Bebeklerin televizyon izlemesi

incus

Üye
Kayıtlı Üye
21 Mayıs 2012
13
0
16
İstanbul
merhabalar.. sizce bebeklerin televizyon izlemesi doğru mu? bebek kanallarını izlemesinden bahsediyorum ya da baby einstein gibi eğitici videolar seyretmesi.. bunların olumlu ya da olumsuz fayda/zararlarından haberdar olan var mı???
 
bizim düştüğümüz hataya düşmeyin... konunun uzmanları diyor ki; 3 yaşına kadar kesinlikle izlenmemeli..
 
aynen katılıyorum canım bebekler için zararlı televizyon seyrettirmek
 
tv nin hiç bir faydasını görmediğm gibi çok zararını gördük.
o yüzden söktük attık.
zararın neresinden dönersek kardır. tv izletipte oğluma yaptığım haksızlık için vicdan azabı çekiyorum....
 
tv nin hiç bir faydasını görmediğm gibi çok zararını gördük.
o yüzden söktük attık.
zararın neresinden dönersek kardır. tv izletipte oğluma yaptığım haksızlık için vicdan azabı çekiyorum....

merhaba sorabilirmiyim ne zarari konusmuyormu yoksa bende ayni dertteyim 😔😔😔😔
 
Bebek kanallarında programlar da fılmler de cok kısa surelı oluyor.
Bundan faydalanabılırısnız.
Mesela her gun bır fılm kadar (hepsı farklı)
Aksı durumda (hıc ızletmemek) cocuk daha fazla ılgı duyacaktır ve sız stres yasayacaksınız.
He bazı cocuklar hıc ılgılenmez tv ıle.. ne ala!
 
günaydın

tv başına oturtmak tabiki doğru değil ilk başta çocuğun ilgiye ihtiyacı var ve gerçek hayatta daha çok şey deneyimliyor fakat ben kesinlikle sıfır tv ye maalesef uyabilen kişi olduğunu düşünmüyorum.dr.Larda dahil :)
Birde bence hiçbir konuda çocukla fazla çatışmamak gerekir kavgayı öğreniyor çünkü siz açmıcam dedeikçe inatlaşıyorsa bu daha kötü 10 dk tv seyretmesinden
benim kızım 27 aylık ve günde 3 çizgifilm seyrediyor onlar bitince kapatalım diyorum ok diyor
totalde günde 45 dk
ve olabilyorsam bende yanında olup bak böyle yaptılar bu yüzden diyorum

Tabi bu bence benim görüşüm kızım ilk doğduğunda o kadar çok kitap okudum o kadar dr dinledimki ama en sonunda anne içgüdüsüne güvendim artık her konuda onu dinliyorum :)

Biliyorsunuz dr.cephesindede buğün doğru olan yarın yanlış olabiliyor

ama kesinlikle şu bir gerçek kli çocuk doğada öğrenir herşeyi deneyimleyerek
 
Bebek Gelişimi: TV ve DVD'ler Bebeğimi Zekileştirir Mi?

Günümüzde pek çok anne baba, bebekler için eğitici olduğu iddia edilen bebek kanallarını ve “Baby Einstein” ya da “Brainy Baby (Akıllı Bebek)” gibi dvd setlerini çocuklarına seyrettirmekte ve bunlardan gelişimsel fayda beklemektedir. Amerika’da 6-12 aylık her 3 bebekten 1’ine en az 1 ‘Baby Einstein’ dvd’si alındığı bilinmektedir. Ülkemizdeki kesin rakamlar bilinmese de bebekleri TV’ye maruz bırakmanın oldukça yaygın olduğu gözlemlenmektedir. Maalesef ki bu içerikler eğitici bir kazanım sağlamadığı gibi erken yaşlarda dil ve zeka gelişime ciddi zararlar vermektedir.

