Ben hiç sevmedim bu manzarayı

Kavimlergocu

Beni kıskananlar çatlasın çekemeyen halat taksin🌺
Üyelik İptali
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
25 Ağustos 2016
5.917
8.325
Hande Yener-Aylin Coşkun ikilisinin şarkısı 'Manzara'; bu aralar radyolarda, müzik kanallarında sıkça dönüp duruyor. Ancak şarkının sözleri arasında yer alan bir ifade beni fena halde rahatsız etti. Şöyle deniliyor şarkının nakaratında: 'Bu mu aşkın sen yorumu / Bozuk 'Y' kromozomu / Söylüyorum yüzüne / Yapmam dedikodunu...' Sokak deyimiyle 'atarlı' şarkılar bu aralar pek moda. Eski sevgiliye adeta sayıp söven, tüm yaşanmışlıkları göz ardı edip onu yerden yere vuran şarkı sözleri, pop müziğin olmazsa olmazı haline geldi. Ancak 'sitem' etmenin de bir nahifliği, nezaketi, sağduyusu olmalı. (Tıpkı şu ölümsüz Türk sanat müziği eserinde olduğu gibi: 'Bir bahar akşamı rastladım size / Sevinçli bir telaş içindeydiniz / Derinden bakınca gözlerinize / Neden başınızı öne eğdiniz')
Peki o zaman, 'Manzara' şarkısında hakaret ya da aşağılama maksadıyla kullanılan 'Bozuk Y kromozomu' ifadesinin başta Down Sendromlular ve onların aileleri olmak üzere, anormal kromozomlara sahip insanları üzeceği, kıracağı, kötü hissettireceği nasıl olur da düşünülmez?
Aşağıdaki ifadeyi Türkiye Down Sendromlular Derneği'nin internet sitesinden alıntıladım:
'Down Sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21'inci kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu; tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır."
Hastalık bile sayılmayan bir 'fazlalığı' neredeyse hakaret niyetine kullanmak büyük aymazlık. Yine de şarkıyı yazan ve söyleyenlerin kötü niyetli olmadıklarını, 'boş bulunduklarını' düşünüyorum. Hatta adı geçen şarkıcılarımızın, bizzat pek çok hayır işine gönüllü olduklarını da biliyorum.
Öyleyse telafi yolu belli: Geliri, Down Sendromlular yararına kullanılacak bir özel konser. Var mısınız dostlar?
Kaynak:https://www.google.com.tr/amp/s/m.s...ytug/2018/05/20/bu-manzarayi-hic-sevmedim/amp
Sabah gazetesinden alıntıdır ben de dün duydum şarkıyı ve kulaklarımda çınlıyor.

Son düzenleme:
O tip şarkıların sözleri dikkate alınıyor mu gerçekten?
Bana tıngır mıngır müzikten ibaret gibi geliyor.
Canım zaten bu bizleri üzüyor bu kromozom anomalisi yaşayan aileleri ben duyunca dondum kaldım kulaklarımda çınlıyor yoksa kimse yaşamayınca bilmeyince normaleşebiliyor ;(

Canım zaten bu bizleri üzüyor bu kromozom anomalisi yaşayan aileleri ben duyunca dondum kaldım kulaklarımda çınlıyor yoksa kimse yaşamayınca bilmeyince normaleşebiliyor ;(
Yo kesinlikle haklısınız
Ama demek istediğim bu şarkılar piyasa şarkısı. Bikaç aya zaten silinip gidecek. Adını duyurmaya gerek yok diye düşündüm. Ben hiç dinlemedim duymadım mesela.

Yine de şarkıyı yazan ve söyleyenlerin kötü niyetli olmadıklarını, 'boş bulunduklarını' düşünüyorum. Hatta adı geçen şarkıcılarımızın, bizzat pek çok hayır işine gönüllü olduklarını da biliyorum.
Öyleyse telafi yolu belli: Geliri, Down Sendromlular yararına kullanılacak bir özel konser. Var mısınız dostlar?
Kötü niyetli değillerdir lakin dikkatli de olmadıkları aşikar

Hem alay konusu yapıp hem de gelirini down sendromlulara bağışlayacakları konser de “ ben ettim üstünü de sıvadım “ demekten öteye gitmez şahsi kanaatimce.

Yo kesinlikle haklısınız
Ama demek istediğim bu şarkılar piyasa şarkısı. Bikaç aya zaten silinip gidecek. Adını duyurmaya gerek yok diye düşündüm. Ben hiç dinlemedim duymadım mesela.
Ben de dün duydum. Bu tür şarkılar algı yaratıyor .
Zaten bunca sıkıntıda birde insanlara sorunumuzu neden evladımızı kaybettiğimizi çocuğumuzun olmadığını anlatmaya çalışıyoruz aileye bile şimdi çoluk çocuk bu tür şarkıyı ezberliyor yazın güm güm çalıyor .
Bunu öğrenen çevre bunu dalga unsuru yapar bu kadar basit değil
Öyle aman denilemiyor

Kötü niyetli değillerdir lakin dikkatli de olmadıkları aşikar

Hem alay konusu yapıp hem de gelirini down sendromlulara bağışlayacakları konser de “ ben ettim üstünü de sıvadım “ demekten öteye gitmez şahsi kanaatimce.
Ben şarkının o kısmının düzeltilmesi
bu yazı sabah yazarının yazısı o kısma ben de size katılıyorum konsere gerek yok

Hassasiyetinizde haklısınız ancak down sendromunda "bozuk kromozom" değil, fazla kromozom var. Y kromozomu denmesinin nedeni ise erkeklerin oluşumunu sağlayan kromozomun Y kromozomu olması. Yani "bozuk erkek" diyor diyebiliriz

X