Bebeklerimiz ve Biz

lutfen okuyunuzzzzzzzzzzz

Cevap:

Emel HAnım, geçmiş olsun. üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben özellikle geniz akıntısına bağlı öksürük sık gördüğümüz bir durumdur. en doğru yaklaşım elbette çocuk hekimine muayene ettirip akciğer seslerinin doğal olduğundan emin olmaktır. ancak gitme durumunuz yoksa iştahı iyi, hırıltısı yok, ateşi yoksa fazla endişelenecek bir durum yoktur. bol bol su içmesi lazım. taze meyve yemeli ya da suyundan içmelidir. öksürüğün geçmesine yardımcı olmak için bir öksürük şurubu kullanmanız Furkan a yardımcı olabilir.eğer burun şikayetleri de varsa, geniz akıntısı varsa sudafed ekspektoran şurup 3x1 ölçek kullanabilirsiniz. sadece öksürük yakınması var burnu rahatsa sekrol pediatrik şurup 3x1 ölçek kullanabilirsiniz. sağlıklı günler dilerim.

önemli bir bilgiyi eklemek istiyorum. Halit Bey e katkısı için teşekkür ederim. sorun sadece üst solunum yolları kaynaklı ve genizden akıntının neden olduğu refleks öksürük ise akıntıyı azaltacağından sudafed eksp. yardımcı olabilir. ancak ciğerden gelen öksürükle çıkarılan balgam varsa veya çok yapışık tarzda olup çocuk çıkaramıyorsa sekrol balgamın yumuşatılıp atılmasına yardımcı olabilir. sekrol ambroxol HCL içeren bir ilaçtır. okuduğum bir araştırmada akciğer enfeksiyonunda artmış siliar aktiviteye bağlı alveolar makrofajlardaki hücre ölümünü azalttığı ve bu özelliği ile siliaların toksik etkisine bağlı pulmoner doku hasarının önüne geçerek koruyucu olduğu belirtilmekteydi. bu etkisi ile faydalı olabilir diye düşündüm.bu konuda HAlit Bey' in katkısı olursa sevinirim. tekrar geçmiş olsun dileklerimle...

Cevaplayan: Uzm.Dr. Halit ÖZKAYA Tarih: 26.12.2006 10:22:42
Cevap:

Merhaba Emel Hanım,
Öksürük 4 haftayı geçmedikçe, yüksek ateş, hırıltı, nefes darlığı yoksa endişelenmenize gerek yok bence . Balgamı için balgam söktürücü verebilirsiniz. Burun çok tıkalı ise dekonjestan içerenleri tercih edebilirsiniz. Balgam olduğu sürece direk öksürük kesiciler önerilmez. Levopront istisna. Bu ilaç mukosilier hareketi engellemeden direk öksürük refleksini inhibe ettiği için ben balgamı olan hastalarımda dahi çok güzel sonuçlar alıyorum. Saygılar

Sayın Mehtap Hanım,
O kadar güzel cevaplar yazıyosunuz ki bir hekim olarak bazen ben bile faydalanıyorum. Okuduğunuz literatürü bende okudum. Doğrudur. Öksürük konusundaki görüşlerinize aynen katılıyorum ben sadece bazı hastalarda özellikle aile ve çocuk öksürükten çok müztarip ise antitussif olmasına rağmen akçiğer kaynaklı balgamı olsa bile ekspekterasyonu engellemeyen levopront kullanılabileceğini önermek istedim. Sizin yazdıklarınıza da aynen katılıyorum. Her soruda mükemmel cevaplar veriyorsunuz. Sizi tebrik ederim. Saygılar

Cevaplayan: Uzm.Dr. Mustafa AYDIN Tarih: 27.12.2006 06:59:22
Cevap:

Merhaba,

Bazen viral üst solunum yolu enfeksiyonları üzerine sinüzit komplikasyonu gelişebileceği için balgamlı öksürükleri ve burun akıntılarının devam etmesi durumunda antibiyotik tedavisi de gerekebilir. Bu nedenle yakınmalarının devam etmesi durumunda bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına kontrole gitmeniz uygun olur. İyi günler dileğiyle.

bence her ewde LEVOPRONT bulunmali
bi eczacı arkadasım onermişti bu yazıyı okuyunca iyice emin oldum
sekrol sudafed den se bende levopront wermeli
AYSEGULCUM GOĞSUNEDE HAWLU KOY SICAAAK UTULENMIŞ

dün eve geç döndük berfe de yolda uyuya kalmıştı..kıyamadım hemen üstüyle uyuttum..kolunda da künyesi vardı..uyanır diye ellemedim..
ah ah ellerim kırıl sada çıkarsaydım..gece bi çığlık la uyandım ..yavrum sol yanağını boydan boya çizmiş..baya bi derin nasıl kanadı yavrumun yüzü..çok kötüyüm kızlar ya.....

