Sanirim bu hicbir zaman olmayacak. Kimse erkek cocugunu olmasi gerektigi gibi yetistirmeyecek. Benim 11 yasinda erkek yegenim var. Erkek arkadaslari kufurlu, cinsel icerikli konusuyor diye, onlardan surekli uzak duruyor. Bir kere bile kufur etmemistir, edemez de zaten. Birinden kufur duyunca midesinin bulandigini soyluyor cocuk. Bu yuzden kimse kalmadigi icin kizlarla arkadaslik ediyor. Ve bu yuzden okulda alay konusu kiz gibi diye. Aslinda olmasi gerektigi gibi. Erkek cocuklarimiz icin bile diken ustunde yasiyoruz biz. Nasil korkuyorum birgun okulda bu yuzden basina kotu birsey gelecek diye. Yavrum bu yuzden terapi goruyor. Neden? Aslinda olmasi gerektigi gibi oldugu icin. Kac kere terapide aglayip doktorunu da aglatti. Aslinda burda olmasi gereken cocuk bu cocuk degil, agzindan cinsel icerikli kufurleri dusurmeyen cocuklar dedi doktoru. Kahroldugumuz bu gercegi kim degistirebiliyor? Yemin ediyorum cocuk yapmaktan olesiye korkuyorum. Kiz olsa, basina ne gelecegi belli degil, erkek olsa, belki gidip bi kizin canini yakacak, agiz dolusu kufurler edecek. Ya da normal bi cocuk olup toplumdan ÖLESIYE dislanacak.çocuklar televizyondan gördükleri şeylerden etkilenirler, evet ama kocaman insanların televizyonda gördükleri şeylerden etkilenmeleri bana pek mantıklı gelmiyor.etkilenenler de vardır tabi ama onlar normal değildir zaten, sapıktırlar veya tecavüz gibi şeyler zaten içlerinde vardır; böyle insanlar da sadece dizilerden vs değil her şeyden etkilenirler.her şeyden.bunun çözümü kızları kısıtlamak yerine erkekleri insan gibi yetiştirmektir.
duşuncelerinize tamamen katılıyorum. Azmettirici,yonu çok fazla.. Bi dizi patlıyo misal enişte baldız ilişkili ( masumca aşk susu verilmiş bir dizi) hemn sonrsında enişte baldız aşkları yuruyup gidiyo., bazen insanların aklında olmayan şeyler bile dizilerle filmlerle cazip halde insanlara sunuluyorBilimsel bir araştırmayı kopyaladım yapıştırdım oraya. Hadi uzun uzun okumak istemeyenler için "İnsanların zamanla izlediklerinin etkisi alanına girerek (görmeninokuması)bir süre sonra izlediği bu kurgulanmış olayları kendisinin gerçekleştirmesi, bilimsel olarak gözlenmiştir." kısmını da özellikle belirttim.
Anlayamadığım dizilerin etkisiz olduğunu iddia edenler bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçeği görmezden gelenler başka konularda sıkı birer bilim savunucusu... Bir an olsun kendi düşüncelerini savunmaktan sıyrılıp toplumsal ve bilimsel bir gerçeği kabullenmek bu kadar mı zor? Kim ne derse desin medyada bile bir taktik vardır bir şeyi ne kadar tekrar edersen o kadar normalleştirirsin. Bu bilgilere ulaşması zor değil iki tıka ve sabırla okumaya bakıyor.
Not: Daha önce de belirttiğim gibi tv tek başına bir sebep değildir ama en etkili azmettiricidir.
duşuncelerinize tamamen katılıyorum. Azmettirici,yonu çok fazla.. Bi dizi patlıyo misal enişte baldız ilişkili ( masumca aşk susu verilmiş bir dizi) hemn sonrsında enişte baldız aşkları yuruyup gidiyo., bazen insanların aklında olmayan şeyler bile dizilerle filmlerle cazip halde insanlara sunuluyor
Bilimsel bir araştırmayı kopyaladım yapıştırdım oraya. Hadi uzun uzun okumak istemeyenler için "İnsanların zamanla izlediklerinin etkisi alanına girerek (görmeninokuması)bir süre sonra izlediği bu kurgulanmış olayları kendisinin gerçekleştirmesi, bilimsel olarak gözlenmiştir." kısmını da özellikle belirttim.
Anlayamadığım dizilerin etkisiz olduğunu iddia edenler bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçeği görmezden gelenler başka konularda sıkı birer bilim savunucusu... Bir an olsun kendi düşüncelerini savunmaktan sıyrılıp toplumsal ve bilimsel bir gerçeği kabullenmek bu kadar mı zor? Kim ne derse desin medyada bile bir taktik vardır bir şeyi ne kadar tekrar edersen o kadar normalleştirirsin. Bu bilgilere ulaşması zor değil iki tıka ve sabırla okumaya bakıyor.
Not: Daha önce de belirttiğim gibi tv tek başına bir sebep değildir ama en etkili azmettiricidir.
Bu başka konularda bilim savunucusu olan ben miyim acaba? Bilim falan yazınca üzerime alındım :) Ben değilsem de cevap vereyim.
Öncelikle sizin buraya taşıdığınız yazı bilimsel bir ispat değil Canip Doğutürk'ün bir denemesi. Yazar dizilerin insan üzerindeki etkisini yazmış ve bilimsel olarak da gözlenmiş demiş. Bu bilimsel olarak da gözlendiği verisini nereden almış? Hangi kontrollü deneylerle bunu gözlemlemişler? Kaldı ki sosyolojik olaylarda bilimsel bir ispat nasıl yapılır, bilemedim.
