Beklenen yasak geldi, su harcama yasağı

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898


ISPARTA’nın Yalvaç İlçesi’nde, kuraklık nedeniyle su sıkıntısının başgöstermesi üzerine belediye, evlerin bahçesinde sebze yetiştirilmesini, halı ve araç yıkanmasını yasakladı. Belediye hoparlörlerinden sık sık uyarı anonsları yapılan ilçede, içme suyunu amacı dışında kullananlara, Kabahatler Kanunu kapsamında 67 lira idari para cezası kesileceği belirtildi.

Kış mevsimini ılıman ve az karlı geçiren Yalvaç’ta, bahar aylarında beklenin yağmurlar da gelmeyince, ilçeye içme suyu sağlayan Hisarardı Köyü’ndeki su kaynağının debisinde düşüş oldu, susuz kalma riski ortaya çıktı. Su seviyesindeki düşüşün yazın daha da artacağı endişesini taşıyan yetkililer, vatandaşları su tasarrufu konusunda uyardı.

Yalvaç Belediyesi, ilçede su sıkıntısı yaşanmaması için, evlerin bahçesinde sebze yetiştirilmemesi dahil bir dizi yasak getirdi. Belediye Başkanı MHP’li Halil Hilmi Tütüncü, içme suyunun sağlandığı kaynağın kar ve yağmur sularıyla beslenen doğal su kaynağı olduğuna işaret etti. Başkan Tütüncü, susuzluk tehlikesi ve önlemleri şöyle açıkladı:

"Bu kış oldukça ılıman geçti. Kar yağışı önceki yıllara göre çok az oldu. Bahar aylarında yağmur miktarı da beklenilenin çok altında kaldı. Kuraklık su kaynağının debisinde gözle görülür bir azalmaya yol açtı. Yazın susuz kalmamak için halkımızı tedbirli davranmaya davet ederek, caydırıcı önlemler de almaya başladık. En başında evlerin bahçelerine sebze eken vatandaşlarımıza bu yıl böyle bir şey yapmamalarını, suyu amacı dışında kullanmamaları yönünde sürekli anonslar yaparak uyarıyoruz. Kurala uymayanlara Kabahatler Kanunu kapsamında 67 lira ceza kesileceğini de ifade ediyoruz."

BOŞA AKAN ÇEŞMELER KAPATILIYOR

Diğer önlemler hakkında da örnekler veren Yalvaç Belediye Başkanı Tütüncü, mezarlıklara ve sokaklara hayırseverler tarafından yaptırılan çeşmelerin çoğu zaman açık unutulduğunu ya da musluklarının sıkça bozulması yüzünden suyun boşa aktığına dikkati çekerek, bu çeşmelerin kör tapa ile kapatıldığını söyledi. Tütüncü, ayrıca umumi tuvalet ve cami şadırvanlarındaki bozuk muslukların elden geçirilerek onarıldığını kaydetti.

ESNAF İŞYERİNİN ÖNÜNÜ SULAMASIN

Esnafın yaz döneminde serinlemek için sık sık işyelerinin önünü suladığını da hatırlatan Başkan Tütüncü, bu konuda da uyarı yaptıklarını ve yasak getirdiklerini söyledi. Vatandaşlardan araçlarını şebeke suyuyla yıkamamalarını isteyen Başkan Tütüncü, "Araçlarını mutlaka daha az su tüketen otomatik yıkama yapan yerlerde yıkasınlar. Yine gerek görmedikçe, sık sık araç yıkanmaktan kaçınsınlar. Çünkü çok kurak bir yaz bizleri bekliyor" dedi.

SOKAKTA HALI YIKAMAYIN

Başkan Tütüncü, su konusunda bir uyarıyı da bahar temizliği yapan kadınlara yaptı. Sokaklarda halı yıkanmamasını isteyen Başkan Tütüncü, halı yıkamanın ciddi su israfına yol açtığını söyledi. Tütüncü, halı yıkama için özel yıkama merkezlerini adres gösterdi. Bu merkezlerde özel makinelerle yıkama yapıldığını hatırlatan Tütüncü, "Bu şekilde hem daha az su tüketiliyor hem de kadınlarımız yorulmuyor" yorumunu yaptı.

KURALLARA UYACAĞIZ

Evinin önündeki bahçesine bakım yapan İrfan Derin, "Kuraklık Türkiye’nin sorunu. Yalvaç’ta da bu yıl su sorunu var. Belediye bu konuda bazı tedbirler aldı. Daha önceki yıllarda hobi olarak bu bahçeyi kurmuştuk. Bu yıl belediyenin aldığı kararlara mecburen uyacağız. Bahçemde sadece çiçek var. Gerekirse az sulama yapacağız" dedi.

