınları sopalar ve kesici aletlerle saldırarak öldürdükleri belirtilirken, polisin verdiği bilgiye göre, öldürülen kadınlar, köyde meydana gelen hastalıklar ve uğursuzluklardan sorumlu tutuldu. Soruşturmayı yürüten polis yetkilileri, köydeki tutuklamaların süreceğini açıkladı.

Hindistan’da sık sık kadınların cadı oldukları gerekçesiyle işkence görüp, linç edildikleri biliniyor. İstatistiklere göre, Hindistan’da 2000-2012 yılları arasında çoğu kadın olmak üzere 2 bin 100 kişi "cadı oldukları" gerekçesiyle öldürüldü. (Ahmet İncel/DHA)
http://www.radikal.com.tr/dunya/bes_kadini_cadi_diye_oldurduler-1411814

Ben anlamıyorum. Neden sadece kadınlar cadı? Tarihte bu yüzden katledilen erkek var mı? Erkekler vajinadan neden bu kadar korkuyor? Sırf kadın olduğumuz için daha ne kadar kötülüğe kadir olabileceğimize inanıyorlar?

Aslında var Time.
Kadınlara göre çok az sayıda ama 15-17. yydaki cadı avlarında birkaç erkek de cadılıkla suçlanıp idam edildi.

Ama tabii cadılık tarih boyunca özellikle kadınlarla özdeşleşen bir suçlama oldu.

Daha da acısı o ahlaksız dedikleri Avrupa'nın 300 yıl önce bıraktığı şeyi halen devam ettiriyor olmaları.

Cadı neyki bizdeki olmayan hayalet gibi sanırım

Allah'ım hala böyle şeylere inanıyorlar mı? 16. Yüzyılda ABD'deki bir kasabada yaşanan Cadı avlarıyla ilgili dizi seyrediyorum, dizi Kasabanın gerçek tarihini anlatıyor, çok kötü işkenceler yapıyorlar, felaket birşey. O kasabada Cadılık suçuyla yargılananlardan çoğunluğu kadın, 5-6 erkek Cadı denerek suçlanmış sadece. Ağır işkenceye maruz bırakılıp acı verici şekilde infaz ediliyorlarmış.

Bizdeki karşılığı "cinci karı" falan herhalde.
Arkadaş onca sene büyü araştırdım, nereye gideceğimi bilememişim meğer.
Hayır kuzum.
Eğer bu arkadaşlar ortaçağ dönemindeki cadı olarak nitelendiriyorlarsa bu cadı, şeytanla işbirliği yapan kişidir.

Erken dönem Avrupasında cadılık, cadı ve büyü yaygın olarak inanılan kavramlardı. Buna göre cadılar şeytanla işbirliği yaparak diğer insanlara zarar verir, kadınların çocuklarını düşürtür, hastalıklar yayar, hayvanların ölmesine neden olurdu. Cadılar halkın yanısıra Hıristiyanlığa karşı da tehdit oluştururdu.

Cadılık suçlaması çok kolaydı, herhangi birinin bir başkasını büyü yaparken gördüğünü söylemesi veya cadı olmakla itham etmesi, itham edilen kişinin sorgulanması için yeterliydi. Sorgulanma da ağır işkencelerle yapılır, zavallı kadın işkenceden kurtulmak için suçunu "itiraf eder" hatta bazen "suç ortaklarının" da isimlerini verirdi.

Cadılık "delilleri" vücuttaki benler, doğum lekeleri bile olabilirdi. Örneğin bu benlere/doğum lekelerine iğne batırılırdı, bunlar kanamazsa bingo! Cadısın. Veya cadılıkla suçlanan kişi bağlanarak suya bırakılırdı. Eğer suyun üstünde kalıp yüzerse cadıydı. Yok eğer suya batıp boğulursa masumdu.

Sorgulamalara, idamlara vs girmiyorum. Cadı avları ilgi alanlarımdan biri olduğu için kısaca özetleyeyim dedim.

