- 6 Mart 2012
- 17.731
- 27.703
- 49
İster anne sütü, ister mama, ister her ikisini kullanın, süt bebeğinizin doğumundan 6. aya kadar tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılar.
Anne sütü ücretsizdir, doğaldır ve bebeğiniz büyürken değişen beslenme ihtiyaçlarına göre değişir. Ayrıca annenin vücudundaki antikorlar süte geçtiği için bebeğinizi enfeksiyonlardan korur. Biberonları ve diğer beslenme gereçlerini sterilize etmek için gereken süreyi azalttığı için pratiktir. Emzirmek ayrıca rahmin normal büyüklüğüne dönmesine vücudun kalori yakmasına yardımcı olduğu için annelerin doğumdan sonra yeniden forma girmesine yardımcı olur.
Ancak bazı anneler emzirmeyi güç bulurlar. Bunun nedeni bebeklerini doyurmaya yetecek kadar süt üretememeleri olabilir. Emzirme danışmanlarının çalıştığı çeşitli kurumlardan yardım ve destek alabilirsiniz. Bu kurumların web adresleri “yararlı bebek beslenme kurum adresleri” listesinde bulunabilir.
Bazı anneler bebeği babanın da beslemesini isteyebilir veya biberonla mama vermeyi tercih edebilir.
6. aydan itibaren, ister anne sütü ister mama veriyor olun, bebeğinizin doymak için sütten daha fazlasına ihtiyaç duymaya başladığını fark edeceksiniz. Sütten kesme ve katı gıdalara geçiş süreci bu zaman aralığında başlar.*
Bebeğimi sütten kesmeye başlamam gerektiğini nasıl anlayacağım?*
Sütten kesilme 6. aydan itibaren başlamasına karşın bebekler farklı yaşlarda katı gıda tüketmeye hazır hale gelirler. Eğer bebeğinizi 6. aydan önce sütten kesmeyi düşünüyorsanız, önce doktorunuza veya bir çocuk doktoruna danışmanız en iyisi olacaktır. Ancak bebeğinize 6. aydan önce katı gıda vermeyi düşünüyorsanız ekmek, galeta ve makarna gibi buğdaydan yapılan gıdalardan, yumurtadan, balıktan, kabuklu deniz ürünlerinden ve kuruyemişlerden kaçınmalısınız. Bu gıdaları 6.aydan sonra verebilirsiniz. Sütten kesme süreci 4. aydan (17. haftadan) önce kesinlikle başlatılmamalıdır*!
Başlangıçta bebeğinizin vermeye başladığınız katı gıdaların yanı sıra her zamanki miktarda anne sütüne veya mamaya ihtiyaç duyabileceğini unutmayın.
Bebeğinizin katı gıda tüketmeye hazır olabileceğini gösteren işaretlerden bazıları:
- Bebeğinizin destekli oturabilmesi
- Çiğnemek istemesi ve nesneleri ağzına götürmesi
- Nesnelere isabetli bir şekilde uzanıp tutunabilmesi
- Bebeğinizin birkaç gün boyunca sütle beslendikten sonra da kendini hala aç hissetmesi
- Başkalarının yediklerini dikkatle gözlemlemesi