bebekler ve gebelikle ilgili sorulan sik sorular

E

EU1

Ziyaretçi
Doğum için en uygun yaş nedir ?
Doğum için en uygun yaşlar 20-30 yaş arasıdır,


Bebeğin cinsiyetini belirleme şansımız var mı ?
Bebeğin cinsiyetni erkeğin spermleri belirler.Döllenme şansının yüksek olduğu günlerde yani yumurtlama zamanında erkek bebek sahibi olma şansı daha fazladır. Üç gün öncesine dek yapılan ilişkide ise kız olma şansı yüksektir.



Cinsel ilişki sırasında bebeğime zarar gelir mi ?
Bu konuda pek çok görüş vardır.Fakat pek çok uzmana göre gebelik normal seyrediyorsa sorun yok demektir.Bebeğiniz su kesesi tarafından korunur.bu nedenle sevişirken zarar görmez.Yinede normal zamandaki ilişkilerinize göre daha yavaş ve kadının rahat edeceği pozisyonlarda sevişmek gerekir.



Mama kullanırken ilave vitamin kullanmaya gerek varmı ?
Mamalar bebeğiniz için gerekli olan vitamin ve minerallerin tamamını içerir.Doktorunuz önermediği takdirde kullanmanıza gerek yoktur.


Mamalar bebeğimi anne sütü gibi beslermi ?
Anne sütü kuşkusuz bebeğin beslenmesi için en doğru seçenektir. Ama yokluğunda veya yetersizliğinde bileşim olarak mamalarda anne sütüne çok benzetildiğinden en doğru seçenektir



Mamayı su yerine sütle hazırlanması daha besleyici olmazmı ?
Mamayı kesinlikle sütle hazırlanmamalıdır. Mama zaten süt formüllüdür. Bu çok yanlış olur.



Bebek mamasını almak istemiyor. Şeker veya başka bir tatlandırıcı ile tatlandırabilirmiyim ?
Mamalar (özellikle 0-4 ay arası kullanılanlar) çay şekeri, (sakkaroz) içermemelidir .Çünkü anne sütüde sakkaroz içermez. Çocuk bu kez anne sütünü istemeyebilir.



Rezene Çayı nasıl bir çay ? Faydaları nelerdir ?
Rezene çayı gaz sancısı ve karın ağrısına iyi gelen, bebeği rahatlatan doğal bir bitki çayıdır.



Rezene Çayı doğumdan itibaren kullanılabilirmi ? Bebeğe ne kadar verilmelidir ?
İlk haftadan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu doğal bir çay olduğu için bebeğin beslenmesine engel olmamak kaydıyla istenilen miktar ve sıklıkta verilebilir.



Papatya Çayı’ nın faydası nedir ?
Papatya çayıda bebeği rahatlatmak, sıvı ihtiyacını karşılamak için hazırlanmıştır. Doğal bitki çayı olduğundan bebeğin beslenmesine engel olmamak şartıyla istenilen miktar ve sıklıkta verilebilir.



Gaz sancılarını nasıl azaltabilirim ?
Bebeğiniz ağlama sebebi açlık değilse ve ayaklarını daha çok yukarıya doğru çekerek ağlıyorsa buna gaz sancıları sebep olabilir.Bebeklerin çok sık ve düzensiz beslenmeleri gaz sancılarını arttırabilir.ekerli su verilmesi, emziklerin bala veya pekmeze batırılması, çok erken ek besinlere başlanması, meyve ve meyve sularının gereğinden fazla verilmesi, yeterince olgunlaşmamış meyvelerde gaz sancılarını arttırır.Bebeğin kundaklanarak veya sarılarak hareket kabiliyetinin kısıtlanması, altının uzun süre ıslak bırakılması,bebeğe gereğinden fazla su içirilmesi,Uzun süre ağzı açık kalmış şuruplar, açıkta kalan yiyecekler (özellikle süt ve sütlü olanlar) da basit mikrobik kontaminasyonlar sonucu gaz sancısına neden olabilir.



