Bebi yapmaya yeni karar veren arkadalarm gelin beraber ilerleyelim

Dr. Ogino'nun bütün dünyaca kabul edilen yöntemine göre, ovulasyon ( yumurtlama ), beklenen bir sonraki adet kanamasından önce 12. ve 16. günler arasında, beş günlük süre içinde olur.
Kitabın sonundaki takvimde görüldüğü gibi, otuz günlük adet periyodu olan bir kadında yumurtlama bazen son adet kanamasının ilk gününden başlamak üzere hesaplanan 15. ve 19. günler arasında olur. Fakat spermlerin üç gün süreyle canlı kalabildikleri düşünülmelidir. Eğer cinsel ilişki son adet kanamasının ilk gününden başlamak üzere 12., 13., veya 14. günde yapılmışsa, ya da tahmin edilen "emin günlerde" cinsel birleşimde bulunulmuşsa, gene de gebe kalmak olasılığı vardır. Zira spermler yumurtlama periyoduna kadar canlı kalabilir.

Öte yandan, cinsel ilişki 20. günde veya yumurtlama periyodunun olduğu günün ertesi günü yapılmışsa, gene de gebe kalmak olasılığı vardır. Çünkü yumurta hemen hemen bir gün kadar canlı kalır.

Onun için, "emin günleri" hesaplamak amacıyla, spermlerin canlı kaldıkları süreyi yumurtlama periyodunun ilk kısmına, yumurtanın canlı kalacağı günü ise yumurtlama periyodunun son kısmına eklemek gerekir. Kitabın sonunda takvimde gösterildiği gibi, 30 günlük periyotta emin devre ilk yarıda 11. güne kadar devam eder. ıkinci yarıda ise emin devre 21. gün başlar.

Bu sayıların akılda kalması kolaydır. Çünkü her iki günde de bir sayısı vardır. Bu kural her türlü adet periyotlarına uygulanır. Örneğin 32 günlük periyotta emin günler birinci devrede 13. güne kadar devam eder ve ikinci yarının 23. gününde yeniden başlar. 28 günlük periyotta bu sayılar 9. ve 19. günlerdir. Böylece kadının kendi döllenme tehlikesi olmayan günlerini hesaplaması çok kolaylaşır.

ılk gebe kalma tehlikesi olmayan devrenin son gününü saptamak için, adet periyodu süresinden 19 gün çıkarılır. ıkinci devrenin ilk gününü hesaplamak için de 9 gün çıkarılır.

2. PERıYODUN ıLK YARISINDAKı OLDUKÇA EMıN GÜNLER NASIL HESAPLANIR?

Yukarda ele alman emin devre, gebe kalınamayacağına dair %100 garanti değildir. Bazı kadınlar, emin devrede ilişkide bulunmaya çok dikkat etmelerine karşın gebe kaldıklarını söylemiştir. Bunun nedeni, adet periyodunda bazı düzensizlikler olabileceği içindir. Kadınlar adet periyotlarını bir yıl süreyle kaydederlerse, ilk günün bir gün önceye ya da bir gün sonraya kayabildiğini ayırdedeceklerdir. Bu tek günlük fark gebeliği önleme çabasını boşa çıkarabilecektir.

Onun için, bir ya da iki gün, yumurtlama`nın erken olabileceğini hesaplamak yararlıdır. Gerçekten emin günleri saptamak için, uzun bir süre adet periyotlarının tarihini kaydetmek ve buradaki en aşırı düzensizlikleri hesaba katmak gerekir.

Eldeki kayıtlardan en kısa adet periyodu 26 gün, en uzunu ise 30 gün görünmüyorsa, ilk yarıda emin devrenin 7. güne kadar devam edeceği anlaşılır. Yani, adet kanaması beş gün sürerse, ancak bunu izleyen iki günde gebe kalmak korkusu olmadan birleşmede bulunulabilir; bu gerçek, adet kanamasından sonraki üç günün emin devre olduğu hakkındaki genel görüşü çürütmektedir.

3. ıKıNCı YARININ EN EMıN GÜNLERı NASIL SAPTANIR?

Birinci yarıda en emin günleri saptamak için yukardaki yöntem en başarılı olanıdır; aynı yöntem ikinci yarıya da uygulanırsa, bundan bazı hatalar doğar. Örneğin, adet periyodu en az 25, en çok 31 gün, ortalama ise 28 gün süren bir kadın, gebe kalmak tehlikesi olmadan birinci devrede 6. güne kadar ilişkide bulunabilir. ıkinci yarıda ise birleşme 22. günden sonra başlayabilir. Bu da döllenme olasılığının çok uzun olduğu bir süredir.

