Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

KadinlarKulubu

Portal Editör
İçerik Editörü
21 Ağustos 2011
5.186
595
Kadınlar kulübü editörleri olarak araştırdık, bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir resimli makalemizi hazırladık.
Bebeklerde gaz problemi diğer adıyla kolik yeni anneleri en çok üzen konulardandır.
Bebeğin bağırsakları anne karnından sonra henüz dünyevi koşullara uyum sağlayamadığından, bağırsak
hareketlerini sağlayan sinir sistemi henüz yeterince gelişmemiş olduğundan,
bebek yediği içtiği gıdalardan hava yutar ve bunu dışarı çıkarmakta zorlanır.
Bu problem genellikle bebek 3-4. aya geldiğinde kendiliğinden son bulur.
Bebeklerde gaz sancısına kesin çözümler makalemizi okumak için tıklayınız
http://www.kadinlarkulubu.com/portal/anne-cocuk-2/bebeklerde-gaz-sancisi-72893.html
 
Bebeklerde gaz sancısı ile ilgili şu güzel ve açıklayıcı blog yazısını okumanızı tavsiye ederim. Özellikle kullanılabilecek damlaların özellikleri ve nasıl kullanılması gerektiği gibi bilgileri çok güzel derlemiş. Kullanılabilecek bir sürü ürün arasında insanın kafası çok karışıyor. Bu yazı o açıdan bir aydınlanma sağlamış oluyor en azından :)
Yenidoğan bebeklerde gaz sanısını gidermek için aşağıda paylaştığım iki linki inceleyebilirsiniz. İlk linkte gazı azaltmak ve hafifletmek için kullanılabilecek ürünler ve ilaçlar tanıtılmış. İkinci linkte evde kolayca uygulayabileceğiniz gaz masajı ve egzersiz videosu mevcut.

Bebeklerde gaz sancısını gidermek için öneriler

Yeni doğan bebeğin gaz sorunu anne ve babaların korkulu rüyasıdır. Biraz araştırılınca sayısız yöntem ve ilaç içerisinde kaybolduğunuzu hissedersiniz. Üstelik bebeğinizin gazı azalmamıştır ve son gücüyle ağlamaya devam ediyordur.

Evet yeni doğan bebeğinizin en büyük problemi sindirim sisteminin gelişimine bağlı gaz sancılarıdır. Henüz sindirim sistemi yeterince gelişmeyen bebekler gazlarını çıkarmakta zorlanırlar. Bunun sonucu olarak bebeğinizde ağlama nöbetleri ve sizin içinse uykusuz geceler başlar. Anne ve baba olmanın heyecanı bir anda üzüntü, yorgunluk ve hayal kırıklığına dönüşür. Yeni anne ve babalara tavsiyemiz her ne kadar başarması güç olsa da üzülmemeleri yönünde olacak. Bebeğiniz sizin ruh halinizi hisseder ve kaygılı aileler bebeğin daha da husuruz olmasına sebep olur. Nitekim hemen her yeni doğan bebek bu sorunla karşılaşır. Bazen yaşanan bu durum gaz dışında çözümü basit bir problem de olabilir. Onun için şu yazımızı da göz atmanızı tavsiye ederiz; “Bebeklerde burun tıkanıklığı ve temizliği“

Tabii bebeğinizin gaz sancılarını azaltmak için sadece ona mutluymuş gibi gözükmeniz yetmeyecektir. Bebeğinizin gaz sancısını hafifletmek için önce şu yazımızda detaylandırılan egzersizleri denemenizi tavsiye ederiz; “Bebeklerde gaz sancısını gidermek için masaj ve egzersiz“.

