Çocuk Hastalıkları Bebeklerde Göz kayması (şaşılık) ve Göz Tembelliği

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

simoche28

Guru
Kayıtlı Üye
2 Mayıs 2013
144
31
Çocuklarımızın göz sağlığını korumak için uyarılarda bulunmanın yanı sıra belli aralıklarla göz muayenesinde götürmek gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda genel olarak görülen üç çeşit göz rahatsızlığı vardır. Şaşılık, göz kayması, göz tembelliği..

Şaşılık: Gözlerin tam karşıya bakarken paralel olmaması durumudur. Bu hastalık her bir gözde bulunan altı kastan bazılarının düzgün bir şekilde çalışmamasından kaynaklanır. Böylelikle şaşılık olur. gözün bu kayma rahatsızlığı içe, dışa, yukarı ve aşağı şekilde olabilir.

Bebeklerde sık olarak karşılaşılan yalancı şaşılık rahatsızlığı vardır. Bu durum burun kökü basıklığından dolayı yan bakışlarda içe kayma izlenimi verir. Bebeğin yüzünün tam simetrik olmaması ve göz kapağındaki anormalliklerde böyle bir görünüm sağlayabilir. Yalancı şaşılıkta uygulanan bir tedavi yöntemi yoktur.

Şaşılığa sebep olan nedenler; Gözü hareket ettiren kaslarda meydana gelebilecek sorunlar, tedavi edilemeyen kırılma kusurları(miyop, hipermetrop, astigmat), nörolojik hastalıklar ve karşılaşılan travmalı durumlarda ortaya çıkabilir.

Şaşılığın belirtileri; gözlerin farklı yönlere bakması, çift görme, parlak ışıkta tek gözün tepki vermesi, bulanık görme, bir yöne bakarken başı eğme gibi durumlar şaşılık belirtileridir. Bu durumların tedavisinde uygun olan yöntemler kullanılmalıdır. Tedavi şekilleri; kapama tedavisi, ortoptik tedavi, cerrahi tedavi uygulanan tedavi çeşitleridir.

Göz tembelliği: Gözün tek taraflı görme yeteneğinin azalmasıdır. İki gözden biri diğerine göre daha az çalışır. Şaşılık, yüksek göz numarası, doğumsal katarakt gibi nedenlerle bir gözden beyindeki görme merkezine yeteri kadar uyarı gitmezse o gözün görme yetisi diğerine göre zayıf olur.

Göz tembelliğinin tedavisinde yaklaşım sağlam gözün kapatılarak tembel gözün çalıştırılması esastır. İlk üç yaş göz tembelliğin yakalanması ve tedavinin en etkili olduğu dönemdir. Tedavi, sağlam gözün kapatılması ve tembel olan gözün çalıştırılarak gözün görmeye zorlanması esasına dayanır.

Gözlük ve kapama tedavisine ne kadar erken başlanırsa başarı şansı o kadar yüksek olacaktır. Şaşılıkla birlikte gelişen göze tembelliği en erken teşhis edilen rahatsızlıktır. Şaşılık nedeniyle muayeneye giden çocukta göz tembelliğinin anlaşılması ile tedavi süreci hemen başlar ve bu sayede ileri ki yaşlarda tedavi şansı olmayan hastalıktan kurtulmuş olunur.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bebeklerde şaşılık nasıl anlaşılır bu konu ile alakalı güzel bir konu


Bebek de şaşılık olup olmadığını anlamak aslında çok zor bir metod değil. Eğer küçük bir ışık kaynağını 1 metre mesafeden çocuğun gözlerine tutarsak, göz bebeklerinde o ışığın yansımasına görerek bunların simetrik olup olmadığını değerlendirebiliriz. Pratik de aileler ya gözünde kayma olduğu halde hiç farkına varamıyorlar ve çocuklarını getirmiyorlar ya da hassas olan ebeveynler de çocuk da kayma olmadığı halde kayma varmış gibi düşünerek çocuklarını kayma şüphesiyle bize getiriyorlar.

Doğrusu da aslında 1 yaşında çocuğun böyle herhangi bir şikayeti yoksa da göz doktoru tarafından muayene edilip böyle bir durumun olup olmadığının tam olarak adının koyulması faydalı olacaktır. Evde ailenin yapacağı yada hatta pediatristin söyleyeceği dahi yeterli olamayacaktır. Pediatristiniz kayma var ya da kayma yok dediği zaman da bu bir göz doktorunun söyledii kadar tam bir cevap olamayabilir. Bunu da ancak yapılacak bazı ilave muayene tetkit yöntemleri ile anlayabilmekdeyiz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bizim hikayemiz oğlum 4 aylıkken başladı. 1 yaşına kadar çok düzenli şekilde doktor kontrollerimiz ve gözlük numarasını değiştirerek takip edildik ve düzelmesini ümit ettik. Ne yazık ki şaşılığı artık geçmeyip bir de üzerine sağ gözü yukarıya doğru gitmesi başladı. 3 doktora götürdüm. Hepsi de gözlerinin ikisinden de ameliyat olmadı gerektiği konusunds fikir beyan etti. Bir tanıdık vasıtasıyla son olarak Hilmi Hoca’ ya gösterdik. Hilmi hoca diğerlerinin aksine birini ameliyat etmenin yeteceğini söylediğinde bir anne olarak içimi çok rahatlattı. Oğlumun ameliyat için çok küçük olduğunu düşündüğüm için çok korkuyordum. Hilmi hoca hem tıbbi açıdan hem de bir annenin soru işaretleri konusunda beni çok rahatlattı. Hilmi hoca karar verip tek gözünü ameliyat etti ve ameliyat çok başarılı geçti. Şu anda ameliyattan sonra 2 hafta geçti ve gözlerinde belirgin şekilde değişimi görüyoruz. Çok şükür oğlum da daha iyi ve diğer gözüyle uyum sağladı. İyi ki bu hocamızı bulduk, tek gözle durumu kurtardık. Herşey için teşekkürler. Artık göz için güveneceğim tek doktordur. Herkese tavsiye ederim.
 
Ailede görme kusuru olan herkesin mutlaka bebeklerini, çocuklarını doktora götürmesi gerek. Göz tembelliği ileri yaşlarda tedavi edilmeyen hayat kalitesini düşüren bir görme bozukluğu
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…