Ben dizilerin insan hayatını hiç etkilemediğini düşünmüyorum zaten. Yani Kurtlar Vadisi izleyen ya da ondan önceki ismini hatırlamadığım Yusuf Miroğlu dizisini izleyen ergenlerin girdiği delikanlı komando ya da mit ajanı triplerini görmemek için kör olmak lazım. Ama Fatmagül'ün Suçu Ne dizisi bildiğim kadarıyla tecavüzcüyü öven, insanları tecavüz etmeye sevk eden bir dizi değildi. Fakir bir kız zengin tecavüzcülere karşı mücadele veriyor onları hapise attırıyordu. Yani orada asıl mesajı alamayıp tecavüz sahnesine salya akıtan kitle için Fatmagül gibi bir karakterin ya da öyle bir dizinin olmasına gerek yok. Bu diziyi izleyip tecavüze heveslenen insanın zaten şirazesi kayık. Bu tarz sapıklar yüzünden kısıtlanması gereken suçsuz insanlar olmamalı. Bu diziyi severek takip eden ve tecavüze de hiç heveslenmeyen normal insanların "sapık ruhlular görür de azıtır şimdi" gibi bir mantıkla engellenmesini doğru bulmuyorum.
Merhaba Duka. Direk seni kastetmedim hatta sen aklıma bile gelmedin genele konuştum ben ama madem üzerine alındın sana cevap vereyim.
Vallahi doğru bulmuyorsun ama senin de dediğin gibi içinde kötülük taşıyanın kötülüğünü besleyebiliyor tv denilen şey. Banane bana ve benim gibilere birşey olmuyor onların zaten içi kötüymüş de biraz yüzeysel bir bakış açısı. Neden? Çünkü senin ya da benim kısıtlanmak istemememiz o kötüleri alıkoymuyor sonuçta ucu bize dokunuyor.
Bir de bu durum tek başına sosyoloji değil psikolojinin de konusudur. Her bilim dalının kendi içinde deney, hipotez, sonuç ve yöntemleri vardır bunu bir bilim savunucusu olarak senin daha iyi bilmen lazım. Sosyoloji ve psikolojide ispattan çok gözlem aranır. Bu gözlemler sonucu genel eğilimler belirlenir. Fizik ya da matematik gibi ispat olayından bahsedilemez bahsetmedim de zaten. Can Doğutürk'ün yaptığı da sosyolojik ve psikolojik bir gözlem. Ha hangi kontrollü deney demişsin ya sosyoloji toplum bilimi olduğuna göre 3-5 kişiyle yapılan deneyler elbette ki gerçek sonucu yansıtmayacaktır. Toplumsal olarak neler oluyor anlamak için elbette ki topluma bakılacak. Deneye mi ihtiyacın var? Koca bir deneyin içindeyiz zaten! Etrafında her türden programı izleyen insan tipi mevcut geriye gözlemlemek kalıyor. Bunu yapabilmek için illede birtakım sıfatlara sahip olmak, yapılanı kalıplara sokmak gerekmiyor. Gözlem, basitçe gözlem. Mesela; soğan doğrama sahnesini musmutlu huzur verici bir müzikle verirsen insanın üzerinde olumlu etki bırakır, tam tersi olarak korkunç, endişe verici, dehşetli bir müzikle verirsen insanda korku uyandırır az sonra bir şey olacakmış hissi verir. Bunların hepsi psikolojik etkilerdir ve bu psikolojik etkiler davranışlarımızı belirler. En basit anlatımı bu olsa gerek.
Ama ben ille de bilimsel dilden anlarım kanıt isterim vs diyorsan aşağıdaki linkleri inceleyebilirsin.
1. file:///C:/Users/pc/Downloads/163-452-1-PB.pdf
© Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi ISSN: 1303-5134 www.InsanBilimleri.com'dan alıntı.
2. "Frankfurt Okulu düşünürleri, kitle iletişim araçlarının toplum üzerindeki etkisini bir şırınganın aşı şırıngalamasına benzetirler. Milyonlarca kişi kitle iletişim araçlarının şırıngaladığı mesajı her gün almakta ve bu mesajlar toplumda ani tepkilere ve hareketlenmelere yol açmaktadır.."
http://www.kameraarkasi.org/tv/makaleler/toplumsalkultureetkisi.html'dan alıntı.
İstediğin kontrollü deney 2. linkte var.
Bunu da bilimden saymıyorsan artık cidden yapacak birşey yok. Haklı çıkmak gibi bir derdim yok sadece üzülüyorum keşke farkında olsalar diyorum..
Ben televizyonun insanlar üzerinde etkisi olduğuna katıldığımı söyledim zaten. "Bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçeği görmezden gelenler..." dediğin için bu bilimsel bir kanıt değil dedim, yanlış anlama. Yoksa dediğim gibi zaten hiç etkisi yoktur demek için kör olmak lazım.
Sansürün bir sonu yok bence. Kurtlar Vadisi izleyip cinayet işleniyorsa, Fatmagül'ün Suçu Ne izlenip tecavüz ediliyorsa bu yayınları yasaklamak değil insanlarda bilinç ve eğitim seviyesini yükseltmek gerekir. Dizilerdeki insanlara öykünen ve örnek alanlar çok bilinçli, dolu insanlar değil neticede. Sadece eğitim ve refah seviyesini yükseltmekle de cinayet ve tecavüzün önüne geçilmez tabii ama azaltılabilir. Bozuk bir alt yapıda uygulanan sansür insan nefsini köreltmez aksine merak ettirir, tahrik eder bence.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?