TV’nin bebek gelişimini nasıl etkilediği konusunda yapılan araştırmalar TV’nin sakıncalarını net şekilde ortaya koymuştur. Örneğin, 2007 yılında Journal of Developmental Psychology’de yayınlanan bir çalışmaya göre, 8-16 aylık dönemde bir bebeğin TV seyrettiği her saat başına 3 yaşındaki dil becerisinin 6-8 kelime daha geri olduğu gösterilmiştir. Ayrıca TV’ye maruz kalan 12-36 aylık çocukların hafıza, dikkat ve odaklanma becerisi bakımından TV’yle tanışmayan çocuklara göre dezavantajlı olduğu bulunmuştur. The Archives of Pediatrics dergisinde 2010 yılında yayınlanan bir çalışmada ise haftada birkaç kez dvd izleyen ve hiç izlemeyen çocuklar karşılaştırılmıştır. Bu çalışma ise, ne kadar erken yaşta dvd izlemeye başlanırsa ilerleyen dönemde kelime hazinesinin o denli geri kaldığını göstermiştir. Bu araştırma sonuçları doğrultusunda Amerika’da “The Baby Einstein Company” e açılan davada, şirket dvd’lerin çocuk gelişimine katkı sağlamadığını kabul etmiş ve müşterilerine para iadesi yapmıştır.
Yaşamın ilk yıllarında dil ve zeka gelişimi çok hızlıdır. Araştırmalara göre beyin gelişiminin %70’i yaşamın ilk yılında %90’i ise ilk 5 yılda tamamlamaktadır. TV ise beynin gelişim mekanizmasına aykırı prensiplerle çalışır. Bir bebeğin görsel olarak derinlik, boyut, perspektif farklılıklarını anlaması beyin gelişimi adına attığı en önemli adımdır. Oysaki TV’deki görüntüler bebeklerin boyut farklılıklarını anlamasına yardım etmez: iki boyutlu bir çizim ile üç boyutlu gerçek bir nesne arasındaki farkı bebekler TV’den öğrenemezler. TV’de derinlik yoktur: bebekler TV’de hangi nesnenindaha uzak hangisinin daha yakın olduğuna karar veremez. Erken yıllarda tamamlanan diğer önemli bir beyin gelişimi aşaması da, nesnelere farklı açılardan bakınca onları farklı şekillerde göreceğimiz bilgisidir. Oysaki TV’deki görüntülere hangi açıdan bakarsak bakalım aynı şeyi görürüz. Yetişkin beyin TV’deki bu yanılsamayı ayırt edebilir ama bebek beyni yanılır. Hatta bebekler TV ekranında gördükleri şeyleri ayrı ayrı figürler olarak değil bir bütün olarak algılarlar. O sebeple de figürleri takip edip izlemek yerine, ekranın tamamına adeta hipnotik bir etkiyle ve boş gözlerle dalıp giderler.

Çocuklarda dil gelişiminin nasıl ortaya çıktığını öğrendiğimizde TV’nin sadece zeka gelişimini değil dil becerilerini de neden olumsuz etkilediğini kolayca anlarız. Erken yıllarda dil gelişimi yüz ifadesi, ses tonu, işaret gibi pek çok sosyal ipucuna bağlıdır. Çocuklar kelimelerin anlamlarını söylediklerimizden çok nereye baktığımız, nasıl bir ses tonuyla söylediğimiz, neye işaret ettiğimizi gibi sosyal ipuçlarından yola çıkarak çözerler. Ayrıca çocuklar için dili öğrenmenin en iyi yolu, konuşmanın tanıdık bir kişi tarafından ve kendisiyle soru-cevap gibi karşılıklı olarak yapılması durumudur. TV’de ise bu sosyal ipuçları ve karşılıklı etkileşimden eser yoktur. O sebeple, çocuklar TV izleyerek dil öğrenemezler.