Bebek sürekli aynı posisyonda yatırılmamalı, yan olarak veya yüz üstü (yanlız bırakmamak kaydıyla) yatırılmalıdır.Karnına ve ayaklarına hafif sıcak havlu veya termofor koymak, hafif karın masajları yapmak,her beslenmeden sonra enaz 2 kere gark edinceye kadar gazını çıkartmak (bebek omuza doğru yatırılıp, hafif hafif sırtı ovalanır)bebeği okşayarak rahatlatmak,rezene ve papatya çayları vermek,rahat hareket edebileceği gibi giydirmek,gereğinden fazla beslememek, temizlik kurallarına dikkat etmek çözüm olabilir.
 
Anne sütünü arttırmak için ne Yapabilirim?
Beslenmenize dikkat etmek, bol sıvı gıdalar almak, her beslenmede bebeğin en son bıraktığı göğüsten emzirmeye başlamak, sık sık emzirmek, anne sütünün artmasında yardımcı olur. Ayrıca yorgunluk ve strestende uzak olmak gereklidir.

Anne sütü gaz yaparmı ? Neler yememeliyim ?
Bebek beslenirken gaz sancıları daha çok bebeğin hava yutmasından kaynaklanır. Bebeğin hava yutmasına engel olmaya çalışmak, eğer gögüsler çok gerginse sütü bir miktar boşa akıtarak bebeği daha sonra emzirmeye başlamak çözüm olabilir. Ayrıca, karnıbahar, lahana gibi gazlı sebzeler, portakal, limon gibi turunçgiller, kola, soda gibi gazlı içecekler, bakliyatlar (kurufasülye, nohut, mercimek) anne sütünü etkileyebilir.

Anne sütü yetmiyor? Mamaya başlarsam bebeğim anne sütünü bırakırmı ?
Mamalar anne sütüne yakınlaştırılmış ürünler olduğundan şeker içermezler. Anne sütü tadında oldukları için bebeğin mamayı daha çok beğenmesi mümkün değildir. Ancak biberonun akış hızı ve bebeğe beslenmek için daha kolay gelmesi buna neden olabilir. Bunun içinde bebeği kaşıkla beslemek veya akış hizi çok yavaş olan biberon başlığı kullanmak yararlı olabilir.

Bebeğimin anne sütü ile doyup, doymadığını nasıl anlayabilirim ?
Bunun en iyi göstergesi bebeğin aylık gelişimidir. Doktorunuz bebeğinizin aylık kontrolleri sırasında gelişimini değerlendirerek buna karar verecektir.

Bebeğim büyüdükçe daha az emmeye başladı. Bu normal mi ?
Bebeklerin büyüdükçe emme sürelerinin kısalması ve beslenme aralarının zaman olarak açılması çok normaldir, bebeğiniz huzursuz değilse ve aylık kilo artışları normal ise endişelenmenize gerek yok.

Anne sütü ile beslenen bebekler ayda ne kadar kilo almalı ?
İlk ay bebeğin doğum kilosu hastane çışıkında düşmüş olabileceğinden 600 gr. normaldir., daha sonraki aylarda ise ortalama 800 gr. alması gerekir.

Anne sütü ile besliyorum kabız oldu. Ne yapabilirim ?
Bebeğin 3-4 günde bir sert dışkı yapması kabızlık olarak değerlendirilir. Bu durumda doktorunuza danışmalısınız..

Anne sütü ile besliyorum. Çok sık kaka yapıyor normal mi ?
Anne sütü ile beslenen bebekler sık ve hafif sulu dışkı yapabilirler. Genellikle altın sarısı renginde olan bu dışkı günde 5 kez’den fazla değilse endişelenmenize gerek yoktur.

