Çocuk Hastalıkları Bebeklerde gaz sorununa karşı acı elma yağı

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

kmehtap

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
6 Haziran 2009
2.436
0
42
merhaba kızlar doğum yapalı 14 gün oldu ilk günler çok güzeldi rahattı kızım emiyor 2-3 saat aralıksız uyuyordu hem gündüz hem gece ne içtiğini geri kusuyordu nede gaz sorunu vardı tek derdimiz benim göğüs uçlarımdaki acıydı ve kanala dolan süt yüzünden sertlik sandımki tek sorun bu olacak ama biraz büyümeye başlayınca gaz sorunuda başladı ağlama nöbetleri, altı azcıkta pis olsa emmiyor, emdiğini bazen hemen olduğu gibi geri çıkartıyor her yer batıyor beni bi telaş korku sarıyor, yada genzine kaçıpta öksürünce canımdan can gidiyor.
doktora henüz gitmedim gaz sorunu için 10 gün sonra kontrole gitmemiz gerekiyor ozamana kadar bekleyeyim diyorum ilaç falan almadım dünden beri kendim rezene çayı içiyorum kızımada karnına ve ayaklarına acı elma yağı (diğer adı adaçayı yağı) sürüyorum baya rahatlattı emzirdikten sonra yarım saat kucağımda dik tutuyorum tabi bunu sadece gündüz yapa biliyorum gece mümkün değil ama baya rahatlattı kızımı bu elma yağı.

aranızda kullananlar varsa eğer tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum malum bu yağın kokusu çok keskin günde kaç kere süre bilirim bebeğime sonra bide zarar etmesin cildine
 
Merhaba,
Bebeginiz hayirli olsun Allah anali babali buyutsun. Elma yagi benim bebegimde ise yaramadi. Birde dediginiz gibi keskin bir yag oldugu icin dikkatli kullanilmasi gerekiyor. Bence internetten arastirin ve gunde 1-2 kereden fazla kullanmayin. Bazi sitelerde susam yagiyla karistirilp kullanilmasi tavsiye ediliyor. Ayrica burda da bu konuyla ilgili konu acilmis daha once ona dabakabilirsiniz.
 
bende normal bebek yağı ile karıştırıp sürüyorum ve en fazla günde 2 kere daha fazlasına cesaret edemem ama çıkmayınca çıkmıyor yinede gazı
 
Acı elma yağının kullanımı konusunun da geçtiği bir blog yazısı.
Bebeklerde gaz sancısını gidermek için bir çok öneri mevcut. tavsiye ederim;

Bebeklerde gaz sancısını gidermek için öneriler

Yeni doğan bebeğin gaz sorunu anne ve babaların korkulu rüyasıdır. Biraz araştırılınca sayısız yöntem ve ilaç içerisinde kaybolduğunuzu hissedersiniz. Üstelik bebeğinizin gazı azalmamıştır ve son gücüyle ağlamaya devam ediyordur.

Evet yeni doğan bebeğinizin en büyük problemi sindirim sisteminin gelişimine bağlı gaz sancılarıdır. Henüz sindirim sistemi yeterince gelişmeyen bebekler gazlarını çıkarmakta zorlanırlar. Bunun sonucu olarak bebeğinizde ağlama nöbetleri ve sizin içinse uykusuz geceler başlar. Anne ve baba olmanın heyecanı bir anda üzüntü, yorgunluk ve hayal kırıklığına dönüşür. Yeni anne ve babalara tavsiyemiz her ne kadar başarması güç olsa da üzülmemeleri yönünde olacak. Bebeğiniz sizin ruh halinizi hisseder ve kaygılı aileler bebeğin daha da husuruz olmasına sebep olur. Nitekim hemen her yeni doğan bebek bu sorunla karşılaşır. Bazen yaşanan bu durum gaz dışında çözümü basit bir problem de olabilir. Onun için şu yazımızı da göz atmanızı tavsiye ederiz; “Bebeklerde burun tıkanıklığı ve temizliği“

Tabii bebeğinizin gaz sancılarını azaltmak için sadece ona mutluymuş gibi gözükmeniz yetmeyecektir. Bebeğinizin gaz sancısını hafifletmek için önce şu yazımızda detaylandırılan egzersizleri denemenizi tavsiye ederiz; “Bebeklerde gaz sancısını gidermek için masaj ve egzersiz“.

Masaj ve egzersizlerin faydasını çok göremediyseniz bir de şunları denemenizde fayda var; “Bebeklerde gaz sancısına iphone uygulaması” – “Bebeklerde Ağlamaya En İyi İlaç – Beyaz Gürültü“

Unutmamak gereken nokta, her gaz sancısı kolik değildir. Bebeklerin 5’te 1’i kolik sorunu yaşar. Tıbbi olarak bu duruma infantil kolik denir. Kolik bir hastalık değil bir sancı şeklidir. Bir bebeğin kolik olarak kabul edilebilmesi için sancıların sık tekrarlanan periyotlarla oluşması gerekir. Çoğunlukla ilk 3 ay, bazı durumlarda 6 ay sonra sindirime bağlı sancılar geçer. Bunun yanında başvuracağınız yardımcı yöntemler de olacaktır. Bu durumda olan aileler doktorlarından aldıkları “gaz sancıları normaldir kafanıza takmayın” telkinlerinden sonra çoğunlukla internetten çözüm yolları aramaya başlarlar. Esas kafa karışıklığı da bu noktada başlar. Herkes farklı bir ilaç veya yöntem önermektedir. Peki hangisi denenmelidir? Şu veya bu yöntemin bebeğinize zararı var mıdır? Ananelerimizden kalan eski yöntemler işe yarar mı? Yoksa modern ilaçlara mı yönelmek gerekir?