Salem'i diyorsunuz sanırım.
Salem cadı mahkemeleri, yüzlerce yıl süren cadı avı ve engizisyonların en bilinenleri maalesef

Bizim kültürümüzde şeytan inanılan dinden ötürü, işbirliği yapılabilen bir varlık değil. İnsanları yoldan çıkarmaya ve dinden uzaklaştırmaya, kötü alışkanlıklara yönlendiren bir varlık.Bizdeki toplum genelde şeytandan korkmaz mesela, bizde işbirliği yapılabilen ve çeşitlihastalıklara sebepolan,insanların evlerini yakan, bebekleri düşüren, lohusalara zarar veren, çıldırmaya yolaçan kötü varlıklar cinlerle eşleşmiştir, o nedenle o dönemlerdeki şeytanların karşlığı bizde cin bence. Ve onlardaki cadılar da bizdeki cinci hocalar, cinci kadın ve adamlar oluyor bence.
Bizde tüm bu zararları verdiğine inanılan varlıklar dinimizin bi parçasıyken, onlarda tam tersi, dinin yok etmek istediği varlıklar.

Mune, hangi dizi?

Yani bu açıdan bakınca evet ama yine de tam cinci hoca diyemedim :) Ama sanırım o şekilde dönüştürebiliriz.

Batılı anlamda cadılıkta şeytanla cinsel ilişkiye girmek de vardır mesela. Cadılıkla suçlanan kadınların şeytanın tabiri caizse metresi olduğu da söylenir. (Cadılıkla birebir bağı olmasa da incubus ve succubus da vardır, incubus erkek, succubus dişidir. Bunlar insanlarla gece cinsel ilişkiye giren şeytanlardır)

Aslında batı terminolojisinde şeytanın birden fazla karşılığı olduğu için terimler biraz karışıyor. Mesela cadıların işbirliği yaptığı varlık "satan", yani şeytan. Ama incubus ve succubus gibi kötücül şeytanlar da ayrı, bunlar "demon". Kabaca açıklarsam bizdeki gibi tek bir şeytanın yanısıra şeytanın yardımcılığını yapan küçük şeytanlar diyebilirim. Cadılar şeytanla (satan) işbirliği yapar ama küçük şeytanlardan (demon) da yardım alır.

Bir de günümüzde wiccalar var.

20. yüzyılın başlarından itibaren ortaya çıkan, Hıristiyanlıktan önce var olan cadılık kültüründen temel alan bir inanış sistemine mensup kişiler bunlar. Hatta wicca kelimesi de cadı (witch) kelimesinin kökeni.

Wiccalar bugün halen cadılıkla uğraşıyor ama ortaçağdaki gibi kötü cadılar değiller, doğadan güç alan iyi cadılar bunlar. Bireysel olarak da, kovan olarak da faaliyet gösterebiliyorlar. Aslında bir yaşam biçimi diyebilirim.

Yani demem o ki yüzlerce yıl işkenceler yapsalar bile cadılığı tamamen ortadan kaldıramamışlar :)

Evet, terimlerin tam karşılığının olmayışı onlardaki şeytan kavramının bizde olmayışından zaten, bahsettikleri tarzda cinsel ilişkiye giren insan olmayan acayip güçlere sahip kötücül varlıkların karşılığı bizde yine cinler. Cinlerin bazı insanlara aşık olup musallat olmaları hikayeleri falan vardır ya, Cinci hoca tabiri neredeyse hiç karşılamıyor evet, ama cinlerle iletişime giren kadın ve erkekler denebilir belki.
Bizde dinin bi parçası neredeyse bunlar. Cin çarptı diye bi insanın infaz edilmesi, cinlerle iletişim kurdu veya işbirliğiyaptı diye bi kadının yakılması falan uzak kavramlar bizim için.

Kara cuma,bizde kara olamayacak kadar kutsal :)

Türk kültüründeki cadı, hortlak ve kocakarı olarak tanımlanıyor. Yani batılı anlamda bir cadı kavramı yok evet. Ya hortlayan ölü, ya masallardaki gibi büyü yapan ihtiyar kocakarı var. Aman bir cadımız eksik yani, bir de o olsa neler olurmuş düşünemiyorum

Su dunyada savas ve siddetin bir suru sebebi olabilir, ama en baslica sebep inanclar, dinler ve toreler.. Aci ama gercek.. Ama bunlar da olmasa idi dunya bu nufusu kaldiramazdi. Demek ki duzen boyle isliyor.. Hayvanlar birbirini avlayarak dogal sistemi yurutuyor, aynen biz de birbirimizi..

Ya şaka mi bu? Bu Hindistan'a yardım et Allahım.

Ya bi de Turkiyede bazı kiliselerde kara büyü ogretildigini duydum. Şeytanla işbirliği falan yapıyorlarmis. Hatta bi arkadaşım sırf gerçek mi diye bakmaya gitmişti. Çok ilginç ya aman uzak olsun..

Gerçek miymiş peki? En can alıcı bilgiyi vermemişsin sen de.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…