Bu yöntemin düzeltilmiş şekli bazal ısı adı verilen vücut sıcaklığının ölçülmesidir. Her sabah, yataktan kalkmadan belirli bir zamanda ağızdan dereceyle vücut ısısı ölçülürse (en iyisi 6,30 ile 7,30 arası), adet periyodu içinde vücut ısısının farklılık gösterdiği anlaşılır.

Yumurtlama günü esas olmak suretiyle ısı bir süre azdır, bir süre fazlalaşır. Isı, yumurtlama gününe kadar 36,7 derecenin altındadır ve yumutlama`nın olduğu günün ertesi sabahı 36,7 santigradın üzerine çıkar. (Bu konuda kitabın sonundaki grafiğe bakın.)

Böylece kadın her sabah döllenme tehlikesi olan devreye kadar vücut ısısını ölçer. Bir sabah ısının 36,7 santigradın üstüne çıktığını görecektir. O zaman yumurtlama olayının oluştuğunu anlamalıdır.

ışi güvenceye almak için, kadın ertesi sabah vücut ısısını bir kez daha ölçebilir, ısı 36,7 santigradın üzerinde kalırsa, gelecek yumurtlamaya kadar gebe kalmak korkusu olmadan ilişkide bulunabilir. Bu şekilde ikinci yarının emin günleri artırılmış olur. Oysa ki basit hesapla bu süre daha az olacaktır. Ayrıca böylelikle kadın gelecek kanama gününü de kesinlikle hesaplayabilir.

NOTLAR

a. Bazı kadınların vücut ısıları yumurtlama sırasında yukarıdaki özellikleri göstermez. Böyle kadınlar ancak hesap yöntemine güvenmelidir.

b. Bir doğum yaptıktan sonra, gelecek adet kanamasına kadar yumurtlama gününü kesin olarak söyleyebilmek olanağı yoktur. Bu, gelecek aylarda önlemlere uymak gerektiğini gösterir.

Genellikle yumurtlama iki veya üç ay olmaz. Fakat bazı kadınlarda ikinci ayda da yumurtlama başlayabilir. Annenin çocuğunu emzirdiği sıralarda çoğu kez yumurtlama olmaz, fakat bu kural yüzde yüz kesin değildir. Dört veya beş ay geçtikten sonra annenin gene gebe olduğunu ayırdetmesi, ender durumlardan değildir.
Gebe Kalma Günleri

slm kızlar 2 yıllık evliyim 1 yıldır bebek istiyorum ama her ay hüsran bende sorun yok eşiminde sperm değerleri çok iyi yalnız bilateral varikosel işimiz ameliyata kaldı diyoruz ama birçok kişinin ameliyattan sonra bile bebeği olmamış ümitsizliğe kapılmak istemiyorum ama çok üzülüyorum çevremdeki herkes ya hamile yada doğum yapıyor sanırım allah beni sınıyor isyan etmiyorum ama çok özeniyorum.annemin apartmanına 10 ay önce bir gelin geldi 18 yaşında ve dün doğum yaptı beni sormuşlar anneme senin kızın 2 yıl oldu dimi niye bebek yapmıyor diye canım annem ne desin o hayatını yaşamak istiyormuş o yüzden yapmıyorlar demiş ama bi bilseler bebeğim olunca hayatımı yaşayacağımı......

canım ınsallah en kısa zamanda Allah bebısıne kavustursun senı..bence umıtsız olma ıyı dusun kı ıyı olsun...herseyın hayırlısı

arkadaslar maalesef size kotu haberlerim var... sag kasigimdaki kramplardan suphelenip doktora telefon actim, biraz da abartarak anlatinca beni beta hcg olcumune cagirdilar. ilk olcumde hcg 56 cikti (bu arada 5 haftaliktim), iki gun sonraki 63 cikti... doktor embriyo gelisme gostermiyor, maalesef gebeligi sonladirmamiz gerekiyor dedi. henuz embriyo cok kucuk oldugu icin tuplerde de olabilirmis. cok uzgunum, aglamaktan gozlerim sisti... Allah nasip etmedi, insaallah gunu zamani bellidir, o gun gelince olur diye kendimi avutmaya calisiyorum sadece...

cnm çok üzüldüm yaaa kısmet değilmiş demek
umarım en kısa zamanda sağlıklı bir şekilde yeniden hamiş haberini alırız

cok tesekkurler arkadaslar... her ne kadar cok erken olsa da insanin icine annelik hissi daha ilk gunden dusuyor ve sonuc boyle olunca da buyuk hayal kirikligi oluyor ama bunlar da gececek insaallah.