Masaj ve egzersizlerin faydasını çok göremediyseniz bir de şunları denemenizde fayda var; “Bebeklerde gaz sancısına iphone uygulaması” – “Bebeklerde Ağlamaya En İyi İlaç – Beyaz Gürültü“

Unutmamak gereken nokta, her gaz sancısı kolik değildir. Bebeklerin 5’te 1’i kolik sorunu yaşar. Tıbbi olarak bu duruma infantil kolik denir. Kolik bir hastalık değil bir sancı şeklidir. Bir bebeğin kolik olarak kabul edilebilmesi için sancıların sık tekrarlanan periyotlarla oluşması gerekir. Çoğunlukla ilk 3 ay, bazı durumlarda 6 ay sonra sindirime bağlı sancılar geçer. Bunun yanında başvuracağınız yardımcı yöntemler de olacaktır. Bu durumda olan aileler doktorlarından aldıkları “gaz sancıları normaldir kafanıza takmayın” telkinlerinden sonra çoğunlukla internetten çözüm yolları aramaya başlarlar. Esas kafa karışıklığı da bu noktada başlar. Herkes farklı bir ilaç veya yöntem önermektedir. Peki hangisi denenmelidir? Şu veya bu yöntemin bebeğinize zararı var mıdır? Ananelerimizden kalan eski yöntemler işe yarar mı? Yoksa modern ilaçlara mı yönelmek gerekir?

Yeni doğan gazı nasıl çıkartılır?
Eğer bu durum içerisinde olan bir ebeveynseniz bu soruların tek bir doğru cevabı olmadığını bildiğinize eminiz. Kullanabileceğiniz yöntemler ve ilaçlar konusunda kafa karışıklıklarını gidermek adına bir liste hazırladık. Buna bir internet derlemesi de diyebilirsiniz. Listeyi incelerken aklınızda bulunması gereken en önemli nokta şu olmalı: listede yazılan hiçbir yöntem sizin bebeğinize iyi gelmeyebilir. Bazen ne yazık ki bebeğinizin sindirim sisteminin gelişmesini beklemekten başka çareniz yok. Yine de hala denemedikleriniz varsa aşağıda bir göz atın deriz.



BioGaia
İçerisinde bağırsak bakterileri bulunan organik bir ilaç. Bu bakteriler her insanın bağırsaklarında bulunan ve sindirimine yardımcı olan organik canlılar. Küçük bir şişe içerisinde satılıyor. Kapağı açıldıktan sonra oda sıcaklığında yaklaşık 1 ay boyunca kullanabiliyorsunuz. Canlı organizma barındırdığı için 1 aydan sonra kullanmanız tavsiye edilmiyor. Günde 3 defa kullanabilirsiniz. Fiyatı yaklaşık 35 TL civarında.



Sab Simplex

Piyadaki en meşhur gaz ilacı olarak biliniyor. Sanıyoruz son yıllarda annelik veya babalık duygusunu tatmış herkes bu ilacı biliyordur. İlacın özelliği sütün içinde bulunan hava kabarcıklarını tamamen fiziksel olarak bir araya getirmesi. Bu sayede bu küçük hava kabarcıkları birleşip büyük bir gaz bulutu oluşturuyor. Bebeğin bunu çıkarması daha kolay oluyor. İlacın bir diğer özelliği ise kana karışmaması ve idrar ile tamamen atılması. Günde 3 sefer 7’şer damla olacak şekilde bebeğe veriliyor. Genellikle aç karnına verilmesi tavsiye ediliyor. Fiyatı 30TL civarında.


Nurse Harvey’s

Tamamen bitkisel bir şurup. Hazmı kolaylaştırıyor. Günde 3 defa çay kaşığı dozunda verilmesi tavsiye ediliyor. Diğerlerine göre büyükçe bir şişesi var. Fiyatı 18-20 TL civarında.



Zinco
İçeriğinde doğal anason, rezene, badem ve kekik yağı bulunan bitkisel bir üründür. Günde 3 defa 4 damla olacak şekilde kullanılması önerilmektedir. 30ml’lik şişelerde satılır. Fiyatı yaklaşık 15 TL civarında.



Metsil
Sindirim kanalında aşırı gazın yarattığı ağrılı durumların tedavisinde kullanılır. Özellikle yeni doğanlarda ve süt çocuklarında emzirmeye ya da biberonla beslenmeye bağlı olarak gelişen gaz şikayetlerinin giderilmesinde etkilidir. Günde 4 defa 8 damla şeklinde verilmesi önerilmektedir. Fiyatı 5TL civarında.


