• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır

startuba

bir varmışş bir yokmuşş
Kayıtlı Üye
16 Ocak 2009
126
0
96
Erzincan
Aile, bebekte kalça problemini anlayabilir mi?
Bazı durumlarda dikkatli bir anne kalça problemini farkedebilir:
Eğer iki bacak arasında uzunluk farkı varsa,
Bebeğin altını silerken, bezlerken bacakların her iki yana eşit olarak açılmadığını farkederse ya da her iki bacağın da tam olarak açılmadığını görürse,
Kalçada herhangi bir klik sesi hissederse,
Bebeğin bacaklarının arkasındaki çizgilerde asimetrik bir durum varsa,
Yürüme çağında çocuk yürümüyorsa bunlar kalça çıkığı ya da gelişme probleminin belirtileri olabilir.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ailenin, bebeğin büyütülmesi sırasında yaptığı hatalar nelerdir?
Kundak yapmak: Maalesef ülkemizde hala bazı yörelerde bebeklere kundak uygulaması yaygın olarak yapılmaktadır. Özellikle kırsal kesimde sıklıkla kullanılmaktadır. Kentlerde ise büyükanneler eski alışkanlıkları ile torunlara bu yöntemi uygulamakta direnç göstermektedirler. Karşı çıkan genç annelere verilecek cevapları da hazırdır, “sizi de kundak yaptık kalçanız mı çıktı?” Oysa her yıl binlerce çocuğun kalça problemlerinin ortaya çıkmasında kundağın olumsuz rolü kesin olarak bilinmektedir.

Yanlış bezleme: Genellikle ara bezlerinin geniş olmasına dikkat edilmemekte, küçük bezler kullanılmakta, bezler kasık hizasında bağlanmaktadır. Hazır bezler, herhangi bir bez bağlanmasına göre kesinlikle daha sağlıklı olmakla beraber ülkemizde üretilen bezlerin hiç birinin boyutu diğerini tutmamaktadır. Bezin, dar ve küçük olması, kasık hizasında bağlanması kalça gelişimini olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir.

Hatalı giysiler: Bebeklere bazen ekonomik nedenlerle, bazen de yanlış alışkanlıklar yüzünden dar ve küçük giysiler giydirilmesi de yanlıştır.

Hatalı tutuş: Özellikle emzirme sırasında bebeklerin bacakları bitiştirilerek tutulmaktadır. Aynen kundak uygulaması gibi yanlış bir tutma şeklidir, kalça gelişimini olumsuz yönde etkiler.

Yanlış taşıma: Bebekler taşınırken, özellikle ilk aylarda ki, bu aylar çok daha önemlidir, sarılarak tutulup taşınmaktadır. Bu da kundak etkisi yaratır. Kalça gelişimi için uygun değildir.

Halk arasındaki yanlış bilgilenmeler: Geniş bez kullanımının bacakların eğri olmasına yol açacağı düşüncesi, yukarıda saydığımız hataları arttıran bir diğer yaygın inanıştır, oysa gerçekle hiç bir ilgisi yoktur. Bebeklerin 1 yaş civarında bacaklarında içe doğru hafif bir eğrilik olması normaldir ve kendiliğinden düzelir. Aşırı eğrilikler ise vitamin yetersizliği, aşırı kilo veya başka bazı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkar, çocuk doktoruna ve ortopedi uzmanına başvurmayı gerektirir. Sebebi kesinlikle geniş bez değildir.

Erken bastırmak, yürüteç kullanmak: Bebeğin doğal gelişim sürecini tamamlamadan erken bastırılması, yürütece konulması da hatalı bir usuldür. Kalçalarda bir problem varsa artmasına yol açabilir.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eğer bebeğinize kalça çıkığı ya da gelişme problemi teşhisi konulursa
Tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis önemlidir. İlk 3 ayda, alçısız ve ameliyatsız tedavi ile tamamen normal bir kalça elde etme şansınız %95 in üzerindedir. 3-6 ay arası bebeklerde bu şans biraz daha düşüktür, 6 aydan büyük bebeklerden bir kısmı alçı ve ameliyat tedavileri gerektirebilir. Bu durumlar kalçadaki problemin derecesine bağlı olarak değişebilir. Bir yaşın üzerinde ameliyat gerektiren çocuklarda uygun tedaviler yapılırsa, özellikle çocuk ortopedisinde deneyimli ortopedistlerin başarı şansı çok daha yüksektir.

Görüldüğü gibi çocuğunuz kalça çıkığından ameliyat bile olsa iyi sonuçlar almak mümkün. Tedavi gören tüm çocukların erişkin yaşa kadar gözlem altında olması ve yıllık kontrolleri aksatmaması gerekiyor. Bazen bebek çağında normal olarak düzelen çocuklar büyüme ve gelişme dönemi sırasında %17 oranında yine kalçada yetersiz gelişme problemi ile karşılaşabiliyorlar ve bu dışarıdan anlaşılamıyor. Belirti vermesi için 17-18 yaşına gelmesi gerekiyor. Tabiidir ki, bu yaşlarda farkedilen problemin de tedavisi daha zor ve sonuçları çok garantili değil. Ama en iyisi uygun davranmak, yukarıda belirttiğimiz kurallara uymak. Bu hem sorunun ortaya çıkmasını engeller, hem de bazı küçük problemlerin düzelmesini sağlar. Şüpheli durumlarda en kısa zamanda çocuk ortopedisi ile ilgilenen bir ortopediste başvurmak sizi kesin olarak aydınlatır. Bebeğinizin geleceğini kurtarabilir.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Daha fazla bilgi için kaynak: Aile Hekimliği Bilgi Portalı \ Doç.Dr.Gazi ZORER
 
