- 6 Mart 2012
- 17.742
- 28.113
- 798
- 49
Birbirinden şirin bebek odalarının içinden seçim yapmak çok zor. Peki ideal bir bebek odası var mı? Seçim yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Öncelikle evde uygun bir oda seçilmeli. Oda seçerken öncelik aydınlık, yani uygun ışık alabilen, kolay havalandırılan, bebeğin yürümeye başladıktan sonra da rahat hareket edebileceği, emniyetli oyun oynayabileceği yeterli alan içeren bir oda olması. Güneye bakan odalar yazın çok sıcak olduğu için, tam kuzey odaları ise kışın soğuk ve az güneş aldıkları içintercihedilmemeli. Doğu ve batı arasında da tercih sabah güneşi alması nedeniyle doğudan yana. Kuzeybatı ve kuzey doğu cepheler de öncelikli tercih edilmesi gerekenler.
Duvar rengi ve dekorasyonda bebekler için sakinleştirici etkisi nedeniyle pembe, lila, mavi, yeşil gibi renklerin pastel tonlarının ağırlıklı kullanılması, kırmızı gibi bebeklerin sevdiği sıcak renklerin küçük objeler halinde eklenmesi öneriliyor. Çok parlak olmayan ışık kaynakları daha çok yandan ışık verecek şekilde konulmalı, gece için de uygun bir gece lambası kullanılmalı.
Zeminde halı olması allerjen ev tozlarını barındırması açısından önerilmiyor. Laminat parke kaplama günlük temizlik açöısından ideal. Mobilya seçerken az parçalı ama fonksiyonel olan, çok sivri köşeler içermeyen ahşap modeller tercih edilmeli. Karyola, elbise dolabı ve şifoniyer olmazsa olmazlar. Oyuncak sandığı sonraki aylarda hızla sayısı artan oyuncakları toparlamak için düşünülebilir. Mobilyada bebek için kullanıma uygun standartta boya, kabartılar içermeyecek şekilde pürüzsüz zemine uygulanmış, modüller birbirine sıkıca oturmuş olmalı.Karyolanın yan korkuluklarının indirilip kaldırabilir fonksiyonu olması bakımda kolaylık sağlıyor.Ayrıca karyola tabanı bebeğin gelişim evrelerine göre alçaltılabilir olmalı.
Amerikan Pediatri Akademisi önerisi karyola korkuluk çubuğu aralıklarının 5-7.5/20 cm ,korkuluklar indirildiğinde en az 23 cm ve kaldırıldığında 66 cm olması gerektiği yönünde.Yatak karyola tabanına uygun,tam oturan büyüklükte olmalı,arada 2 parmaktan fazla mesafe kalmamalı.Yatak seçerken önceden kullanılmış olmayan(allerjen tozlar ve bakteri üretimi nedeniyle) çok sert ve çok yumuşak olmayan yarı ortopedik türde yataktar tercih edilmeli.Karyola üzerine bebeklerin ilk aylarda çok hoşlandığı dönence türü sallanan oyuncaklar kullanılabilir ama 5 aydan sonra bunlar tehlikeli olabileceği için çıkartılmalı.
Yine Amerikan Pediatri Akademisi çocuk boyunun 89 cm olduktan sonra karyolanın kullanılmasını önermiyor.Bu nedenle daha sonra yatağa dönüştürülebilen modeller daha ekonomik.
Kullanılacak tekstil malzemeleri tabi ki %100 pamuklu kumaştan ve yıkanabilir olmalı.Çok uzun bağcıklar içermemeli.Odada bir ısı ölçer ve nem kontolü için nem ölçer bulunmalı.İdeal nem oranı olan %40 altına düşürmemek için kalorifer peteklerine uygun su kapları yerleştirilmeli.. Bir emzirme koltuğu(sallanan modeller keyifli ve dinlendirici!) ve bir sehpa olması ilk aylar için büyük kolaylık sağlayabilir.Odada tüylü oyuncaklar bulunması yine toz tutması ve allerjenler içerebilmesi açısından doğru değil.
Bebek ve çocuk odaları için antialerjik, kolay temizlenebilen parça halılar önerilmektedir.
Bebek ve çocuk odalarında antialerjik ve parça halı kullanılması önerilmektedir. Bunun en önemli sebebi ise parçalı halıların tbüyü halılarak nazaran daha kolay temizlenebilmesidir. Bunların dışında bebek ve çocuk odası yapılacak odaların zemininin mutlaka parke olması gerekmektedir.