Anne sütüne ne zamana kadar devam etmeliyim ?
İlk 6 ay mutlaka anne sütü vermelisiniz. 1 yaşından sonra anne sütü vermek gerekli değildir

Nikotin ve ilaçlar anne sütüne geçer mi ? Çay, kahve ne kadar tüketebilirim ?
İlaç kullanımını mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca nikotinde anne sütüne geçer. Çay, kahve türü kafeinli içecekler günde 2 fincandan fazla tüketmemelisiniz.

Anne sütünü sağıp muhafaza edebilirmiyim ?
Anne sütünü steril bir kaba sağarak 24 saat buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Hangi kadınlar için gebe kalmak tehlikelidir?
18 yaşından küçük,
35 yaşından büyük
Son gebeliğin üzerşnden 2 yıl geçmemiş kadınlar,
4 den fazla çocuk doğurmuş olanlar,
Yüksek tansiyonu olan kadınlar için gebe kalmak tehlikelidir.

Yumurtalıklarımda kist var, bu durum ileride kanser olma riskini artırır mı?

Bir çok yumurtalık kisti kansere yakalanma ihtimalini arttırmaz. Eğer menapoz dönemindeyseniz her yıl jinekoljik muayene ve ultrasongrafik inceleme yaptırmayı ihmal etmeyin.

Yumurtalık kisti yüzünden bir yumurtalığım çıkarıldı, tek yumurtalık ile gebe kalabilme şansım nedir?

Şansınız, iki yumurtalığı olan bir kadın ile aynıdır. Yumurtalıklardan biri çıkarıldığında diğer yumurtalık onun görevini üstlenir. Kalan yumurtalığınız sağlıklı ise, yeteri kadar hormon (östrojen ve progesteron) Salgılar ve her ay yumurtlama gerçekleşir.

 
Bebeğimin başında kabuklanmalar oluyor.Ne yapmalıyım ?
Bebeğin başında görülen kabuklaşmış deri parçalarına konak adı verilir. Bebeği rahatsız etmez. Ancak kızaran yerlerden sıvı sızıyorsa doktora gitmelisiniz. Kabukları yumuşatmak için bebek yağı ile ovun. Yağı 12-24 saat kafasında bırakın. Sonra tarayarak kabukları kabartın. Saçlarını yıkayın . Kabuklar suyla akıp gidecektir.



Bebeğimin poposu pişik oldu.Ne yapmalıyım ?
Pişik kremi kullanın.Bebeğin altını sık sık değiştirin.Bebeğin poposunu sık sık havalandırın.Bebek bezlerini çok iyi durulayın.



Katı besinlere geçerken nelere dikkat etmeliyim?
Bebeğe vereceğiniz en uygun yiyecekler tabiiki sizin hazırladığınız taze yiyeceklerdir.Yemeklerin kuru olmamasına ,kolay yutulabilmesine,ılık olmasına dikkat etmelisiniz.Püre yaptığınız yiyecekleri biraz kaynatılmış su ya da anne sütü ile yumuşatabilirsiniz.Yiyeceklerin bebeğe dokunup dokunmadığını çok iyi takip etmelisiniz.Çünkü bebek alışık olmadığından bu aylarda kabızlık ya da ishal daha çok olabilir. Ayrıca tuz ve baharat kullanmamalısınız.



Katı besinlere erken ya da geç geçmenin sonuçları nelerdir?
Erken başlanılırsa ishal ve alerjik hastalıklar artabilir.Annenin sütü azalabilir.Zayıflık ve aşırı beslenme gibi sonuçlar olabilir.Geç başlanılırsa büyüme geriliği,bağışıklıkta azalma ,ishal,vitamin eksikliği görülebilir.Bebeğinizi katı besinlerle tanıştırmak için en uygun zaman 3 ile 6 ay arasıdır.Bu dönemde günlük öğün sayısını artırmanız gerekir.Yeni besinlere başlarken çok çeşitler sunmamaya dikkat etmelisiniz.