Acı Elma Yağı

Aktarlardan bulunabilir. İlaç değildir. Adaçayı yağı olarak da bilinir. Bebeğin gazını giderebilmek için ayaklarına ve karın bölgesine masaj yapılır. Her bir ayağa 1 damla dökülmesi yeterlidir. Günde 2-3 defadan fazla kullanmak cilt açısından sakıncalı olabilir. Keskin bir kokusu vardır. Küçük bir şişesi (20 ml) yaklaşık 25 TL civarındadır.


Rezene Çayı

Humana ve Milupa’nın çayları piyasada en çok önerilenler. Emziren annenin günde 2-3 defa içmesi önerilir. Ayrıca bu markların ürünleri yeni doğanlar dahil bebeklerde de kullanılabilir. Önerilen doz bir çay kaşığıdır. Her ne kadar annenin yedikleri ve içtiklerinin anne sütüne geçtiğine dair bilimsel bir ispat olmasa da bebeklerine vermekten çekinen anneler, çayı kendileri içebilirler. Hazımsılığı ve gaz sancıları giderdiği düşünülmektedir. Fiyatı 13-15 TL civarında.


Saf Zeytinyağı

Özellike kakasını yapmakta zorlanan bebekler için önerilir. Küçük bir çay kaşığı verilebilir. Bu sayede sindirim sistemi yumuşar ve bebek daha rahat kakasını yapabilir. Bu tip durumlar dışında çok fazla kullanılmaması önerilir.



Fitil
Yine kaka yapma sorunu olan bebekler için kullanılabilir. Bir fitilin yarısının kullanılması tavsiye edilir. Doktora danışmadan ve fazla kullanılması kullanılması önerilmez. Çok kullanılması durumunda boşaltım sisteminde tembelliğe yol açma riski doğabilir.




Muskat

Kullanan ve memnun kalan bir çok anne baba yorumuna rastlasak da, hakkında çok fazla olumlu ve olumsuz yorumlar olduğu için bu baharatı önermiyoruz. Yine de karar sizin.

Bebeklerde Gaz Sancısını Gidermek için Masaj ve Egzersiz





Bebeğinizin gaz sancısını hafifletmek için bir ihtimal daha var. Gaz masajı ve egzersiz! Henüz denemediyseniz yazıyı okuyun ve videoyu muhakkak izleyin.

Bilindiği gibi yeni doğan bebeklerde oluşan gaz sancılarının en büyük nedenlerinden biri bebeklerin hareket kabiliyetlerinin azlığıdır. Hareket edemeyen bebeğin vücudunun içerisinde gaz birikimi meydana gelir. Kendi başına ıkınma vs. gibi güç gerektirecek işleri de yapamadığı için oluşan bu gaz bebeği rahatsız, aileyi huzursuz eder.

Bu noktada devreye (her yolu deneyeceklerine emin olduğumuz) anne veya babanın girerek bebeğe gaz masajı yapması çok faydalı olabilir. Özellikle aşağıda izleyeceğiniz videoda detaylı olarak anlatımı yapılan hareketleri uyguladığınızda bebeğinizin gaz çıkarmasına ve rahatlamasına büyük ölçüde yardımcı olabilirsiniz.

Masaj yöntemi sorununuzu tamamen çözmeyebilir ama en azından sorunu bir miktar azaltacağına emin olabilirsiniz. Nitekim bebeğiniz büyüdükçe ve hareket kabiliyeti arttıkça bu zor günler geride kalacak.Sabretmeniz gereken süre çoğunlukla (eğer bebeğinizde kolik yoksa) 4-6 ay arasıdır.

Anne ve babalara son tavsiye;
Biraz dişinizi sıkın ve birbirinize destek olmayı sakın unutmayın. Bebeğin en önemli ilacının mutlu bir aile olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bebeklerde gaz sancısı anne babaların korkulu rüyasıdır adeta. Peki, bu problemle en kolay nasıl başa çıkılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bebeklerde gaz oluşumuyla ilgili tüm bilinmeyenleri aktardı ve ebeveynlere bebeklerin gaz sancısını gidermeleri için önerilerde bulunmayı da ihmal etmedi.
Birçok bebekte gaz olabilir, hatta erişkinler çocuklarının ne kadar çok gaz çıkardığına şaşırabilirler. Bebeklerde gaz genellikle geğirmek, karın şişliği, kramplar ve ağlama ile kendini gösterebilir. Çoğu zaman önemli bir hastalık belirtisi değildir. Günde 14 ila 23 defa gaz çıkarmak hem erişkinler hem de çocuklar için normaldir.

