- 6 Mart 2012
- 17.734
- 27.885
- 49
Bebeğimizin tırnakları uzadı ama bir türlü cesaret edip kesemiyoruz. Peki nasıl bir yöntem uygulamalı nasıl kesmeliyiz? işte konu hakkında tüm detayları bulabileceğiniz konumuz.
Bebek tırnağı ne zaman kesilir? Bebeklerin tırnakları keskindirler ve bebekler kaslarına hakim olamadıklarından kendi yüzünü hatta sizlerin yüzünü sık sık çizmektedir. Bu sebepten dolayı yeni doğan bebeğin tırnakları sık sık kontrol ederek kesmeli veya koruyucu eldiven giydirmelisiniz. Eldiven her ne kadar çözüm gibi görünse de tam çözüm olmayıp geçici bir çözüm olmaktadır.
Yukarıda belirtilen kısa bilgilere ek olarak bebek tırnakları hızlı uzar. Bu nedenle haftada bir veya bir kaç defa kesilmesi gereklidir. Fakat ellere oranla ayak tırnakları geç uzadığından el tırnakları sıklığında kesilmesine gerek yoktur. Bebek tırnağı nasıl kesilir? konusuna gelince en uygun olan zaman bebeğin uyku durumunda olduğu veya banyodan yeni çıkarıldığı zamandır.Kadinoloji.com Çünkü bu iki halde de bebek tırnakları daha da yumuşak olacağından tırnakların kesilmesinde zorlanmazsınız. Genel olarak bir yaşını dolduran çocukların tırnak kestirme konusunda oldukça sorunlu oldukları görülmektedir.
Bu sebebi de tırnaklarının vücutlarının bir parçası olduğunu görmeleridir. Bundan dolayı da tırnak kesme işleminin uyku esnasında yapılması bebeğin sorun çıkarmasını engeller ve rahatça kesmenizi sağlar. Yine tırnak kesim işlemini iki güne yayarak el tırnaklarını sıra ile kesmenizde mümkündür. Bebeğinizin tırnağını kesmeye başlamadan önce bulunduğunuz ortamın yeterince ışık aldığından yani aydınlık bir ortamda olduğunuzdan emin olmalısınız.
Bebek tırnak makası nasıl olmalıdır? Kullanacağınız tırnak makasının bebekler için üretilmiş hassas olmasına da dikkat etmelisiniz. Tırnağı keserken bebeğin ellerini sabit tutup parmak uçlarını bastırmak suretiyle derisin kesmemeye özen göstererek kesmeniz gerekir. Bebeğin ellerinin tırnaklarına yapılarına uygun kavisli bir şekilde, ayak tırnaklarını ise düz olarak kesmelisiniz. Tırnak kesimi esnasında bebek uyanık ve sorun çıkarıyor yani rahat durmuyorsa tek başınıza yapmak yerine yanınıza aile bireylerinden bir yardımcı bulup onun bebeği oyalamasını sağlamalısınız.
Bebek tırnağını keserken yanlışlıkla parmak etini kesecek olursanız paniklemeden kesilip kanayan yeri bezle sarın ve kısa zaman içinde kanamanın duracağını görürsünüz. Yine çocuğun tırnağının kendi kendine yırtılması durumunda yaralanmaya sebebiyet vermemek için düzgün bir şekilde düzeltmeniz gerekir. Eğer bebek parmağını sürekli emiyor ve dişliyorsa bazen tırnaklarının alt kısmında kan birikmesi görülebilir. Bu durumda kanın boşaltılması gerekeceğinden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Yine enfeksiyonun gelişme sebebi olan kızarıklık ile ağrılı şişlik durumlarında da doktora müracaat etmeniz gerekir.