Bebek Beslenmesi Bebeklerde tırnak bakımı

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49
bebek-eli-680x382.jpg


Hamilelik döneminiz bitti ve nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi sıra bebeğinizin bakımına geldi. Emzirme, alt değiştirme, banyo, göbek bakımı derken bir de önem vermeniz gereken tırnak bakımı var tabii ki…

Birçok bebeğin doğduğunda tırnakları uzun oluyor. Bebeklerin tırnak kesimi, ebeveynler için pek eğlenceli bir iş olmasa da tırnakların kir ve bakteri barındıran yerler olduğu da unutulmamalı. Ama çoğu anne tırnak kesmekten korkuyor. Yeni doğmuş bir bebeğin, özellikle ilk defasında, tırnaklarını kesmek çok korkutucu olabilir. Bu yüzden anne ve babalar bebeklerinin tırnağını kesmeyi mümkün olduğu kadar geciktirmek istiyorlar. Fakat tırnaklarının uzaması bebeğin kendini tırmalamasına, gözlerini çizmesine neden oluyor.

Uyurken tırnaklarını kesmeyin

Tırnak, bebeğin etine zarar vermeden, seçilecek uygun bir tırnak makası ile kesilmeli. İyi bir tırnak makası edinilmeli. İdeal tırnak makasları bebeklerin etlerine zarar vermeyecek yapıda olmalı. Bunun için küçük manikür makaslan veya normal tırnak makası kullanılabilir. Bazen anneler bebeğin kımıldamayacağını düşünerek uykuda kesmeyi düşünürler. Ancak, yakalama refleksi çok kuvvetli olduğundan bebek ani ve hızlı bir şekilde elini çekebilir. Bu nedenle bebek uyanıkken kesmek daha doğrudur. Tek kişi bunu biraz daha zorlanarak yapabilir. En iyisi bu işi iki kişiyle birlikte yapmaktır. Bu yüzden bebeğinizin tırnağını keserken ellerini tutacak birinin yardımcı olmasını sağlamalısınız. Her ne kadar bebek tırnaklan ince de görünse keskin olduklarından banyo sonrasını tercih etmekte fayda var. Elleri tek tek havludan çıkarıp tırnaklarını kesmeniz, işinizi kolaylaştırabilir. Ayak tırnaklarını da kesecekseniz, yine aynı yöntemle, ayaklarını tek tek havludan çıkartarak bakımını yapın. Bebeklerin tırnakları yumuşak ve esnektir ama büyüdükçe sertleşir. El tırnakları yuvarlak, ayak tırnakları düz olarak kesilmeli. Tırnak batmaları ve tırnak kenarı enfeksiyonlarının en önemli nedeni yanlış kesilme yöntemlerinden kaynaklanıyor.

Eldivenleri uzun süre giydirmeyin

Tırnakların kesilmesine rağmen eldiven giydirilmesi, ilk 6 hafta bebeğin yüzünü ve gözlerini çizmesine engel oluyor. Ama 6 haftadan sonra eldivenlerin çıkarılması elin gelişimi için, daha sonraki aylarda da bebeğin elini tanıması için gerekli. Bebeklerin ilk oyuncakları elleri oluyor. Onun için eldivenler en kısa zamanda çıkarılmalı. Bazı annelerde “40 günü doldurmadan tırnak kesilmez” gibi batıl bir inanç bulunuyor. Uzmanlar ise bunun tamamen yanlış bir inanış olduğunu söylüyor. Bebeğin tırnağı uzama hızına göre haftada bir-iki kez kesilir. Tırnakların çabuk uzamaması için çok kısa kesmek sakıncalıdır. Çok kısa kesilen tırnaklar diplerinde enfeksiyona veya kanamaya sebep olabilir. Ayrıca ayak tırnaklarını gözden kaçırmamak gerekiyor. El tırnaklarına oranla daha çabuk aşınan ayak tırnaklan sürekli olarak çoraplarla, patiklerle ve tulumların ayaklarıyla sürtünme halinde oluyor. Birkaç haftada bir, ayak tırnaklarını da kontrol edin ama muhtemelen ayak tırnaklarının ayda bir kereden daha sık kesilmesi gerekmeyecektir. Yürümeye başladığında, ayak tırnaklarını daha sık kontrol etmek gerekiyor. Uzun ayak tırnaklan yürümeyi zorlaştırabiliyor. Genellikle bir yaşını geçen çocuklar tırnaklarını kestirmek istemeyecekler çünkü tırnaklarını vücutlarının bir parçası olarak göreceklerdir.

 
X