Bel fıtığı

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.058
30.513
1.123
61
Konya
Bel fıtığı beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan disk adı verilen kıkırdakların fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Fıtıklaşan disk sinirleri sıkıştırır ve hastalık böylelikle kendisini belli eder.

Belirtiler:
- Bel ve bacak ağrısı en belirgin şikayettir.
- Bacak ağrısıyla birlikte bacaklarda uyuşma ve hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı da ortaya çıkabilir.
- Bazen orta hattan omurilik kanalına doğru uzanarak sinirleri sıkıştıran büyük bel fıtıklarında idrar ve büyük abdestini tutamama veya yapamama gibi bozukluklar da ortaya çıkabilir.
- Hastalığın bu derecede ilerlemesine müsaade edilmemeli, zamanında müdahale ile uygun bir tedavi gerçekleştirilmelidir.
- Bel fıtığında bel ve bacak ağrısı yürümekle, iş yapmakla ve ayakta kalmakla, öksürmekle artarken sert yatakta yatmakla azalabilir.

Hastalığa Yanlış Yaklaşımlar:
Ülkemiz geneli düşünüldüğünde maalesef insanlarımızın büyük bir kısmı hastalıkları konusunda çok bilinçsiz. Ağrı içinde kıvranırken doktora gitmeyi tercih etmiyor da kulaktan duyma birtakım yöntemlere başvuruyorlar. Hatta bir kısmı kendine zarar veriyor. Doktora geldiğinde belini birtakım maddelerle tamamen yaktırmış veya cildini ciddi şekilde kestirmiş insanlar görmekteyiz. Basit bir tedavi ile iyileşmesi mümkün iken, bilinçsizce yapılan uygulamalar sonucu ameliyatlık hale gelmiş hastalar vardır.

Bel Fıtığından Korunmak:
- Diğer hastalıklarda olduğu gibi bel fıtığına da yakalanmamak en iyisidir.
- Yani tedbirler hastalığa yakalanmadan önce alınmalıdır.
- Kişi hiç bir zaman çok ağır bir yükü kaldırmamalı, bir yük kaldıracaksa mutlak surette dizlerini kırarak o cismi yerden almalı ve o şekilde kaldırmalıdır.
- Yani belden eğilerek kaldırmamalıdır.
- Uzanarak hiçbir cismi almamalıdır. Mesela raftan kitap alırken uzanmamalıdır. Telefon bile çalsa ona doğru uzanarak almamalıdır.
- Daima cisimlere yaklaşarak, arada mesafe bırakmaksızın almalıdır.
- Sağlıklı iken bel ve karın adalelerini güçlendirici eğzersizler yapmak yararlı olacaktır.

Teşhis:
- Bel ve bacak ağrısı ile seyreden hastalıklar çok çeşitlidir. Bu nedenle öncelikle teşhisin ne olduğu net olarak ortaya konmalıdır. Çünkü tedavide başarıya giden yol her şeyden önce doğru teşhisten geçer. Bunun için de ilgili uzman hekime müracaat etmek gerekir. Hekim hastanın şikayetlerini dinleyecek, muayenesini yapacak ve hastalığıyla ilgili tüm tetkik ve tahlilleri yaptıracaktır.
- Gerekirse bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi ileri tetkik yöntemlerine başvurulacaktır.
- Neticede bel fıtığı olup olmadığı, bel fıtığı ise hangi safhada olduğu net olarak ortaya konacaktır.

Tedavi:
Bel fıtığı rahatsızlığı bulunan bir hastada tedaviye geçmeden önce hastalığın hangi safhada olduğunu iyi bir muayene ve ileri tetkik metotları ile net olarak tespit etmek gerekir. Bundan sonra pratik olması açısından hastalar cerrahi müdahale gerekenler ve cerrahi müdahale gerekmeyenler diye iki büyük gruba ayrılabilirler. Bel fıtığı gelişiminin erken dönemlerinde konservatif tedavi adı verilen cerrahi dışı tedavi metotları uygulanır. Bu safhada hastaya bütün dünyada ağrı kesici, adale gevşetici ve antienflamatuar ilaçlar verilir. Sert yatak istirahati tavsiye edilir. Fizik tedavi yapılabilir. Lazer ile tedavi cihetine gidilebilir. Yine ciltten birtakım girişimlerde bulunulabilir.

Bel fıtığı hastalığının tedavisini bir ekip işi olarak görmekte yarar vardır. Nöroşirüji, Nöroloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktorlar ile Diyetisyen, Psikolog ve Fizyoterapistler bu ekibin içinde yer almalıdır. Gerektiğinde diğer bazı branşlardaki uzman doktorların görüşlerine de müracaat edilmelidir. Bütün bu prensipler ve modern imkanlar kullanılarak hastaların büyük bir kısmı ameliyat harici metotlar kullanılarak tedavi edilebilir. Prensip olarak cerrahi müdahale son çare olarak düşünülmelidir. Ancak hastalık ilerlemiş ve yapılan muayenede bazı şartlar teşekkül etmiş ise o zaman ameliyat kararı verilir. Bu kararı verirken cerraha bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme metodu büyük oranda yardımcı olur.
Bu konunun uzmanı olan doktor kesin olarak ameliyata karar vermiş ise, artık ameliyatı geciktirmemek gerekir. Çünkü gecikme neticesinde bazen felce kadar giden telafisi imkansız birtakım problemler ortaya çıkabilmektedir. Buna karşılık zamanında yapılan, uygun ve yeterli bir cerrahi müdahale hastayı ömür boyu rahat ettirebilmektedir.

