- 6 Mart 2012
- 17.731
- 27.703
- 49
– Seyahate çıkmadan önce arabanın kontrolden geçmesi, detaylı temizlenmesi, klimasının kontrol edilmesi ve toz tutmayan paspas kullanılması yerinde olur.
– Araba ile seyahatte mutlaka emniyet kemerinizi takmalı ve bebeğinizi de yaşına uygun oto koltuğuna bağlamalısınız. Bebek uyurken rahat etmesi için taşıt koltuğunda başının altına şişme destekler koyabilirsiniz.
– Bebeğinizin ilgisini çekecek oyuncaklar ve sevdiği eşyalar araba yolculuğunda çok işinize yarayacaktır.
– Bebek arabada uyumuyorsa her 1-1,5 saatte bir mola verin. Aksi taktirde huysuzlanabilir.
– Araba yolculuklarına termos içinde su bulundurun.
– Her yarım saatte bir bebeğinizi emzirin. Emmiyorsa, hafif gıdalarla sık ve az besleyin.
– Yolculuk sırasında bebeğin beslenme düzenini bozmayacak şekilde yanınızda kavanoz mama, meyve, yoğurt, bisküvi bulundurun.
– Arabanın camlarına gölgelik koymak bebeğinizin, güneşten rahatsız olmasını engelleyecektir.
– Arabada yanınıza küçük bir sırt çantası yapın. İçinde bebek bezi, ıslak mendil, mama önlüğü, kağıt havlu, alt değiştirme bezi, çöp torbası, 1-2 takım yedek kıyafet, pişik kremi vb. olsun.
– Bebeğinize rahat giysiler giydirin ve uykuya teşvik edin.
– Yolculuk sırasında mümkünse şoför değiştirin. Bebekle ilgilenen kişinin değişmesi bebeği, arabayı kullananın değişmesi de şoförü dinlendirir.
UÇAK İLE SEYAHAT
Çocuklar ve bebekler uçaktaki basınçtan çok fazla etkilenir. Orta kulak basıncını dengelemek için uçağın inişi ve kalkışı sırasında bebeklerin emzirilmesi, büyük çocuklara da sakız çiğnetilmesi faydalı olur. Bebeklerin en az 7 günlük olması, uçağa binmeleri için gereken bir kuraldır. 2 yaşından küçük bebekler, kucakta seyahat etmelidir. Uçak biletinizi alırken uçuşunuzu yoğun olmayan saatlere ayarlamanız rahat etmenizi sağlar. Seyahatte koridor tarafındaki koltukları tercih ederseniz, rahat hareket edersiniz. Tren ve gemi yolculukları da çocuklara hareket olanağı sağlandığı için daha rahat edilir. Eğer bebeğiniz kansızlık, enfeksiyon, sinüzit, kalp hastalığı, akciğer hastalığı gibi hastalıklardan birine sahipse, uçak yolculuğu öncesi mutlaka bir doktora götürün.
YANINIZA ALMANIZ GEREKENLER
Tatile çıkarken yanınıza gerekli olabilecek ilaçları almanız iyi olur. Yanınıza ateş düşürücü şurup, yara bandı, cımbız, dijital termometre, sinek kovucu losyon, güneş koruyucu krem, antiseptik solüsyon, steril gazlı bez, alerji ve ishal ilacı almalısınız.
Ayrıca sinek ve böcek sokmalarında kullanılan kaşıntı gideren kremler ve isilik için bebek yağı bulundurun. Havuzdan oluşabilen aşırı klora bağlı göz alerjileri, enfeksiyonları ve mantar hastalıklarına karşı da yanınıza ilaç alabilirsiniz. Güneş yanıklarına karşın aloe veralı güneş sonrası kremlerini de unutmayın. Eğer çocuğunuzun tatil öncesi zaten tedavisi devam ediyorsa, kullandığı ilaçlardan yeterli miktarda yanınıza almalısınız. En önemlisi tatile çıkarken yanınızda çocuk doktorunuzun ve kalacağınız yere yakın olan hastanenin telefon numarasını bulundurun. Son zamanlarda gündeme gelen kene ısırıkları ya da kenenin neden olduğu (Kırım Kongo Ateşi) hastalıklar için de dikkatli olmalısınız. Kene, kafasından cımbız ile yakalanarak sağa sola sallanarak çekip çıkarılmalıdır.
