Bebek Beslenmesi Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturmak

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

Esrs

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Ekim 2009
430
6
# Bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan sorunlardan biri çocukların uyku uyumakta zorluk çekmeleridir. Oysa ilk bir yıl içinde uyku düzeninin oluşturulması çok önemlidir.
# Bebeklerin ağlamalarının pek çok nedeni vardır ; Kolik, açlık, kulak enfeksiyonları, karın ağrıları, gaz sancıları, altını kirletmiş olması, bebeğin fazla yorgun olması gibi.
# Bebekler günde ortalama 3 saat ağlarlar, bu durum olağandır.. Kolikli bir bebek ise üç hafta boyunca haftanın üç günü üç saat süreyle ağlar. Diğer bebeklerden farklı olarak ağlamanın hepsi bir seferde gerçekleşir.
# Bebekte uykusuzluğa yol açabilecek fiziksel bir neden olup, olmadığından emin olun. Eğer bebeğin hazım sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza başvurun.
# İlk bebekler uyku sorunları açısından daha fazla risk altındadırlar çünkü anne-babalar ilk çocukta daha tedirgindirler.
# Erkek çocuklar kızlara göre daha fazla uyku sorunu yaşarlar.
# Sakin ve mutlu davranmaya çalışın. Sakin ana-baba sakin bebek demektir.
# Gündüz temiz hava almak için bebeğinizle dışarı çıkın.
# Akşamları bebeği fazlasıyla uyaran oyunlardan kaçının.
# Onu her gün aynı saatte uyutmaya çalışın. Kendi odasında ve yatağında yatırın.
# Altı aylıktan on yaşına kadar olan çocukların on-on iki saat uyumaya gereksinimleri vardır. Bu nedenle çocuğunuzun 20.00-20.30 gibi yatakta olması gerekir.
# Bebeğinizin yorulduğunu gösteren gözlerini ovuşturmak, kulağını çekiştirmek, göz çevresindeki hafif kızarıklıklar oluşması gibi belirtilere dikkat edin. Bu belirtileri gördüğünüz an onu uyutun.
# Bebeğinizi uyanıkken yatağına yatırın. Uyuduktan sonra yataklarına yatırılan çocuklar gece boyunca kesintisiz uyumazlar.
# Uykudan önce onun uykuya geçmesini sağlayacak etkinlikleri belli bir düzen içinde uygulamaya çalışın.Uyku vakti rutini oluşturun.Örneğin ona banyo yaptırdıktan sonra bebek masajı uygulayın.Gece giysilerini giydirin.Onu sevip, okşayın.Masal okuyun.
# Huzurlu bir ortam, kısık ışıklar, pastel renkler, yumuşak bir müzik veya ninni kaseti çocuğunuzun gevşemesine yardımcı olabilir. Yatağına her gece aynı uyku arkadaşını koyun-benimsediği bir oyuncak, örneğin siyah-beyaz bir panda- Her gece onu aynı sözcüklerle uykuya uğurlayın,” tatlı rüyalar” gibi.
# Bebek yine de uyanırsa veya hemen uykuya dalmazsa ağlamasına izin verin. Onu kucağınıza almadan her 15 dakikada bir yanına gidip kontrol edebilirsiniz. Bir süre sonra ağlaması kesilebilir.
# Bebeğinizin gece uyanması normaldir. Bebekler geceleri uyanır. Belli bir sebebin olması gerekmez. Sorun bebeğinizin kendisini sakinleştirerek yeniden uyumasıdır. Bebeğinizin tekrar uykuya dalmasını sağlayacak koşulları yaratmaya çalışın.
# Bebekler büyüdükçe daha az uyumaya başlarlar. Yeni doğmuş bir bebek 3-4 saatte bir sadece beslenmek için uyanır. Bir aylık bebekler 16-17 saat, 3-4 aylık bebekler yaklaşık 15 saat, 6 aylık bebekler 14 saat, 10 aylık bebekler 10-12 saat v.b. uyurlar. 10-12 aylık çocuklar günde 2 kere gündüz uykusu uyurlar. 18 aylıktan itibaren gündüz uykuları 1 kereye inebilir.
# Anne sütüyle beslenen bebekler geceleri daha sık uyanırlar, her 2-3 saatte bir beslenme ihtiyacı duyarlar çünkü anne sütünü sindirmek hazır mamaya göre daha kolaydır. Bir süre sonra uykuyla emzirilme arasında ilişki kurarlar.
# Uyumaları için mamayla beslenen veya emzirilen çocukların çoğunlukla gece beslenmeye ihtiyaçları yoktur. 3 aylıktan büyük çocuklar gün içinde tüm gıda gereksinimlerini karşılarlar. Uyku ile beslenme arasındaki çağrışımı engellemek için çocuğunuzu yatırmadan 30-60 dakika önce yatak odasının dışındaki bir bölümde besleyin. Uyumadan önce biberonla mama vermeyi veya emzirmeyi aşamalı olarak azaltın. Biberonla besliyorsanız sütün gramajını her gece biraz daha azaltın. Emziriyorsanız bebeğinizi beslediğiniz süreyi her gece 1 dakika azaltın.
# Çocukların beşikten yatağa geçmeyi 1.5 – 3.5 yaşları arasında gerçekleştirmeleri uygundur.
# Yastık 2 yaşın altındaki çocuklara önerilmez çünkü boğulma riski bulunmaktadır.
# Bebeğinizi yanınızda yatırmak sağlıklı bir çözüm değildir.Ana-babasıyla aynı odada veya aynı yatakta uyuyan bebeklerin hemen hepsi uyku sorunu yaşar. Bebek anneden sağlıklı bir şekilde kopma konusunda zorlanır. Aile içinde anne-baba ve çocuk arasında olması gereken sınırların belirlenmesi güçleşir. Anne-babanın yatak odası bebeğinki kadar hijyenik değildir. Yetişkinlerin eş ilişkilerine özen göstererek, birlikte vakit geçirmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenlerden dolayı bebeği uykudan uyandıktan sonra yatağa alarak sevmek daha doğrudur.
# Uyku düzenini kurarken anne-babanın görevleri paylaşmaları hayatı kolaylaştırır. Bir kişi gece diğeri ise gündüz görevini alırsa , biri gece erken uyurken diğeri sabah uyuyabilir.
# Tatiller, özel günler (doğum günü kutlamaları v.b.), hastalıklar, saat değişiklikleri, annenin işe dönmesi, bakıcı değişikliği, taşınmalar, ayrılık, boşanma ve ölüm gibi yaşam olayları uyku düzenini olumsuz olarak etkiler.
# Uyku düzeni için yararlanılacak bazı kitaplar şunlardır :

