Bebek Beslenmesi Bebek Bezi Pişikleri

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

Yagmurun_kizi

Çocuklarım benim herşeyim...
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2015
6.602
8.284
930-235.jpg

930.gif






Bebek pişiklerinden korunmak için insanoğlu çok eski zamanlardan beri çareler arayıp durmaktadır. Kül, toprak, yaprak, kumaş bez derken kağıt bezler hep bu çare arayışlarının sonucudur.



Yeni doğan bebeğin, doğduğu andan tuvalet eğitimini alana, çiş kaka kontrolünü kazanana dek bezlenmek gibi bir çözüme gereksinmesi olacaktır. Bebeğe bakan anne ve diğer kişiler de bezleme ve altını temizlemek gibi sorunla uğraşacaktır. Fakat bu sadece bebeğe bakanların değil bebeğin de ciddi bir sorunu olmaktadır. Bebek çişi ve kakası bebeğin son derece hassas cildi üzerinde çok tahriş edici olabilir. Bebek cildi üzerinde bulunan koruyucu yağ tabakası bu atıkların cilde zarar vermesini önleyemez ve ciltte kızarıklıklar, soyulmuş gibi görüntüler oluşmasına sebep olabilir. Bu da genel anlamda pişik denilen sorunu oluşturur.

Bebek pişiklerinden korunmak için insanoğlu çok eski zamanlardan beri çareler arayıp durmaktadır. Kül, toprak, yaprak, kumaş bez derken kağıt bezler hep bu çare arayışlarının sonucudur. Artık bebeklerimiz için tek kullanımlık kağıt bazlı bezler en yaygın çözüm olmaya başladı. Köylüsünden kentlisine kadar gittikçe hazır kağıt bazlı bez kullanımı yaygınlaşmaktadır.

İster kumaş, ister kağıt bez kullanın, zaman zaman bebeklerinizin poposunda parlak kırmızı renkli tahriş bölgeleri ortaya çıkar. Bu başlangıç dönemindeki pişiklerin büyük çoğunluğu çok kısa sürede geçer. Fakat bazen de iyileşmeyip daha büyük sorunlara yol açabilir. En sık görülen pişik bölgesinde mantar ve bakteri enfeksiyonlarının soruna eklenmesidir.

Altını sık değiştirmek, ıslak bırakmamak, temizliğine dikkat etmek gibi basit önlemlerle, bebeğimizi pişikten veya daha ciddi durumlardan kolayca koruyabiliriz. En önemli konu bebeğin kirli bez ile uzun süre kalmasını önlemek ve sık değiştirmektir. Bebeğin altının sürekli kuru olması en önemli konudur. Bez değiştirme sırasında altını su ile yıkamak yararlı bir yöntemdir. Alt silme bezleri içerdikleri kimyasal maddeler nedeniyle alerjiye veya tahrişe yol açabilir. Su ve bebek sabunu ile temizlemek ve arkasından bir süre açık bırakarak kurumasını sağlamak yararlı olacaktır.

Bebek pişiklerinin önlenmesi amacıyla sıklıkla yapılan yanlışlardan biri pudra kullanımıdır. Pudralar bebek cildinin gözeneklerini tıkayarak hava almasını engellerken pişik oluşumuna zemin hazırlarlar. Bebek yağlarını da kullanırken dikkatli olunması, bebeğin cildinin yağla ıslak olarak bırakılmaması gerekmektedir. Bebeğin poposu yağlandıktan sonra kuru ve temiz bir havlu ile cilt tarafından emilmeyen fazla yağın alınarak cildin nemden arındırılması gerekmektedir.

Kimyasal maddelerin her zaman alerjik sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Çeşitli özelliklerdeki kimyasal maddelerden olabildiğince uzak durmak gerekir. Parfümlü kokulu sabunlardan uzak durmakta fayda vardır. Sadece çiş yapan bir çocuğu sabun kullanmaksızın sade su ile yıkayarak kurulayabilirsiniz.

Bebeğin altında pişik oluştuğunda, bebeğin altını yalnızca su ile temizleyip, bir süre açık bırakarak, Pişik olan bölgeleri, pişik için eczanelerde satılan pişik kremleri ile önleyebilir, hafif düzeyde olanları iyileştirebilirsiniz.

Genel olarak bebeğin alt değişimlerinde çocuğu birkaç dakika bezsiz bırakmak, çocuğun rahatlamasını sağlar, ayrıca altının hava almasını sağlaması nedeniyle pişik için önleyici rolü de vardır.

930-bebek61.jpg
Bebeğin altı bağlandıktan sonra naylon bir külot (muşamba) veya sızdırmayı engelleyici katman koyulmamalıdır. Cildin hava almasını engellediği gibi nemin de içeride kalmasına neden olarak pişiklerin oluşumuna neden olur. Bu daha çok kumaş bez kullanımında gerekli olan ve sakıncalı bir durumdur.

Bütün bebeklerde zaman zaman pişik görülebilir. Bunlar yüzeysel tahrişlerdir. Yukarıda açıkladığımız basit önlemler ile birkaç gün içinde geçmiyor ise doktorunuza başvurmalısınız. Pişik ilerledikçe cilt, daha parlak kırmızı bir renk alır, kasıklar da kızarır, kırmızı alanlardan odaklanan yuvarlak kırmızı lekeler sağlam ciltte de görülür. Çok ağrılı hale gelir, kaşıntı olabilir. Özellikle pişik kremlerine rağmen 3-4 gün devam eden olgularda, maya veya mantar enfeksiyonu düşünülür. Eğer pişik alanlarında sivilcemsi yapılar, küçük kabarcıklar görülüyor ise mikrobik enfeksiyonlar düşünülmeli ve hekime gidilmelidir.

Dr.Ruhi Çakır

 
X