Kaynak:draligus.com

merhaba.benim kimi zaman sırtım uyuşuyo.omuzlarımda karıncalanma ve ağrı oluyo.ama doktora gideiyorumm.biraz çekingen biriyim.napcamm

merhaba.benim kimi zaman sırtım uyuşuyo.omuzlarımda karıncalanma ve ağrı oluyo.ama doktora gideiyorumm.biraz çekingen biriyim.napcamm

Boyun fıtığı olabilir, vakit kaybetmeden doktora gitmelisin. Eğer ağrı girerse çok canın yanar. Önlemini almalısın. Benim fıtığım çıktığında hiç abartmıyorum ölüyorum sanmıştım

geçmiş olsun.ya ama arkadaşım doktordan utanıyorum belimi sonuna kadar açacak.saoll nerin için.

geçmiş olsun.ya ama arkadaşım doktordan utanıyorum belimi sonuna kadar açacak.saoll nerin için.

geçmiş olsun öncelikle....
daha nerelerini açacan doktora ileride bir bilsen belinden utanıyosun-tatlicadiarzu-

Utanılması gereken en son kişi doktor bence:) Ayrıca belini açmaz merak etme. Emar ister muhtemelen. Canın daha fazla yanmadan git bence.

Arkadaşlar bel fıtığına bir kaç seansta çözüm diyorum, boyun fıtığı ve menisküs için de... Eşim ve arkadaşımı iki seansta tedavi eden bu doktor hanım Sibirya'dan gelmiş, gerçekten mükemmel, biz iyileştik sizler de isterseniz buradan mesaj atın, numarasını size de verebilirim.. O acıyı bir tek yaşayan bilir... Şiddetle tavsiye ediyorum, ölene kadar bana dua edersiniz...
Sevgiler...

arkadaşım annem şu anda bel fıtığı ameliyat dediler ama biz hemen yaptırmak istemedik sen kesin şahitsin değilmi nasıl alabileceğim numarasını yardımcı olursan sevinirim

arkadaşım annem şu anda bel fıtığı ameliyat dediler ama biz hemen yaptırmak istemedik sen kesin şahitsin değilmi nasıl alabileceğim numarasını yardımcı olursan sevinirim

canım fıtık ameliyatı olmuş biri olarak ben dr ameliyat demişse geciktirmeyin derim ben 3 yıl önce üç ay yerde kaldım ama şimdi çok şükür iyiyim bence doktorunuzu dinleyin derim bende korkuyordum ama başka çarem kalmamıştı ayağım uyuşuktu geç kaldığım için tamamen geçmedi benim önerim ameliyat olsun derim

çok zor bir hastalık beni ancak bu hastalığı çeken anlar.bendede 2 tane vardı birini 2ay önce ameliyatla aldı doktor.diğeri hala bende.ozamanki ağrılarım yok ama hala sorunsuz olduğumu söyleyemem.bunada şükür.ama çok zor o acıları çekmek.eğer çözüm ameliyatsa olmak gerek bencede yoksa dönüşü olmayan sıkıntılar doğabilir.herkese acil şifalar dilerim.

merhaba arkadaşlar hepinize geçmiş olsun. Ben de 3-4 zincirlerde bel fıtığının bir şekli olduğunu filmler sonucu öğrendim. Doktorum seninki riskli demişti ameliyat olmaktanda mantıken çekinmiştim. Elimden geldiği kadar dikkat etmeye çalışsam da bazen boşta bulunuyorum. O zaman dik duramıyor bir şeyi tutmakta güçlük çekiyorum.Sevgilerimle...

hepinize geçmiş olsun çekenler bilir bu hastalığı veya acıyımı deyim

bendede var bu ağrılar özellikle yağmur yağmasına yakın ağrıların çoğalıyor

Benimde sol bacağımda bazen uyuşukluk oluyor, yani nasıl anlatsam sanki damarlarda kan dolaşımı olmuyor gibi çok oturunca oluyor bu...Bazen çok ayakta urunca bacağım ağırıyor fakat belim ağırmıyor...
Doktora gittim egzersiz verdi o kadar, acaba benmi derdimi anlatamadım, omu ilgilenmedi çok sinir oldum hala sorun devam ediyor...

bendede bazı şikayetler aynen şurda yazanlar ... ayağımda belimde ağrı bacağımda tutulma uyuşma ayaklarımdaa aslında bunların bel fıtığı belirtisis oldunu bilirorum ama işte aksatıorum... izmir dönuşu derhal dr da alcam soluğu..
evimi baştan sona temizleyemıorumm bile okadar ağrıya temizlik yaptığım zaman ve gittikçee dahada sıklaşıo ağrılarımm umarım iice yukselmeden yetişirim dr a..

evt malesef bazı dr lar hastalarda soru işareti bırakabilio bende çok kızıorum onlara..başka dr a gidin yine arkadaşımm bende gidersem çok ii araştırıp öle gidim dıorumm ..

ben de bugün öğrendim fıtığım olduğunu, mr sonucunda dr orta derecede olduğunu söyledi. ağrı şikayetiyle gittiğimde ilaç ve krem verdi, çok şükür 2 gündür iyiyim, bel ağrısı ve bazen fıtık doğumlardan bizlere hediye sanırım Çok üzgünüm çoook ben şimdiden 2. çocukta napıcam diye düşünmeye başladım, eşim de bunu bir büyütelim bakalım diyor haklı tabi

arkadaşlar benim boynumdan kalça kemiklerime kadar sırtımımhertarafı ağrıyor saki biri basıp kütletse rahatlıcam hissivar ayrıca toplu yerlerde çarşıdan pazardan yani yol yürüyünce çok şiddetleniyor boynuma ağırlık çöküyor uykum geliyor sizce benimkide mi fıtıktan oluyo

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…