• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Kırkı Çıkarmak Hurafe mi ?


  • Ankete Katılan
    9

oRacLe

Guru
Kayıtlı Üye
10 Mart 2009
108
18
298
İstanbul
Yeni doğum yapan kadınlara “ loğusa ” yada “ kırklı ” denir. Ülkemizde loğusa kadının kırk gün boyunca mezarının açık olduğuna inanılır.

Yeni doğum yapan annelerle alakalı geçmişten bugüne gelen gelenekselleşmiş çok sayıda adet mevcut. Bebeğin kırkı nasıl çıkarılır ? Bebek kırkı çıkarmak hurafe mi ? Bebek kırkı nedir ? bu tarz soruların cevabına beraber bakacağız. Bebek kırkı ile alakalı ülkemizde farklı yörelerde farklı inanışlar mevcut. Bebek kırklama yöntemlerini tarihçiler eski şaman kültüründen günümüze geçtiğini düşünmektedir. Bu yöntemlerin bir çoğu tıp ile bağdaşmazken , bazılarının doktorlar tarafından önerildiğini görüyoruz.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki yeni doğmuş bebeğin kırkı yoktur. Loğusa annenin kırkı vardır. Anne doğum yaptıktan sonra ortalama 40 gün içerisinde tekrar eski hayatına dönebileceği doktorlar tarafından da belirtilmektedir.

Bebeğin Kırkını Çıkarmak Olarak Kabul Edilen Ancak Her Yörede Farklı Şekilde Uygulanan Bebek Kırklama Yöntemleri

Kırk adet buğday,kırk adet çakıl taşı ve alyansını az sulu dolu bir kaba koyuyorsun. Sen ve bebek yıkanıyorsunuz en son bebeği kucağına alıyorsun başınızdan aşağıya birisi kırk çık kırk çık diyerek bu suyu döküyor kalan suyu eve serpiyorlar yine kırk çık diyerek evinde de mevlid okutuyorsun.

Bazı yörelerde bebek yıkandıktan sonra son durulama suyuna elinde altın yüzükle elini suya 5 parmağında girecek şekilde 8 defa yani 8×5 40+1 sayıp besmele çekip durulayıp daha sonra bebekle evden çıkılıp bebeğin kırkı çıktı tabiri kullanılır.

Annenin doğum yaptıktan sonraki 40 gün anne ve bebek her türlü hastalığa açık kabul edilir. Bu sebeple aile büyükleri tarafından loğusa kadın evde yalnız başına bırakılmaz. Bebek kırkı dolmadan dışarı çıkartılmamaya özen gösterilir. Fakat 40. günden sonra, içerisinde ayak değmeyen yerden toplanan kırk tane çakıl taşının olduğu ve adına kırklama suyu denen su ile önce bebek, sonra anne yıkanır. Bunu anne ve bebeğin tüm kirli giysilerinin yıkanması takip eder. Son olarak da kırklama suyu ayak değmeyecek bir yere dökülmekte ve ailecek dua edilmektedir.

40 adet buğday tanesine İhlas suresi okunur. Bu buğdaylar bebeği banyo yaptırmak için hazırlanan suya atılır. Bebek bu su ile banyo yaptırılır. Bebeğin bütün kıyafetleri de bu su ile yıkanır. Anne de banyo yapar. Böylelikle her ikisinin de kırkı çıkmış olur.
Bebeğin kırkıncı günü banyo yaptırılacak suya altın, gümüş, bilezik gibi değerli eşyalar atılır o su ile bebek yıkanmak sureti ile bebek kırkı çıkarılmış olur.

Bebek Kırkı Banyosuna Atılan Malzemeler
Madeni Para
Altın – Gümüş – Bilezik
Çakıl Taşı
Tuz – Şeker
Nazar Boncuğu
Yumurta
Yüzük

Bebeğin Kırkının Çıkartılmasının Dinimizde Yeri Var Mıdır ?

Diyanet İşlerine bağlı Din adamları loğusanın kırk gün evden çıkmaması konusunda; bunun dini bir gereklilik olmadığını söylemiştir. Ancak yeni doğum yapmış loğusa annenin mikroplara çok açık bir durumda olması sebebi ile ssağlıklı olabilmesi için kırk gün evde kalmasının doğru bulunduğunu, ve bu doğruluğun tıbben de kanıtlandığını bu yüzden inanç ve uygulamanın anneye faydası olabileceğini ifade etmekte…

Sonuç olarak hem din adamlarının hemde tıp adamlarının görüşü , anne ve bebeğin sağlık açısından herhangi bir sorun yaşamaması için kırk gün evden çıkmaması gerektiğini , ancak bunun dışında bebeğin kırkını çıkarmak , kırkı uçurmak diye tabir edilen uygulamaların hurafe olduğu ve ne tıp nede din ile bağdaşmadığı söylemektedir.
 
Back