Hangi durumlarda aşı yaptırmak sakıncalı olabilir?
Ateşli, ağır hastalıklarda aşılama ertelenmelidir. (Böylece hastalığa ait bir belirtinin, aşıya bağlanması önlenmiş olur).Beslenme bozukluğu, orta-hafif ateş, solunum yolu infeksiyonları aşılamaya engel oluşturmaz.Şok, 40.5 derecenin üzerinde ateş, aşıdan sonra 48 saat içinde ortaya çıkan havale ve diğer sinir sistemi belirtileri varlığı durumlarında kombine difteri-boğmaca-tetanoz aşısına ara verilmelidir. Bundan sonra boğmaca, takvimden çıkarılarak difteri-tetanoz ikilisi (DT) kullanılmaya başlanmalıdır. İshal sırasında canlı çocuk felci aşısı yapılmışsa, ishal düzeldikten sonra tekrarlanması uygun olur. Bağışıklık eksikliği olan ya da kortizon, kanser ilaçları, ışın tedavileri gibi nedenlerle bağışıklığı baskılanmış çocuklarda canlı aşılar kesinlikle yapılmamalıdır. Kızamık kızamıkçık kabakulak aşıları, yakın zamanlarda gamma globulin yapılmış olan kimselerde en az altı hafta süreyle ertelenmelidir.
Bebek maması hazırlarken ya da ısıtırken mikrodalga fırın kullanılabilir mi:
Mikrodalga fırınbebek maması pişirilmesinde ve ısıtılmasında kullanılabilir. Sütün, mamanın kalitesini bozmaz, besin değerini azaltmaz. Ancak tek sakıncası, fırından çıkan mamamın iyice karıştırılmadan verildiğinde neden olduğu ağız yanıklarıdır. Bu fırınlar mamanın orta kısımlarını çok ısıtıp kenarlarını daha soğuk bırakır. İyice karıştırılmadan mamanın gerçek ısısı anlaşılmayabilir.



Bir yaşından küçük bebeklere bal verilebilir mi?
Hayır. Bal, bir yaşından küçük bebeklerde kabızlık, emme-yutma güçlüğü, solunum durması, kas zayıflığı gibi bulgularla seyreden, ölüme yol açabilen brulizm hastalığına neden olabilir. Brulizm hastalığına, bir bakteri tarafından üretilen çok güçlü toksin (=zehir) yol açar. Toprakta, ev tozlarında ve balda bulunabilen bu bakteri, bal yiyen bebeğin bağırsaklarında toksin üreterek zehirlenmeye neden olabilir



Bir yaşından küçük bebeklerin mamalarına tuz katılması neden sakıncalıdır?
Bir yaşından küçük bebeklerin iböbrekleri vücuttaki fazla tuzu atabilecek olgunluğa henüz erişmemiştir. Sebzelerde, meyvelerde, ette, sütte bebeğin günlük ihtiyacını karşılayabilecek miktarda tuz bulunur. Yemeğine ilave tuz koymak böbreğini yorar. Ayrıca yüksek tansiyonun gıdalardan alınan tuz miktarıyla ilgili olduğu bilinmektedir. Çocukluk döneminde tuzsuz ya da az tuzlu yemeye alışanlar yüksek tansiyondan korunmuş olurlar.

Bir yaşından büyük çocukların hatta erişkinlerin ek tuza gereksinimi yoktur. Günlük gereksinimi karşılayabilecek tuz miktarı tüm yiyeceklerde bulunur. Günde toplam ¼ tatlı kaşığı tuz miktarı aşılmamalıdır. Yemekleri lezzetlendirmek için tuz yerine baharatlar, limon, susam, taze nane, maydanoz, fesleğen gibi çeşitli otlar kullanılmalıdır. Konserve edilmiş her çeşit sebze, salça, balık vb’de yüksek oranda tuz bulunur.



alintidir
 
X