Arkadaşlar Merhaba,
Siteye çok yeni üye oldum ve bu da ilk mesajım.
Kadının ekonomik hayata katılımı ile ilgili bir kurumda çalışıyorum ve yeni mezun genç kadınlara iş arama ve bulma konularında bazı eğitimler veriyoruz. O eğitimlerden öğrendiğim bazı püf noktaları sizlerle de paylaşmak isterim.
Anladığım kadarıyla başvurularınızı kariyer sitelerinden yapıyorsunuz. Öncelikle her bir kariyer sitesinde 15er milyona yakın CV olduğunu belirteyim. Bunlardan bir tanesi de size ait. Dolayısıyla bu kadar CV arasında nasıl sıyrılacağımıza bir bakmamız gerekiyor.
Öncelikle şunu belirtmem lazım; kariyer sitelerinde işverenler sizlerin daha önce nerelere başvuru yaptığınızı görüyor. Bu, aslında başvuru yapan bizler için pek de hoş olmayan bir durum. İş bulmak konusunda umutsuzluğa kapıldığımız zamanlarda önümüze gelen her işe başvuru yapabiliyoruz. Bugün bir hastanede vezne görevi için başvuru yapmışsam, yarın bir boya üreten bir firmaya halkla ilişkiler pozisyonu açık diye başvuru yapabiliyorum. Ondan sonraki bir gün de bir sinemanın müşteri temsilciliği için başvuru yapıyorum veya bir AR-GE firmasında yönetici asistanlığına başvuruyorum. Bu da bizim CV'mizi dezavantajlı duruma sokuyor. Başvuru yaptığınız şirket, sizin daha önceki başvurularınızı gördüğünde sizin ne istediğinizi bilmeyen biri olduğunuzu düşünebiliyor. Bu yüzden de CV'nizi değerlendirmekten vazgeçebilir.
Kariyer sitelerinde CV'nizi öne çıkarabilecek 1-2 ipucu da şu olabilir. CV'niz içerisinde kullandığınız anahtar kelimelere dikkat edin. Yapmak istediğiniz işin tanımında operasyon mu var, koordinasyon mu var, muhasebe mi var? Ne varsa o kelimeleri mutlaka CV'niz içerisinde geçirmeye gayret edin. Belki hobileriniz içerisinde, belki ilgi alanlarınız kısmında, belki üye olduğunuz dernek ve vakıflar kısmında ama mutlaka bir yerinde bulunsun. Siz nasıl iş araması yapabiliyorsanız kariyer sitelerine kayıtlı işverenler de arama yapabiliyor.
Üçüncü bir nokta da CV'nizi sürekli güncel tutmanız üzerine. Hiçbir değişiklik bile yapmayacak olsanız en azından bir nokta veya virgül değiştirmeye gayret edin. Resminizi değiştirebilirsiniz. Artık aklınıza ne geliyorsa. Bu yine CV'nizin yukarılara çıkmasını sağlayacaktır. Ne kadar güncel olursa CV'niz işverenin aramalarında da en tepelerde çıkar.
Önyazı konusunda genellikle ayrılır insanlar. Ben önyazının önemli olduğunu düşünenlerdenim. Olmasa da olur diyenler mutlaka olacaktır. Başvuru yaptığınız pozisyona özel bir önyazı yazabilirsiniz. Önyazınız, özgeçmişinizde yer alan bilgilerin tekrarı olmamalı, vurgulamak istediğiniz özellikleriniz iş ilanındaki özelliklere ve iş tanımına mutlaka uymalı ve mülakata katılım isteğinizi belirtmelisiniz.
Umarım çok didaktik bir yazı olmamıştır. O niyetle yazmaya başlamadıysam da sanki didaktik bir hal aldı gibi geldi.
İş arayan herkese bol şans diliyorum.