slm kızlar 2 yıllık evliyim 1 yıldır bebek istiyorum ama her ay hüsran bende sorun yok eşiminde sperm değerleri çok iyi yalnız bilateral varikosel işimiz ameliyata kaldı diyoruz ama birçok kişinin ameliyattan sonra bile bebeği olmamış ümitsizliğe kapılmak istemiyorum ama çok üzülüyorum çevremdeki herkes ya hamile yada doğum yapıyor sanırım allah beni sınıyor isyan etmiyorum ama çok özeniyorum.annemin apartmanına 10 ay önce bir gelin geldi 18 yaşında ve dün doğum yaptı beni sormuşlar anneme senin kızın 2 yıl oldu dimi niye bebek yapmıyor diye canım annem ne desin o hayatını yaşamak istiyormuş o yüzden yapmıyorlar demiş ama bi bilseler bebeğim olunca hayatımı yaşayacağımı......

pptya87 canim yumurtlama takibi yapiyor musun? belki gebeligim uzun surmedi ama ben yumurtlama takibiyle 2. ayimda hamile kalmistim, tavsiye ederim.

allah büyük cnm elbet sende anne olacaksın bigün ama vadesi dolmadı sanırım
eşine keçi boynuzu kürü uygula
yada kk da birsürü formül var onlardan dene istersen
allah yardımcın olsun

kızlar eşime keçiboynuzu kürü denedim 1 1.5 ay kadar ama zaten eşimin sperm değerleri iyi 1ccde 66 milyon hareketli %75.......yani iyi sperm değerleri iyi doktora göre bu değerlerle gebe kalmam mümkün ama bilateral varikosel teşhisi var hemen ameliyat önermedi doktoru yalnız artık olması gerekiyor çünkü kasık ağrısı ve testislerinde şekil bozukluğu oluşmaya başladı varikosele bağlı olarak.bu arada yumurtlama takibi hiç önermedi doktorum çünkü bende hiç sorun yok yumurtam çatlıyor zaten kendimde anlıyorum bunu çünkü beyaz kıvamlı yapış yapış yoğun akıntım geliyor 12.ile 16.günleri arasında hatta tam 14.gün yorgunluk ve ateşimde oluyor tam o günlerde ilişkiye giriyoruz ama maalesef artık zaten akışına bıraktım benim için sorun değilde eşimin yaşı ilerlemiş durumda 38 yaşında erkek her dönem gebe bırakabilir ama çocuğuyla bişeyler paylaşabilmesi için çok geçsin istemiyorum hayırlısı artık....

3 aydir kullaniyordum ama kullanmama ragmen cok calisamamistik, hep araya birseyler girmisti, ilk kez bu ay ovulasyondan sonra sektirmeden calistik ve oldu. dedigim gibi, benim kullandigim clearblue dijital. bir kutusundan 7 adet test cikiyor. ben adetin ilk gununden sayarak 10. gun testi yapmaya basladim ve 3. gunde pozitifi yakaladim. testi yapmadan once en az 4 saat sivi almiyorsun ve tuvalete gitmiyorsun. sonra idrarinla testi yapiyorsun. 3 dk. icinde ya gulenyuz cikariyor sana yada bos daire. gulenyuz cikarsa, takip eden 48 saat icinde yumurtluyorsun demek, dolayisiyla hemen calismalara basliyorsun. bos daire cikarsa, ertesi gun yine teste devam. yalniz testi her gun ayni saatte yapman lazim. bir de sabah idrariyla yapma, ogleden sonra daha iyi sonuc veriyor. insaallah en kisa zamanda hayirlisiyla bebisine kavusursun canim.
amin canım:Saruboceq:..çok teşekkürler

arkadaslar maalesef size kotu haberlerim var... sag kasigimdaki kramplardan suphelenip doktora telefon actim, biraz da abartarak anlatinca beni beta hcg olcumune cagirdilar. ilk olcumde hcg 56 cikti (bu arada 5 haftaliktim), iki gun sonraki 63 cikti... doktor embriyo gelisme gostermiyor, maalesef gebeligi sonladirmamiz gerekiyor dedi. henuz embriyo cok kucuk oldugu icin tuplerde de olabilirmis. cok uzgunum, aglamaktan gozlerim sisti... Allah nasip etmedi, insaallah gunu zamani bellidir, o gun gelince olur diye kendimi avutmaya calisiyorum sadece...
canım çok üzüldüm...çok geçmiş olsun..
ama üzülme veren de Allah'ım vermeyen de...
bu topictehepimiz aynı şey için dua ediyoruz, aynı şeyi istiyoruz..sevinci de üzüntüyü de birlikte yaşayalım birbirimize destek olalım burda...:1hug:

slm kıslar..inşallah tüm isteyen arkadaşlarım için hayırlısıyla olur..