Yeni doğan gazı nasıl çıkartılır?
Eğer bu durum içerisinde olan bir ebeveynseniz bu soruların tek bir doğru cevabı olmadığını bildiğinize eminiz. Kullanabileceğiniz yöntemler ve ilaçlar konusunda kafa karışıklıklarını gidermek adına bir liste hazırladık. Buna bir internet derlemesi de diyebilirsiniz. Listeyi incelerken aklınızda bulunması gereken en önemli nokta şu olmalı: listede yazılan hiçbir yöntem sizin bebeğinize iyi gelmeyebilir. Bazen ne yazık ki bebeğinizin sindirim sisteminin gelişmesini beklemekten başka çareniz yok. Yine de hala denemedikleriniz varsa aşağıda bir göz atın deriz.



BioGaia
İçerisinde bağırsak bakterileri bulunan organik bir ilaç. Bu bakteriler her insanın bağırsaklarında bulunan ve sindirimine yardımcı olan organik canlılar. Küçük bir şişe içerisinde satılıyor. Kapağı açıldıktan sonra oda sıcaklığında yaklaşık 1 ay boyunca kullanabiliyorsunuz. Canlı organizma barındırdığı için 1 aydan sonra kullanmanız tavsiye edilmiyor. Günde 3 defa kullanabilirsiniz. Fiyatı yaklaşık 35 TL civarında.



Sab Simplex
Piyadaki en meşhur gaz ilacı olarak biliniyor. Sanıyoruz son yıllarda annelik veya babalık duygusunu tatmış herkes bu ilacı biliyordur. İlacın özelliği sütün içinde bulunan hava kabarcıklarını tamamen fiziksel olarak bir araya getirmesi. Bu sayede bu küçük hava kabarcıkları birleşip büyük bir gaz bulutu oluşturuyor. Bebeğin bunu çıkarması daha kolay oluyor. İlacın bir diğer özelliği ise kana karışmaması ve idrar ile tamamen atılması. Günde 3 sefer 7’şer damla olacak şekilde bebeğe veriliyor. Genellikle aç karnına verilmesi tavsiye ediliyor. Fiyatı 30TL civarında.


Nurse Harvey’s
Tamamen bitkisel bir şurup. Hazmı kolaylaştırıyor. Günde 3 defa çay kaşığı dozunda verilmesi tavsiye ediliyor. Diğerlerine göre büyükçe bir şişesi var. Fiyatı 18-20 TL civarında.



Zinco
İçeriğinde doğal anason, rezene, badem ve kekik yağı bulunan bitkisel bir üründür. Günde 3 defa 4 damla olacak şekilde kullanılması önerilmektedir. 30ml’lik şişelerde satılır. Fiyatı yaklaşık 15 TL civarında.



Metsil
Sindirim kanalında aşırı gazın yarattığı ağrılı durumların tedavisinde kullanılır. Özellikle yeni doğanlarda ve süt çocuklarında emzirmeye ya da biberonla beslenmeye bağlı olarak gelişen gaz şikayetlerinin giderilmesinde etkilidir. Günde 4 defa 8 damla şeklinde verilmesi önerilmektedir. Fiyatı 5TL civarında.


Acı Elma Yağı
Aktarlardan bulunabilir. İlaç değildir. Adaçayı yağı olarak da bilinir. Bebeğin gazını giderebilmek için ayaklarına ve karın bölgesine masaj yapılır. Her bir ayağa 1 damla dökülmesi yeterlidir. Günde 2-3 defadan fazla kullanmak cilt açısından sakıncalı olabilir. Keskin bir kokusu vardır. Küçük bir şişesi (20 ml) yaklaşık 25 TL civarındadır.


Rezene Çayı
Humana ve Milupa’nın çayları piyasada en çok önerilenler. Emziren annenin günde 2-3 defa içmesi önerilir. Ayrıca bu markların ürünleri yeni doğanlar dahil bebeklerde de kullanılabilir. Önerilen doz bir çay kaşığıdır. Her ne kadar annenin yedikleri ve içtiklerinin anne sütüne geçtiğine dair bilimsel bir ispat olmasa da bebeklerine vermekten çekinen anneler, çayı kendileri içebilirler. Hazımsılığı ve gaz sancıları giderdiği düşünülmektedir. Fiyatı 13-15 TL civarında.


Saf Zeytinyağı
Özellike kakasını yapmakta zorlanan bebekler için önerilir. Küçük bir çay kaşığı verilebilir. Bu sayede sindirim sistemi yumuşar ve bebek daha rahat kakasını yapabilir. Bu tip durumlar dışında çok fazla kullanılmaması önerilir.



Fitil
Yine kaka yapma sorunu olan bebekler için kullanılabilir. Bir fitilin yarısının kullanılması tavsiye edilir. Doktora danışmadan ve fazla kullanılması kullanılması önerilmez. Çok kullanılması durumunda boşaltım sisteminde tembelliğe yol açma riski doğabilir.




Muskat
Kullanan ve memnun kalan bir çok anne baba yorumuna rastlasak da, hakkında çok fazla olumlu ve olumsuz yorumlar olduğu için bu baharatı önermiyoruz. Yine de karar sizin.


 
Son düzenleyen: Moderatör:
X