YAKIN BİR SAĞLIK KURUMU
Tatilde çocuğunuzun hastalanma ihtimaline karşı, en yakın sağlık kuruluşuna çocuğunuzu götürebileceğiniz bir tatil yeri seçmenizde fayda vardır.
“Çocuklar ile gerçek anlamda tatil yapılabilir mi?” sorusunun yanıtı, çocuğun yaşına, kişiliğine, hareketlilik durumuna ve gidilen yerin olanaklarına göre değişir. Çocuğunuz ile hiçbir sosyal olanağı bulunmayan bir otel yerine, çocuklar için hemen her şeyin düşünüldüğü bir tatil köyünde daha rahat edebilirsiniz.
Tatilde bebeğinizi sineklerden korumak için, cibinlik uygundur. Kapalı alanda sinek kovucu sprey kullanmak sakıncalıdır. Bebeklere zararı olmayan, kimyasal içermeyen doğal limon çiçeği içeren spreyler sineklere karşı kullanılabilir. Ayrıca sinek ve böcek gelmesini engelleyen, kolayca bacağa takılabilen bebekler için zararsız bantlar da kullanım kolaylığı sağlar.
Güneş koruyucu kremler yeni doğan bebeklere bile sürülebilir. Sinek kovucular için ise bebek 2 aylıktan büyük olmalıdır.
Havuz gözlüğü ve çocukların kumda oynayabileceği oyuncaklar yine unutulmaması gereken malzemelerdir. Tatil kıyafetlerini ayarlamak bir diğer önemli konudur. Çocuğunuzu güneşten koruyabilecek uzun kollu, açık renkli gömlek, tişört ve pantolonun yanı sıra mayo, şapka, havlu ve çarşaf gerekebilir. Tatilde kalınacak süre ile orantılı sayıda kıyafet götürülmelidir. Gidilen mevsime ve bölgeye göre bazen kalın giysiler ve yağmurluk da gerekebilir.
Tatilde enfeksiyonlardan korunmak için çocuğun beslenme ve uyku düzeninin bozulmamasına da dikkat etmek gerekir.
AŞILARI TAM MI?
Tatile çıkmadan önce çocuğunuzun aşıları tam olmalıdır (Hepatit A ve özellikle B). Yurt dışı tatillerinde ise hazırlığa daha önce başlanmalı, ekstra aşılama gerektiren ülkelere tatile gidilecek ise çocuğun aşıları en az 10 gün önceden tamamlanmalıdır.
Yer ve zaman değişikliği bebeklerde rutin düzeni bozabileceğinden tatilde sık sık uyku sorunları görülebilir. “Jet-lag” (uzun uçak yolculukları -10 saat üzeri- sonrası yorgunluk) ve uykusuzluk karşılaşılabilen bir sorundur. Her insanda alışık olduğu ortam dışında bir yerde yaşamaya başlamak ve uyumak belli bir gerginliğe neden olur. Bebeklerde özellikle uyku sorunu ağır basar. Tuvaleti yadırgamadan dolayı dışkılama değişiklikleri (özellikle kabızlık) ve iştah azalması da görülebilir.
Bebekle tatile çıkarken olası sorunlara karşı hazırlıklı olmak ve gerekli önlemleri almak, gerektiğinde doktoruyla bağlantıya geçmek ve tatil öncesinde çocuğu bir muayeneden geçirmek riskleri minimuma indirecek, sizin de tatilinizin kabusa dönüşmesini engelleyecektir.