1. Gece Boyunca Uyumak, Jodi A. Mindell, Aura Kitapları

2.Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları, Mutlu Çocuklar, Dr. Marc Weissbluth, Beyaz Balina Yayınları.
 
Bir babanın gözünden bebeklerde uyku sorunu çok güzel anlatılmış
Uyku sorunu bir baba gözüyle çok güzel anlatılmış. Okurken keyif veriyor ve gülümsetiyor.

Uykusuz Babanın Kaleminden Bebeklerde Uyku Sorunu


Uykusuz Babanın Kaleminden Bebeklerde Uyku Sorunu


Bebeklerde Uyku Sorunu

BEBEK UYUT-ama-MA – Uykusuz Babanın Kaleminden
Aslında her şey 1903 yılında Rus Psikolog İvan Pavlov’un öğrenme konusunu araştırma amaçlı köpeği üzerinde yaptığı “klasik koşullanma” deneyiyle başladı. Deneyin amacı et görünce salya salgılayan köpeğin zil sesine veya ışığa koşullanarak et verildiğinde yaptığı gibi aynı tepkiyi vermesini sağlamaktı. Başardı da!

Psikolojide deneyler, hukuki ve ahlaki nedenlerden dolayı öncelikle hayvanlar üzerinde gerçekleştirilir; insanlarda da aynı doğrultuda karşılığı olduğu öngörülürdü. Bu görüşün ne kadar doğru olduğunu çocuk büyüten anne-babaların korkulu rüyası olan bebeklerini uyutamamalarına bakarak görebiliriz.

Klasik koşullanma ile bebeğin uyutulamaması arasındaki ilişkiye bakmadan önce BEBEK UYUT-ama-MA YÖNTEMLERİ’ne bir göz atalım:

  • Bebeğin en sevdiği ve gelişimi için favori yöntem olan emzirerek uyut-ama-ma
  • Ayakta sallayarak uyut-ama-ma
  • Kucakta gezdirerek uyut-ama-ma
  • Poposuna hafifçe vurup pışpışlayarak uyut-ama-ma
  • Beşik veya günümüzdeki park yatakta sallayarak uyut-ama-ma
  • Daha ileri boyut olan çarşafta sallayarak uyut-ama-ma
Bunun gibi ebeveynlere özel birçok yöntem sayılabilir. Bebeği yeni doğan bir anne bebeğini emzirerek uyutmaya başladıktan sonra bebek emerek uyumaya alışacaktır. Yani anne-baba neye alıştırırsa bebek öyle uyur. İşte bu yöntem klasik koşullanmanın ta kendisidir. Çünkü bebeğin alıştırıldığı bu yöntemle tanışması tamamen anne-babası sayesindedir. Dünyaya gözünü açtığı ilk günlerde ‘Aman uyusun da nasıl uyursa uyusun’ mantığını güden anne – baba çocuğun uyuması için her şeye razıdır. Bu uğurda her yol mubahtır. (Bakınız yukarıdaki liste)

Emme Biter Bebeklerde Uyku Sorunu Geri Gelir!
Bebek büyüdükçe, uykular biraz olsun düzeldikçe anne – babanın da düzeni ve keyfi yerine gelir. Ama durum böyle devam etmeyecektir. Bebeğin emmeyi bırakacağı dönem geldiği zaman uykusuzluk sorunu yine baş gösterir. Çünkü artık bebeğin uyuması için başka bir yol aranmalıdır. Mesela sallamak gibi. Ayakta, beşikte daha da gözünüz karardıysa çarşafta… Yani bebek emme alışkanlığından vazgeçirilerek bu sefer de sallanmaya alıştırılır. Bu kısır döngü böyle devam eder diye korkmayın. Ya da korkun! Ama korkunun uyumaya faydası yok.

Günümüz ebeveynleri bebek bakımı üzerine pek çok kitap okuyarak veya sosyal paylaşım sitelerinde tecrübelerini birbirlerine aktararak bilinçlenmektedir. Ancak iş uygulamaya gelince ne yazık ki kitaplarda anlatılanlar gerçek hayatla çok da örtüşmüyor. Belki de yapılması gereken şey; İvan Pavlov’a kulak verip daha filmin başında yani bebek doğduktan hemen sonra gerekiyorsa bebeğin uzun ağlamalarına katlanmak pahasına kendi kendisine uyumasını sağlamaktır. Aksi taktirde günümüz ebeveynlerinin kronik uykusuzluğuna yakalanabilirsiniz
 
Son düzenleyen: Moderatör: