Beden Kitle İndeksi
Beden Kitle İndeksi Nedir?
Beden Kitle İndeksi, bir kişinin kilogram cinsinden ağırlığının metre cinsinden boy karesine bölünmesiyle elde edilen ağırlıktır. Yüksek beden kitle indeksi, yüksek vücut şişmanlığının bir göstergesi olabilir. Beden kitle indeksi, sağlık sorunlarına yol açabilecek ağırlık kategorilerini taramak için kullanılabilir, ancak bir bireyin vücut şişmanlığını veya sağlığını teşhis etmez.Beden kitle indeksi çoğu zaman yağ oranı ile bağlantılıdır, beden kitle indeksi puanı arttıkça bir kişinin toplam vücut yağının da arttığı anlamına gelir.
Ancak vücut kitle indeksi, yüksek kas kütlesine sahip kişilerde vücut yağını olduğundan fazla ve zayıf, vücut kütlesi düşük kişilerde, özellikle yaşlı ve hastalarda bunu olduğundan az hesaplar.
Beden Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Formül : (Kilogram cinsinden ağırlık)/(Metre kare cinsinden yükseklik)Formül : Ağırlık (kg) / [Boy (m)] 2
Normal bir beden kitle endeksi puanı 18.5 ile 24.9 arasında değişen bir puandır. Bu, bir kişinin boyuna göre normal ağırlık a aralığında olduğunu gösterir. Bir kişiyi zayıf, normal, aşırı kilolu veya obez olarak kategorize etmek için bir beden kitle indeksi grafiği kullanılır
- 0 ila 18,4 : Zayıf. Kişinin boyuna oranla ağırlığının yetersiz olduğunu ifade eden bu değer ile karşılaşılması durumunda kişinin diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir şekilde kilo alması önerilir.
- 18.5 ila 24.9 : Normal. Bu değer aralığı kişinin ideal kiloda olduğunu gösterir. Bu değere sahip olan kişilerin düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenmeye devam etmeleri önerilir.
- 25 ila 29.9 : Fazla Kilolu. Kişinin boyuna oranla kilosunun fazla olduğunu gösteren bu değer aralığında kişinin uygun diyet ile fazla kilolarından kurtulması önerilir.
- 30 ila 34.9 : Şişman. Birinci derece obez kategorisinde değerlendiren değer aralığında, kişinin kilosunun sağlık açısından risk oluşturabilecek düzeyde olduğu anlaşılır. Bu kişilerin diyetisyen yardımıyla kilo vermesi önerilir.
- 35 ila 44.9 : Şişman. İkinci derece obez olarak tanımlanan bu değerlere sahip olan kişilerde kalp ve damar hastalıkları bakımından risk artar. Kişinin kilo vermek için diyetisyene başvurması önerilir.
- 45+ : Aşırı Şişman. Üçüncü derece obez kategorisinde olan bu kişilerde hastalık gelişme riski çok yüksektir. Hekim ve diyetisyen eşliğinde kilo verilmesi önerilir.
Beden Kitle İndeksi Yüksek Olanlar Hangi Risklerdedir?
- Yüksek kan kolesterolü veya diğer lipid bozuklukları
- 2 tip diyabet
- Kalp hastalığı
- İnme
- Yüksek tansiyon
- Belirli kanserler
- Safra kesesi rahatsızlığı
- Uyku apnesi ve horlama
- Prematüre ölüm
- Osteoartrit ve eklem hastalığı
Beden Kitle İndeksini Kimler Yapabilir?
Çoğu insan için, beden kitle indeksi iyi bir obezite ölçüsü için kullanılabilir. Ancak kas, kemik, yağ ve diğer dokuların miktarı gibi vücut kompozisyonu hakkında gerçek bilgi sağlamaz.Bazı kişilerde vücut yağının, diğerlerinden doğru bir ölçüsüdür. Örneğin, çok kaslı kişiler aslında sağlıklı ve formda olduklarında “fazla kilolu” kategorisine girebilirler. Vücut yağ yüzdesi çok düşük olan bu kişiler, aşırı kilolu biriyle aynı beden kitle indeksi puanına sahip olabilir. Benzer şekilde, yaşlı ve güçsüz bir kişi, az kas kütlesine ve yüksek vücut yağ yüzdesine sahip olduğunda normal ağırlık kategorisinde olabilir. Beden kitle indeksi, büyümekte olan çocuklar ve ergenler için kullanıldığında, büyük gövdeli veya küçük yapılı olanlar, hamile kadınlar ve yüksek kaslı bireyler için kullanıldığında dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli ve yorumlanmalıdır.
Yaşımız Arttıkça Normalleşen Beden Kitle İndeksi Puanları:
- 19-24 yaş:19-24
- 25-34 yaş: 20-25
- 35-44 yaş: 21-26
- 45-54 yaş: 22-27
- 55-64 yaş: 23-28
- 65 yaş ve üzeri: 24-29
Son düzenleyen: Moderatör: