Bebek isteyenlere "Hamile Kalma Rehberi"

1BukeT

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2006
1.453
28
Bu haberi okuduğunuza göre, bebek sahibi olmaya karar verdiniz ve sabırsızlıkla hamile kalmayı bekliyorsunuz. Çiftlerin büyük çoğunluğunda korunmasız ilişkiye başladıktan kısa süre sonra hamilelik gerçekleştiğinden sizin de pozitif test sonucunu almanız uzun sürmeyecektir.

Ancak hamile kalmak, özellikle de 35 yaşından sonra, zannedildiği kadar çabuk gerçekleşen bir şey değildir. 35 yaşından küçük olsanız ve ilişki için mükemmel zamanlamayı tuttursanız dahi, her ay hamile kalma şansınız yüzde 20 civarındadır.

Buna karşın, bazı noktalara dikkat ederek hamile kalma şansınızı doğal yollardan artırmanız mümkün olabilir.

İşte, şansınızı artırmak, hamile kalmak ve hamile kalamamanız durumunda yapmanız gerekenler hakkında ihtiyacınız olan bilgiler...

BEBEK NASIL YAPILIR? TEMEL BİLGİLER
Döllenme bir dizi karmaşık olaya dayalı olarak gerçekleşir.

Her ay hipofiz bezi yumurtalıkları bir yumurtayı serbest bırakması, yani yumurtlama için uyarır. Bu çoğunlukla adet döngüsünün 14. günü civarında gerçekleşse de, yumurtlamanın tam zamanlaması kadından kadına ve hatta aydan aya değişiklik gösterebilir.

Yumurta serbest bırakıldıktan sonra fallop tüpleri içerisinde ilerlemeye başlar. Hamile kalmak istiyorsanız tam zamanı! Yumurtanın sperm ile birleşmek için 24 saati var. Sperm hücreleri kadın vücudunda 2-3 gün boyunca canlı kalabildiğinden, yumurtlama tarihine yakın günlerde düzenli seks yapmanız en iyisi olacaktır.

Yumurta döllendiyse, iki ile dört gün sonra uterusa geçecek ve burada uterus duvarına yapışacaktır. Artık hamilesiniz! Vücudunuzun embriyoyu desteklemeye başlamasıyla birlikte adetleriniz de duraklayacak.

Yumurta döllenmediyse parçalanacak ve olağan periyodunuzu yaşayacaksınız.

GEBE KALMA OLASILIĞININ EN YÜKSEK OLDUĞU ZAMAN

Yumurtlamanın nasıl gerçekleştiğini bilmek ayrı, ne zaman gerçekleştiğini belirlemek ise tamamen farklı birşeydir. Çoğu kadın için yumurtlama tarihini belirlemek adeta hareketli bir hedef tahtasını vurmaya çalışmak gibidir.

Takvime dikkat

Her ay adet gördüğünüz günleri işaretlemek üzere ajandanızı veya başka basit bir takvimi kullanın. Ayrıca her adetinizin kaç gün sürdüğünü de takip edin.

Düzenli olarak 28 günde bir adet görüyorsanız, son adetinizin ilk gününden itibaren 14 gün sonra yumurtlamanın başlaması olasılığı yüksektir.

Adetleriniz düzensizse, en kısa periyodunuzdaki gün sayısından 18 çıkarın. Bir sonraki periyodunuz başladığında bulduğunuz rakam kadar günü sayın. Bu, döllenme olasılığının en yüksek olduğu günler konusunda mantıklı bir tahmin oluşturmanızı sağlayacaktır.

Avantajları

Takvim hesapları kağıt üzerinde kolayca yapılır ve bedavadır!

Dezavantajları

Yumurtlamanın tam zamanını hastalıklar, stres ve egzersiz gibi birçok unsur etkileyebilir. Gün sayımı özellikle de adetleri düzensiz olan kadınlar için genellikle doğru sonucu vermez.

Rahim ağzından salgılanan mukusun izlenmesi
Rahimağzından salgılanan mukus adet döngüsü boyunca hormonların etkisiyle döngünün farklı günlerinde farklı özellikler gösterir. Bu değişiklikleri anlayabildiğinizde yumurtlama gününüzün olduğu zamanı da doğru bir şekilde belirlemeniz mümkün olabilir.

Günlük kontrollerinizde rahimağzı salgınızın özelliklerini işaret ve orta parmaklarınızı vajinanızın derinliklerine yerleştirerek belirlemelisiniz. Salgının bir kısmını parmaklarınızla toplayıp dışarı alabilirseniz işiniz daha da kolaylaşır.

Salgının kıvamı ve esnekliğine dikkat etmelisiniz.

Rahimağzı salgısı adet döngüsünün ilk günlerinde yapışkan bir özelliktedir. Daha sonra kan östrojen hormonu seviyesi yumurtlamanın hemen öncesinde en yüksek seviyeye ulaştığında kaygan ve oldukça esnektir, bu günlerde salgının çektikçe uzadığını görebilirsiniz.

Döllenme şansının azaldığı yumurtlama sonrasında, salgılar bulanık ve yapışkan bir hal alır veya tamamen kaybolur.

Rahim ağzı salgısı yumurta akı kıvamında, beyaz-sarı renkli ve baş ve işaret parmaklarınız arasında çektikçe, yani parmaklarınızı birbirinden uzaklaştırdıkça uzama eğilimi gösteren bir özellik taşıyorsa ve vajinanızın "ıslak" olduğunu hissediyorsanız bu, yumurtlamanızın kısa süre önce gerçekleştiğini veya yaklaştığını gösteren en değerli bulgulardan biridir.

Mukusun en bol olduğu ve kıvamının en fazla olduğu gün yumurtlama gününüzdür. Bundan sonra rahimağzı salgısı giderek bu özelliklerini yitirir.

Avantajları
Rahim ağzı salgılarındaki değişimler çoğunlukla yumurtlamanın yakın olduğunu gösteren bir işarettir. Yapmanız gereken tek şey özellikle vajina içerisinde basit bir gözlemdir.

Dezavantajları
Vajinal salgıların görünüm ya da kıvamı hakkındaki değerlendirmeler subjektif olabilir.

Bazal vücut ısısının izlenmesi
Bu dinlenme halindeki vücut ısısıdır. Yumurtlama ısıda hafif bir artışa veya ani bir sıçramaya neden olabilir.

Vücut ısınızın yükselmesinden önceki iki-üç gün boyunca gebe kalma şansınız yüksektir. Hafifçe yükselen vücut ısısının üç veya daha fazla gün boyunca devam etmesi durumunda yumurtlamanın gerçekleştiğini düşünebilirsiniz.

Vücut ısınızı ölçmek için bu amaçla özel olarak tasarlanmış hassas bir termometre kullanmalısınız. Hergün yataktan kalktıktan sonra ısıyı ölçün, rakamı bir grafik üzerine işaretleyerek ortaya çıkan eğriye dikkat edin.

Avantajları
Kolaydır. Tek maliyeti bir termometredir. Yumurtladığınız zamanı belirlemekte ve her ay yumurtlama zamanının tutarlı olup olmadığını görmenizde genellikle yardımcı olur.

Dezavantajları
Isı değişimi çok belirsiz olabilir veya ısı artışı çok geç gerçekleşebilir (yumurtlama gerçekleştikten sonra). Her gün aynı saatte vücut ısınızı ölçmek kolay olmayabilir.

Ovülasyon takip ürünlerini deneyebilirsiniz

Ovülasyon öncesinde idrarınızdaki hormonların düzeyini ölçmenizi sağlayan çeşitli ürünler piyasada satılmaktadır. Bu ürünlerle en doğru sonucu almak için ürün içerisinde verilen talimatları dikkatle uygulamalısınız.

Avantajları
Ovülasyon takip testleri ovülasyonun gerçekleme olasılığının en yüksek olduğu zamanı belirleyebilir. Kolaylıkla bir eczaneden satın alınması mümkündür.