CEZA DA VERSELER SULARIM

Belediyenin yasağına tepki gösteren Ramazan Kaptan ise şöyle dedi:

"Yurtdışında yaşıyorum. Her baharda Yalvaç’a geliyorum. Bütün yaz bahçemdeki küçük seranın bakımını yapıyorum. Onun dışında çeşitli çiçek ve ağaçlar var. Özenle bakıyorum. Ancak bu yıl belediyenin kuraklık nedeniyle koyduğu bazı yasaklar var. Yalvaç’ın içinde geçen bir çay var. Boşa akıyor. Sulama suyu olarak depolanıp kullanılmalı. Böyle bir çalışma yapıldığında içme suyunu kimse amacı dışında kullanmaz. Bana ceza da verilse bahçemi, seramı sulamaya devam edeceğim. Buradaki ağaç ve çiçeklerin kurumasına göz yumamam. Çok zorda kalırsam tankerle su taşıyacağım." milliyet
 
bulunduğum ilde de meteoroloji sürekli yağmurlu diyor ama yağmur mağmur yağdığı yok, yazın ne olacak bakalım
 
bulunduğum ilde de meteoroloji sürekli yağmurlu diyor ama yağmur mağmur yağdığı yok, yazın ne olacak bakalım
Bu sene yaşadıgım şehirede doğru düzgün yağmur bile yağmadı,kar zaten merkeze yağmaz köylere ve yaylalara yağıyordu ama köylerede yağmamış kar bu sene fazla.Bakalım yazın ne olacak susuz bir yaz mı geçirecegiz.
 
Aslinda persembenin gelisi carsambadan bellidir.
Türkiye dde büyük bir kuraklik olacak böyle giderse.
Insanlarin tavirlari ise beni soke etti.
Tabiki bitkilerin kurumasina izin vermeyin ama icme suyunuzuda öyle harcamayin.
Madem bahceniz var bir kuyu actirin, hem bitkilerinizi kurutmamis olursunuz, hemde icme suyunu bosa harcamamis olursunuz.

Her önleme, her uyariya, her yasaga karsi gelmek önünde sonunda zarar olarak size dönecektir.
Kendi cözümlerinizide üretin!
 
Sanirim 6 yil onceydi izmire butun kis damla yagmur dusmemisti.O yaz balkon yilkamayi 2 gunde bire dusurmustuk.Araba yikamacilari belirli saatlerde yikamislardi.Onlem alinmazsa isimiz is.


iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi
 
inşallah tüm Türkiye'de yasaklanır,insanımızda bilinç yok,bari yasakla bir şeyler yapalım
 

evet birçok yerde vardı o yasak önlemler almıştık ki hala alıyoruz. İnsanlar ne kadar önlem alırlarsa alsınlar bu ülkede yağmuru getiren ormanlarımız ağaçlarımız rant için villalar için yok olmaya devam ederse ki en çok yağış alan Karadeniz'e bile el atıyorlar yapılaştırmak için gerçekten işimiz çok zor ağaçsız bir ülkede yağmur da olmaz kuraklık baş gösterir. Oysa ne diyorlardı bu sene su sıkıntısı olmayacak ne oldu peki geri almaya başladılar sözlerini. Her geçen sene metkareye düşmesi gereken yapış miktarı azalıyor bu kadar insan önlem alsa ne olur. Hala çok çocuk yapın da nüfus artışı olsun diyorlar. Acaba çocuklarımıza nasıl bir ülke bırakıcaz başkalarına göre suçlu yine millet. Devletin bu önlemleri alması gerektiğinden haberleri bile yok yağmurun yolu çevre doğa korumasından geçer.
 
Ormanlar önemli bir etken yağmur için ancak şu da bir gerçek ki küresel ısınma yaşıyoruz. Mevsimler kendilerini sapıttılar artık..
Eski kışlar nasıl geçerdi şimdi nasıl geçiyor..Bu da tamamen bizim ürünümüz doğaya verdiklerimizi geri ödüyor şimdi..
 

Tasarrufa dikkat etmeyenlerde var, kimi hakikaten ayarı kaçırıyor, benim bir komşum vardı, yaz kış demez ayda bir halı yıkardı, çok kızardım, tamam temizsin titizsin anladım ama ayda 1 halı da yıkanmaz doğrusu, birde tek başına yaşıyordu, hani çoluk çocuk olsa yine anlarım.
Biz elektrik ve su tasarrufuna dikkat eden bir aileyiz, kullandığımız ampuller bile tasarruf ampullerinden, işimiz olmayan odaların lambaları açık kalmaz, tv seyredeceksek açarız, yoksa hep kapalı kalır, bulaşık ve çamaşır makinesini gece 22:00' den sonra çalıştırırım, su da aynı şekilde.

Birde bizlerin dışında gelişen durumlar da var, ormanların çeşitli sebeplerle yok olması gibi
Suların kirlenmesi gibi.
Bizler birey olarak dikkat ediyorsak devlette dikkat etmeli, misal mecliste dikkat ediliyor mu? Bakanlar ofislerinde, evlerinde bu tasarrufa özen gösteriyor mu? Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık konutunda tasarruf için ne gibi önlemler alındı?

Halka örnek olmak istiyorlarsa medyayla paylaşmaları gerekir neler yaptıklarını.
 
Neden boşa akan çeşmeleri kapatmak, lambaları söndürmek sadece yağmur yeterince yağmadığında gelir insanın aklına? İşte çekiyoruz şimdi sonuçlarını. Aman deodorantımızdan, kozmetiğimizden, tek başımıza koca otomobile binip havaya egzoz salmaktan da feragat etmeyelim lütfen, daha ozon tamamen delinmedi.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…