Benim oğlm da kalp hastası olarak doğmuştu.Bizimkisi ASD sekundumdu ve 22 mm genişliğinde kocaman bir delikti.Neyse ki yerinin güzel olmasıyla acil ameliyat gerekmedi.6 yaşında by-pass ile kapatıldı.
Doktorumuz (Prof.Dr Levent Saltık) 3000 çeşit kalp deliği olduğundan bahsetmişti.O sebeple diyorum ki birbirinizle kıyaslamayın.Kimi çocuk minicik delikle çenesi ve dudakları morarır , halsiz düşerken kimisi oğlum gibi kocaman ve ancak by-pass la kapatılası bir delikle hop oturur hop kalkar tık demez.Kimi delik çok geniştir ve anjiyo benzeri yöntemle kapatılamaz , kimisi geniş değildir kapatılır , kimi ise kendiliğinden kapanır gider.Zaten her bebek kalbi delik doğar (delik olmazsa anne karnında yaşaması ve sağ doğması mümkün değilmiş) ve 2 aya kadar kapanır.Kimisi de 2 ayı aşar ve yıllarca kapanması takip edilir.
Doktor değilim ama 11 yıllık bir tecrübem var ve bildiklerimi paylaşmak istedim.Zaten ameliyatta çok korkulacak bir ameliyat değil.Evet by-pass duyulunca tüyler ürperiyor ama doktorlar için çok sık yapılan basit bir ameliyat.Eğer imkanınız varsa ve ameliyat olacaksanız Amerikan Hastanesi ekiplerini tavsiye ederim.6 yıl ameliyat olacak korkusuyla yaşadıktan sonra , 3 saatlik bir operasyondan sonra sadece 5 gün hastanede yatırıldık.Oğlum ameliyattan çıkar çıkmaz (iyice kendine gelince) yürütüldü ve inanırmısınız birdaha oturmadı bile.Koca bir by-passın ardından birkaç saat sonra yoğun bakım koridorlarında kumandalı araba peşinde dolandı :) Ameliyat olacak olanlar varsa diye anlatıyorum , korkmayın.Öyle büyükler gibi , yaşlılar gibi geçirmiyor çocuklar ameliyat sonrasını.Boşuna yıpratmayın kendinizi.Allahın izniyle çok kolay ve acısız (oğlum bir kere bile acıyor kelimesini kullanıp yüzünü dahi buruşturmadı) atlatılıp unutulup gidiyor ...