yaa benim de moralim çook bozuk ya ben bir aptallık ettim :KK43:( benim çokk uzun süredir sol bileğim ağrıyordu geçen hafta 2 kere röntgen çektirdim..o kadar acıyordu ki hamile kalma ihtimalimi bile unuttum .. çıktıktan sonra yaa olduysam falan dedim ağla ağla gözlerim şişti...uff ben nasıl böyle bir şey yaptım bilmiyorum...moralim ççook bozuk çook...elimin acısı ağır geldi bir an..yine de Allahtan ümit kesilmez diyerek dua ediyorum napayım...adetim de gelmedi birkaç gün içinde gelmezse dr dayım..

Üzme knd cnm yaa
nerden bılebılırsın kı
herkese umarım vardır dıyorum
ama sana bu ay umarım yoktur dıyeceĞım
aksı halde Çok daha fazla ÜzÜleceksın
rabbım hayırlısını versın cnm

kızlar eşime keçiboynuzu kürü denedim 1 1.5 ay kadar ama zaten eşimin sperm değerleri iyi 1ccde 66 milyon hareketli %75.......yani iyi sperm değerleri iyi doktora göre bu değerlerle gebe kalmam mümkün ama bilateral varikosel teşhisi var hemen ameliyat önermedi doktoru yalnız artık olması gerekiyor çünkü kasık ağrısı ve testislerinde şekil bozukluğu oluşmaya başladı varikosele bağlı olarak.bu arada yumurtlama takibi hiç önermedi doktorum çünkü bende hiç sorun yok yumurtam çatlıyor zaten kendimde anlıyorum bunu çünkü beyaz kıvamlı yapış yapış yoğun akıntım geliyor 12.ile 16.günleri arasında hatta tam 14.gün yorgunluk ve ateşimde oluyor tam o günlerde ilişkiye giriyoruz ama maalesef artık zaten akışına bıraktım benim için sorun değilde eşimin yaşı ilerlemiş durumda 38 yaşında erkek her dönem gebe bırakabilir ama çocuğuyla bişeyler paylaşabilmesi için çok geçsin istemiyorum hayırlısı artık....

canim yumurtlama takibi derken kastettigim sey, evde yapilan ovulasyon testiyle yada baska bir yontemle tam ne zaman yumurtladigini bilip bilmedigindi. ama akintimdan anliyorum diyorsun, o da guzel bisey. o zaman muhtemel akintidan 2 gun once baslayip, akintidan 3 gun sonrasina kadar filan her gun yaparsaniz bakarsiniz olur, varikosel bile olsa, bu isler belli olmaz. umudunu yitirme canim. cevremde en azindan 3 cift taniyorum, erkekte varikosel sorunu oldugu halde hamile kalan ve saglikli bebekler doguran.

kızlar ovulasyonla yumurtanın çatlaması aynı şey mi?
gebelik için hangisi gerekiyordu..okuyorum okuyorum bir türlü anlayamadım şunu..

kurşun kalem çok üzüldüm canım çok geçmiş olsun Allah inşallah tez zamanda tekrar sana bi evlat verir bunun acısını unutturur.
papatya 87 canım üzülme benim eniştemde çift taraflı varikosel ameliyatı oldu son safhadaydı artık ve ablam ilk çocuğuna 6. ayda ikincisine de tek denemede hamile kaldı ve doktorlar çok düşük şans veriyodu bence kendini bu şekilde rahatlatman lazım.
psikoloji ile çok ilgisi var. benim hiç bi problemim yok ço şükür eşimin değerleri mükemel çıktı. 5 ay geçti ve tık yok. doktorum nedeninin tamamen psikolojik olduğunu söylüyor. bunu bliyorum ama elimde değil. şimdi şöyle düşünmeye kararverdim taktıktıkça çocuğum olmuyor bunun için takmamaya karar vericem. inşallah başarılı olurum

Arkadaşlar yeni tarih vermek istemiyorum çünkü zamana bırakıyorum. bekledikçe çok stres olurum ve psikolojim bozuluyo. Annem bu ay sırf Ankaradan birlikte gün sayalım die geldi ve yine regl oldum. çok Ağladım kendimi harap ettim.bilmiyorum herkes benim gbi takıyomu. bi de ben evdeyim çalışmıyorum kafam hep onunla meşgul. kendime bi uğraş bulmam lazım bi an önce.
bi süre çok fazla k.k yada girmicem. iyi hbrler kadar kötüleri de okuyoruz galiba psikolojim çok etkilendi. şimdilik hoşçakalın.inşallah iyi hbeler veririm ve alırım.

X