dün eve geç döndük berfe de yolda uyuya kalmıştı..kıyamadım hemen üstüyle uyuttum..kolunda da künyesi vardı..uyanır diye ellemedim..
ah ah ellerim kırıl sada çıkarsaydım..gece bi çığlık la uyandım ..yavrum sol yanağını boydan boya çizmiş..baya bi derin nasıl kanadı yavrumun yüzü..çok kötüyüm kızlar ya.....

haydaaaa
nasıl bi künye bu şekerim yahu
benimkinde de war nazar boncuklu bişe hiçte çıkarmıyorum ...
gecmiş olsun
bepanten merhem sur iki gunde gecer cnm merak etme

cnm kendini suçlama hemen, bi sakin ol
sen nerden bilebilirdin yüzünü çizeceğini
ona kıyamayıp uyanmasın diye çıkarmamışsın
allah beterinden korusun
çok geçmiş olsun berfeye
bunlar bişey değil mevcanım

bence her ewde LEVOPRONT bulunmali
bi eczacı arkadasım onermişti bu yazıyı okuyunca iyice emin oldum
sekrol sudafed den se bende levopront wermeli
AYSEGULCUM GOĞSUNEDE HAWLU KOY SICAAAK UTULENMIŞ

canım çok teşekkürler doktora götürdüm zaten genel durumu iyi ilaçda vermedi ama ben yinede rahatsız oluyorum iştesenağlama acaba ıhlamur gibi bişiyler verebilirmiyim ki yada tekrarmı götürsem doktora:uhm:

ah yavrumm kıyamam geçmiş olsun hakkaten nasıl bir künye bu bide bebek için yapmışlar bende hiç çıkartmıyorum bişey olmuyor:uhm: geçenlerde oğlumda tırnağıyla çizmiş gece boydan boya Allahtan geçti iz filan kalmadı inşallah berfeninde bir an önce geçer :nazar:

evet canım var gibikafamçokkarıştı

canım edanın oğlunda balgam vardı..doktora gidiyolardı ilaç verip yolluyodu..çocuk gece gündüz sürekli öksürüyodu...
aktardan GÜNLÜK
diye bişey almışlar...aktarın tarif ettiği gibi yapmışlar..çocuk kakasından çıkartmış balgamı yapış yapış..o gün bugündür öksürmüyo metehan üstelik 100 gr ı 1,5 ytl...a.s.

canım çok teşekkürler doktora götürdüm zaten genel durumu iyi ilaçda vermedi ama ben yinede rahatsız oluyorum iştesenağlama acaba ıhlamur gibi bişiyler verebilirmiyim ki yada tekrarmı götürsem doktora:uhm:
neden wermedi doktor ilaç acaba?oksorukte muhakkak weriyorlar cunku..
sen istesen hawlu koy dediğim gibi iyi gecliyor cnm

canım edanın oğlunda balgam vardı..doktora gidiyolardı ilaç verip yolluyodu..çocuk gece gündüz sürekli öksürüyodu...
aktardan GÜNLÜK
diye bişey almışlar...aktarın tarif ettiği gibi yapmışlar..çocuk kakasından çıkartmış balgamı yapış yapış..o gün bugündür öksürmüyo metehan üstelik 100 gr ı 1,5 ytl...a.s.
alla allah nasıl bişeymiş ki o ???

ya kızlar normal klasik bi bebek künyesi..bende anlamadım neresiyle nasıl çizdiğini..normalde sadece gündüzleri takar geceleri çıkartırdım..hani havlar sıcak vücudu nemli..neticede demir koluna oturmasın diye..işte başa gelecek ya..ben gözümden esirgedikçe bütün aksilikler beni buluyor...

teşekkürler kızlar öksürük çok sık değil göğsünde hırıltı yok heralde ondan vermedi zaten çok fazla ilaçda kullanmak istemiyorum sürekli doktordayım zaten artık benden bıktılar :))))))

kaya tuzuna benziyor...
suya koyunca dumanlar çıkıyo..pamuğu üstünekapatıp dumanı pamuğa çketirip
çocuğun döşüne sırtına koyuyorsun

berfe yüzünü çok çizen bi bebekti...neyse ki hiç iz kalmadı..inşallah bu da iz bırakmaz..bi de dedğiniz gibi bepanten süreyim..
allahım sen bebişlerimizi kazadan beladan koru yarabbim...
bi de kızlar ne bileyim..ilk bebeğimi kaybedince seneler sonra berfem olunca ona da bi şey olur korkusuyla hep diken üstündeyim..dedikleri gibi sakınan göze çöp batıyor sanırsam...

Back