Gaz neden olur?
Gaz genellikle hava yutmaktan veya alınmış olan gıdanın yeterince parçalanıp hazmedilememesinden ortaya çıkabilir. Çocuklar ağladıkları sırada fazla hava yutarlar ve daha fazla gaz oluştururlar.

Gaz oluşmasında özellikle yiyeceklerin katkısı önemlidir. Meyvelerin ve meyve sularının içinde “sorbitol” denilen şeker alkolü bulunur. Bebekbunları yeterince hazmedemediği için gaz oluşturabilir. Aynı şekilde tahıllar (fasulye, bezelye, mercimek) ve sebzeler de (lahana, brokoli, karnabahar) hazmı zor gıdalar olduğundan gazı artırır.

Bebekte gaz oluşmaması için neler yapılabilir?
Gazın oluşmasını engellemek için birkaç yöntem önerilebilir. Bunlardan bir tanesi çocuğu dik pozisyonda beslemektir. Özellikle anne, bebeği emziriyorsa ve biberonla besliyorsa, bebeğin başını midesinden daha yukarda tutması gereklidir. Böylelikle süt, midenin alt kısmına yerleşecek, hava daha yukarıda kalacak ve geğirmeyle boşalması kolay olacaktır. Çocuğun çok gazı varsa kullandığınız biberonun ağızlığını değiştirmek yararlı olabilir. Özellikle anne göğsünün ucundan daha yavaş akıtan bir şişe ağzı, gaz oluşmaması için yarar sağlar. Daha doğrusu yavaş akıtan biberon başlıkları daha sağlıklıdır.

Gaz sancısını gidermek için öneriler
  • Bebeği geğirtmek, gazın kolay çıkarılması için yararlıdır. Bebeği geğirtirken kullanılabilecek değişik pozisyonlar vardır;

    * Onu omzunuza dik pozisyonda tutarak sırtına vurabilir,
    * Yüzükoyun kucağınıza yatırarak arkasını sıvazlayabilir,
    * Oturtur pozisyonda kucağınızda tutarak sırtına vurabilir,
    * Kolunuzu açıp bebeği yüzükoyun kolunuzun üstüne boylu boyunca yatırarak kafasını elinizle tutup arkadan sırtına vurabilirsiniz.
  • Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır. Böylelikle hava ile sütün ayrılması sağlanır, sonra arkasına vurularak tekrar geğirtilebilir.
  • Bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştıracak bir başka pozisyon ise bisiklet hareketidir. Elinizle bebeğin bacaklarını tutup bisiklete biniyormuş gibi çevirirseniz gaz çıkarması kolay olacaktır.
  • Bebeği karın üstü yatırmak da yararlı olacaktır. Normalde bebeğin uyuması için yüzükoyun yatırılmasını doktorlar çok tavsiye etmez. Ancak yeni beslenmiş bir bebek, gazını henüz çıkarmadıysa, bir süre gözlem altında bu pozisyonda kalması yararlı olabilir.
  • Bebeklere bazen gaz ilaçları verilebilir ancak çok fazla gazı olmayan bebeklere ilaç yerine bitki çaylarının (özellikle içinde anason ve dereotu içeren çaylar) verilmesi fayda sağlar.
 
Bebeklerinde şiddetli gaz problemi çekenlere tek tavsiyem "KİMYON"
Yarım su bardağı sıcak suya bir dolu çay kaşığı kimyon, bir veya yarım çay kaşığı toz şeker koyup karıştırın. Posası dibine çöküp ılıyınca posayı bulandırmadan üstteki duru suyu için. Bu tarifi 6-7 saat arayla için, ertesi gün bebeğinizdeki değişimi gözleyin.
 
çörek otu 30 gr anoson 30 kimyon 80 gr fayda gördük inş
 
Yukarıda ki makalede yazan her ilacı denedim ilk gün fayda ediyor sonrası yine ayni.kimyonu da denedim faydası olmadı.çörek otu ve anason kaldı.gamze hanım tarifi verirseniz onu da denemek isterim.bebeğim 33günlük
 
X