Bu bilgiler doğrultusunda, çocuğunuzu 2 yaşın altında ekrandan kesinlikle uzak tutmanızı tavsiye ederim. Siz yokken çocuğunuzla ilgilenen bakıcı, büyükanne gibi kişileri de TV’nin gelişimsel sakıncaları konusunda bilgilendirin. Düşük sosyo-ekonomik koşul ve eğitim düzeyinden gelen kişiler, TV’nin gün boyunca açık olmasını normal ve doğru görebilmektedir. Özellikle ülkemizde, bakıcıların çocukları TV’nin karşısına oturtup günün büyük kısmını bu şekilde geçirdikleri bilinmektedir. Benim tavsiyem yaşamın ilk yıllarında mümkün olduğunca çocukla birebir zaman geçirmeye, karşılıklı etkileşim ve oyunlara, özellikle de resimli kitaplara, öncelik vermeniz olacaktır. TV’yi 2-3 yaşından sonra çocuğunuzla birlikte seyretmek koşuluyla günde yarım saati geçmeyecek şekilde çocuğunuzun yaşamına sokabilirsiniz. Yaşamın ilk yıllarında çocuğunuzun gelişimine yapacağınız yatırım geri dönüşü en yüksek ve en değerli katkıdır. Bu verimli dönemi TV ile boşa harcamayın. Yaşamın ilk yıllarındaki gelişimi destekleyici ebeveynlik yaklaşımları, beyin geliştiren oyun fikirleri ve diğer sorularınız konusunda uzmanlara başvurup profesyonel destek almaktan çekinmeyin.

Uzman Psikolog/Pedagog Sinem Olcay
 
Benim bildiğim kadarıyla bebeklerde tv nin zararları ilerki yaşlarda çıkıyor dikkat dağınıklığı olarak ve çocuğun okul başarısını büyük ölçüde etkiliyor tedavisi de daha zor oluyor.benim de kızım var ve bebekliğinden beri ben kendim eğitici oyunlar oynuyorum şimdi yaşına göre çok fazla biliyor bi zararını görmedim inşallah ilerde de görmem.
 
18 aya kadar hiç tv izletmedik yatırana kadar biz de hiç açmadık, ama şimdilerde 20 aylık mecbur kalıyoruz yoksa nefes alacak vakit bulamıyoruz sürekli ilgi bekliyor bebiş, psikolog 40 dakikayı geçmesin dedi, zaten 15-20 dakikadan sonra sıkılıyor tekrar bize sarıyor:) ama hiç televizyonu aramayan çocuk 2-3 gün izlettikten sonra sürekli arar oldu kötü bir durum.
evet zararlı kesinlikle ama sinirlerimizin yıpranması çocuğun stresini atamaması daha da zarar geliyor bana
 
Benim 4 aylik mecbur cizgi film acitoeum duruyor oylelikle,zararlarini duydum daha dikkatli olurmu artik
Ne olur açmayın ben de küçükken açtım da zor toparladık. Hiç ama hiç açmayın alismasin 4 ay çok erken gelişim geriliği otizm dikkat dağınıklığı gibi şeylere sebeb oluyor ekranın hızlı renkli geçişleri çocukları normal durağan hayattan zevk almaz hale getiriyor
 
Belli bir yaşa kadar hiç izlememeli, belli bir yaştan sonra sınırlı olarak izlemeli. Yanlış hatırlamıyorsam günde 45 dk-1 saat gibi bir şey. O da içerik olarak yararlı şeylerle sınırlı olmalı.
 
biz de ailelerimiz de tv açmazdık kızım varken. 23 aylıktı sanırım kv diğer torunun videolarını benim kıza izletip bağımlı yaptı, ben de aynı saçmalığı izleyeceğine eğitici izlesin dedim bi süre günde 10 dk açtım, sonra sabah 10, akşam 10 dk. alarm kurardım. şimdi 3,5 yaşında, yemek yerken tv'den çizgi filmi sınırsız açıyoruz, yemediğinde kapatıyoruz. hem yaptığım araştırmalardan, hem de kendimden biliyorum ne kadar zararlı olduğunu. yaklaşık 2 yaşına kadar izletmediğime memnunum, dil ve sosyal gelişimi açısından
 
Kizim 1yasinda cocuk sarkilari aciyorum gunde 1kez 3 5 sarki dinleyip dans edip kapatiyoruz
 
Back