Dezavantajları
Ovülasyon takip testleri sıklıkla seksin kesin bir zamanlamaya göre yapılmasına yol açar ve seksin böyle kesin zamanlamalar ile yapılması bazen çok geç kalınmasına neden olabilir. Ayrıca bu testlerin fiyatı da yüksek olabilmektedir.

GEBE KALMA ŞANSINIZI ARTIRMAK İÇİN

Gebe kalmaya çalışıyorsanız yapmanız gereken şeyler olduğu gibi, yapmamanız gereken bazı şeyler de var.

Bunları yapın

Düzenli seks yapın. Haftada iki veya üç kez düzenli olarak seks yapmanız durumunda döllenme için uygun zamanı denk getirme şansınız artacaktır. Gebe kalmak isteyen sağlıklı çiftler açısından seksin gereğinden fazla olması diye bir durum söz konusu değildir. Çoğu çiftin tek yapması gereken budur.

Ovülasyon zamanına yakın zamanlarda günde bir kez seks yapın. Ovülasyon civarındaki günlerde günde bir kez seks yapmak gebelik şansını artırır. Her seferinde eşinizin sperm yoğunluğu hafifçe düşse de, sağlıklı bir erkek için bu azalma önemli değildir.

Sağlıklı yaşam tercihleri yapın. Sağlıklı bir kiloda kalın, düzenli olarak egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve stresi kontrol altında tutun. Bu iyi alışkanlıklar hem size hem de hamileliğiniz sırasından bebeğinize faydalar sağlayacaktır.

Gebeliğinizi gebe kalmadan önce planlayın. Doktorunuz genel sağlık durumunuzu değerlendirerek, sağlıklı bir hamilelik geçirme şansınızı yükseltici önerilerde bulunabilir. Özellikle siz ya da eşinizin bir sağlık sorununun olması durumunda gebelik öncesi planlama önemlidir.

Vitaminlerinizi alın. Folik asit bebeğin gelişiminde önemli bir rol oynar. Hamile kalmadan en az bir ay önceden itibaren prenatal vitamin veya folik asit almak bebekte spina bfida ve diğer nöral tüp defektleri riskini azaltır.

Bunları yapmayın

Sigara içmeyin. Sigara rahim ağzı salgısını değiştirerek spermin yumurtaya erişmesini engelleyebilir. Sigara içmek düşük riskini de artırır ve bebeğinizi oksijen ve besinlerinden mahrum bırakır. Sigara içiyorsanız hamile kalmadan önce bırakmaya çalışın. Ailenizin iyiliği için sigarayı mutlaka bırakmak için azmedin.

Alkol almayın. Hamileyseniz ya da hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız kesinlikle alkolden uzak durmalısınız.

Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayın. Bazı ilaçlar gebe kalmayı güçleştirebilir. Bazı ilaçlar da hamile olmanız durumunda güvenli değildir.

NE ZAMAN DOKTOR YARDIMI ALMAK GEREKİR?

Sık sık korumasız seks yapan sağlıklı çiftlerin çoğu altı ay içerisinde hamile kalır. Sağlıklı çiftlerin yüzde doksanı bir yıl içerisinde hamile kalır. Diğerleri ise bir miktar yardıma gereksinim duyabilir.

30'lu yaşların başında veya daha gençseniz, siz ve eşinizin sağlığında sorun yoksa, doktora başvurmadan önce denemek için kendinize bir yıl tanıyın. 35 yaş ve üstündeyseniz, periyotlarınız arasındaki süre 35 günden uzun oluyorsa veya sizin ya da eşinizin bilinen ya da şüphe edilen bir fertilite sorunu varsa daha önce doktora başvurmayı düşünebilirsiniz.

İnfertilite kadın ve erkekleri eşit oranda etkiler ve çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Sorunun kaynağına bağlı olarak jinekologunuz veya eşinizi ürologu size yardımcı olabilir. Bazı hallerde ise en fazla umudu bir fertilite uzmanı sunabilir.
 
teşekkürler canım bilgiler için.................................
 
ALLAH isteyen herkese versin canım ikrar üzülme sakın hayırlıysa olur senin için dua ediyorum.
 
X