Dekorasyon
Oda Takımı (dolap, şifonyer, komidin, sandık, karyola, duvara monte raflar)
Yukarıda sayılan eşyalarla dört dörtlük bir oda takımı yapabilirsiniz. Fakat mobilyacılarda o kadar çok seçenek varki… Çok pratik mobilyalarla daha az yer kaplayarak oda takımınızı alabilirsiniz. Duvara monte raflar küçük odalar için çok ideal… Örneğin bazı dolaplar bebek küçükken oyuncak dolabı, büyüyünce de kitaplık olarak kullanılabiliniyor. Veya karyola üzerindeki komidinler kaldırılınca tek kişilik yatağa dönüşüyor ve siz bebeğiniz büyüdüğünde tekrar karyola almak zorunda kalmıyorsunuz… Hatta bazı yatakların sadece bir tarafında korkuluk oluyor. Diğer tarafı düz… Bu düz kısım korkuluklar artık kaldırılacağı zaman masa oluyor. Böylece bebeğiniz büyüdüğünde örneğin okul çağına geldiğinde ayrıca bir de bir masaya sahip oluveriyorsunuz. Bunun gibi ilerisi de düşünülmüş birçok mobilya seçeneği mobilyacılarda mevcut. Bebeğinizin odasına en uygun mobilya takımını alırken bu tip özellikleri de gözardı etmeyin derim…
Genelde mobilya satan mağazalarda yatak örtüsü takımları da bulunmakta. Yatağınıza uygun ebatlarda alacağınız bir yatak örtüsü takımı odaya ayrı bir güzellik katacaktır. Bazı mağazarlarda yatak örtüsü takımı, yastık, abajur, avize gibi aksesuarlar duvar bordürleriyle aynı desende uygulanabiliyor.
Öncelikle hava alan ve güneş ışığı giren bir oda olmalı.
Okuduğum bir yazıda (her ne kadar uygulaması zor olsa da) evdeki ışık kaynaklarının odanın tam ortasında bulunmaması, ışığın tavan veya duvarlar vasıtasıyla yansımaması gerektiği yazıyordu. Avizeden çıkan ışık çok kuvvetli olmamalı, avize ufak olmalı, beyaz veya sarı ışık seçilmeli. Gece için de az ışık veren gece lambaları tercih edilmeli.
Bebek odasında kullanılan malzemeler nasıl olmalı?
Herşeyden önce sağlıklı ve temizlenmesi kolay eşyalar olmalı.
Yer döşemesinde tahta çok kir tuttuğu ve de temizliği zor olduğu için tercih edilmeyen bir döşeme türüdür. Son zamanlarda okuduğum yazılarda yere halı konmasının da sakıncalı olduğunu öğrendim. Halı, toz ve mikroorganizmaların yuvası. Ayrıca halı ve halı türü malzemeler odadaki nemi de emdiği için alerjik bünyeli bebekler için nefes almayı güçleştirebiliyor. İdeal olan yıkanması veya silinmesi kolay olan (örneğin laminant, parke) döşeme türleri.
Yapılan araştırmalar metal malzemelerin manyetik alan ürettikleri için organizmayı olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuş. Bebeğin kendisini yorgun hissetmesine ve buna bağlı olarak uyku düzensizliklerine neden olabiliyormuş. Bu nedenle bebeğin odasında büyük metal mobilyalar bulundurulmaması doğru olacaktır.
Bebeğin odasındaki mobilyaların ağaçtan yapılmış olması sağlıklı bir seçimdir. Fakat toksik olmayan boyaların kullanıldığı mobilyaları tercih etmelisiniz. Mobilyalarda sivri çıkıntılar da olmamalıdır. Mobilyayı alırken boyutlarının bebeğe büyüdüğünde oyun alanı bırakacak şekilde olmasına dikkat etmelisiniz.
– Çocuk odasına ranza seçerken hangi özelliklerine bakılmalı?
– Bebek odaları için ne tür duvar kağıdı seçenekleri var?
– Çocuk odasına mobilya alırken renk seçimi nasıl yapılır?
– Bebek odalarında hangi renkler tercih edilmeli?
– Bebek odasına nasıl halı alınmalı?
– Bebek odasında hangi mobilyalar olmalı?
– Uzun yıllar kullanabilmek için bebeğimize nasıl bir karyola alalım?
– Bebek odasına uygun aydınlatma nasıl seçilir?
– Çocuk odasında çalışma köşesi nasıl düzenlenmeli?
– Bebek odalarında kullanılan malzemeler hangi özellikleri taşımalı?
– Bebek odasının güvenliğini artırmak için kullanabileceğimiz aksesuarlar var mı?