4.ayımız bitti.5.aydayız.bu ayda kalça çıkığı için ultrason istedi doktorumuz.biraz geç kaldık gibi geldi bana.şüphe değil rutin kontrol dedi ama tedirgin oldum.siz ultrasonla baktırdınız mı?
 
bizdede doktorumuz kontrol etti ama ne olur ne olmaz cektirdi 3 ayımızda erken teşhis cok önemli
 
bizimde çekilmedi kızlar ama bu göstergeleirin hiçbiri yok ve her seferinde doktor giysilerini tüm çıkarıp muayene ediyor bacaklarına felan bakıyor.. istemediler şimdiye kadar..
 
bizdende 2. ayda istemişti doktor önce şüphelenmişti. ultrason sonucu iyi dedi ama yinede 6. aydada film istedi bakalıminşallah bi problem yoktr
 
bizimde çekilmedi kızlar ama bu göstergeleirin hiçbiri yok ve her seferinde doktor giysilerini tüm çıkarıp muayene ediyor bacaklarına felan bakıyor.. istemediler şimdiye kadar..

canım bizimde her seferinde güzelce muayene edildi. hatta sağlık ocağına kalca cıkığı olabilir dediler. buna istinaden doktora gittik. doktor muayane etti. cocukta hiç bir süphe yok, muayenesi cok cok iyi dedi. usg ben istemiyorum dedi. sen istersen onu bilemem dedi. ben de istemedim.
maden gerek yok, boş yere usgye girmesin, bi de onun zararlı ısınlarına maruz kalmasın sırf benim evhamlarım yüzünden diye düşündüm.
gecen başka bi doktora gittik o da hiç gerek yok dedi. o da beğendi muayenesini.
 
evet elifcim her seferinde her şekilde muayene ediliyorlar sırtını bile dinliyor.. birde benimkiler erken doğdukları için baştanberi her test istendi bir bunu istemediler.. hatta bir keresinde kalça usgsi varmı dedi yok istemediler ama benimkiler çok harektli ayaklarının üstüne basıp kendilerini geri atıyorlar hep dikleşiyorlar dedim muayene etti güzel dedi..doktora gittiğimde yine soracağım bakalım bizimki ne diyecek..
 
bebegim 1,5 yaşında bu zamana kadar böyle bir şüphe duymamıştık koşturuyor zıpzıp zıplıyor ama sadece bir ayagını parmak ucuna basıyor bazen şüpelendik doktora götürmek istiyorum doktor tavsiye edebilirmisiniz. izmirdeyim

ben behçet uz çoçuk ortopetisine götürmek istiyorum doktor tavsiye edermisiniz

ve bu yaşta bişey çıkarsa amelyatmı gerekiyor tedavi olaurmu acaba

yorumlarınızı bekliyorum teşekürler.
 
sakın behçet uz a götürmeyin ordaki doktor kızımın hiçbirşeyi yokkken kalça çıkılığı var deyip direk medikal ürün verdi bize şok oldum dünta başıma yıkıldı tabi hala soru işaretleri var kafamda başka bir doktora daha götürdüm o da yok dedi bu doktorlar da böyle birinin dediği diğerini tutmuyor
 
Usg yani 2.ayda çekilen ultrasondur! Hiçbir zararı yoktur! Hamileyken kullanılan ultrason gibi. Ses ile çalışır. 6. Aya kadar ultrason çektirilir ve çektirilmelidir! 6. Aydan sonra usg değil röntgen çekilir. Bu ışınla çalışır ve evet bebeğinize zararı vardır ancak bu zarar; yanında saatlerce cep tel ile konuşulan bir bebekle aynı hatta belki daha azdır(?) DKÇ ne kadar erken teşhis edilirse düzelme şansı o kadar yüksek bir hastalıktır. Röntgen çektirip çektirmemek tamamen size kalmış fayda/zarar düşünülerek çektirilmeyebilir ama ultrason hem kısa, hem ucuz(devlet hastanelerinde ücretsiz!), hem hiç bir zararı olmayan bir tetkiktir. Buna karşın olası sakatlıkları önlemek adına erken teşhis sağlar ki yaptırılmaması çocuğunuzda DKÇ var ise çocuğunuzu elinizle sakat bırakmaktır!
 
bizdende 2. ayda istemişti doktor önce şüphelenmişti. ultrason sonucu iyi dedi ama yinede 6. aydada film istedi bakalıminşallah bi problem yoktr

merhaba papatya_38 üzerinden baya bi zaman geçmiş ama bebeğinizin röntgen sonucunu merak ettim çünkü aynı durumla bizde karşı karşıyayız bebeğimin sol kalçasında usg ölçümleri sınırda doktor bizden de röntgen istedi çok korkuyorum cevaplarsanız çok sevinirim .
 
Back