Bebek Beslenmesi "bebek bakım sorunlarında mucize çözümler"

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

JuLaL

Guru
Kayıtlı Üye
18 Mart 2009
3.117
1
42
Herkese Merhaba..

Ben Haziran 2010 annesi adaylarındanım.. Okuduğum kitaptan bazı anektodları sizinle de paylaşmak istedim. Tavsiyem kitabın tamamını okumanız tabi ki de.. Çok faydalı bilgiler olduğunu fark edeceksiniz..

"BEBEK BAKIM SORUNLARINDA MUCİZE ÇÖZÜMLER"
Tracy Hogg & Melinda Blau

Ağlamak bebeklerin konuştuğu ilk dildir. Eğer ağladıklarında onlara sırtımızı dönersek, "bEnim için değersizsin" demiş gibi oluruz. Ağladığında umursanmayan bebekler, zamanla ağlamaktan vazgeçerler ama aynı zamanda duygusal gelişimleri de sekteye uğrar. Onları güçlü yapmak üzere çockların ağlamasına müdahale edilmediğini de gördüm. (Çocugumun şımarmasını istemiyorum.) Kardeşinin şuan bana ihtiyacı var ama beklemek zorunda ağlasın.. Fakat o bebek işte orada, bekler, beler ve bekler. BİR ÇOCUĞU GÖRMEZLİKTEN GELMENİN TEK BİR HAKLI SEBEBİ YOKTUR..

EN Etkili öğrenme tekar yoluyla olur. Bebeklerini besledikten sonra hemen yatırmak yerine (özellikle yeni doğanda) mutlaka bir çeşit aktivite yaptırmaları konusunda uyarıyorum. Çünkü yemek yer yemez yatarlarsa, yemek ile uykuyu özdeştirmeleri kaçınılmaz olurdu..

E.A.S.Y. SİSTEMİ = E: Eat (beslenme)
A: Activity (aktivite zamanı)
S: Sleep (uyku)
Y: Your time (sizin zamanınız)

Easy ile idare sizdedir bebeğinizde değil..

onu dikkatle gözlemler verdiği işaretleri anlar ve siz yönlendirirsiniz.

aktivite yeni doğan bebeklerde 10-15 dk veya daha da az olabilir..

Easy gündüz vakti yapılacak bir sistemdir geceleri değil !!!
zamanını size göre ayarlamalısınız..
Yatmadan önce bebeğinize banyo yaptıracak poposuna yeteri kadar kremi sürdüğünüzden emin olun. "Onu hiç bir zaman aktivite yapmak için uyandırmayın. Açlıktan uyanıyorsa besleyin Altını bir tek sadece o anda yaptığını fark ettiyseniz değiştirin.

Bebeğiniz eğer 3 kg den zayıfsa öncelikle onu iki saatte bir yeme düzenine alıştırın. 30 veya 40 dk emzirin, aktiviteye sadece 5 veya 10 dk ayırın. sonrada 1,5 saat uyutmaya çalışın. Uyandığında kendi kendine şarkılar söyleyip size sevgi gösterileri yapmasını beklemeyin. Çevreden aşırı uyarılmamasını sağlayın..

Bebek ağladığında anne onu kendi kendine oynaması için cesaretlendirmiyor aksine onu hemen kucağına kaldırıp alıyorsa, bu anne hiç bir zaman çocugunun yanından ayrılmamış ve dolayısıyla çocuğunun bağımsızlık yetileri geliştirmesine yardımcı olmamış demektir..

MİDEYİ DOLDURMAK!

"Mideyi doldurarak" bebeklerinizin karnını ne kadar doyurursanız, geceleri o kadar daha uzun süreler kesintisiz uyumasını sağlamış olursunuz. Mideyi doldurmak yöntemi bebeğinizin normalden çok yediği iki-üç gün süren hızlı büyüme dönemlerinde başvurulacak iyi bir yöntemdir..

Mide doldurma iki kısımdan oluşur: Ek öğünler (eğer sütünüz yetmiyor ya da kullanmayı tercih ediyorsanız) akşamları iki saat arayla verilir, saat 17-19 ya da 18-20'de, Uyku öğünü saat 22 veya 23 gibi verilir (sizin ve eşinizin ne kadar geç yattığına bağlı olarak)
UYKU ÖĞÜNÜNDE BEBEK TAM ANLAMIYLA UYKUSUNDA BESLENMELİ..

onunla konuşmamalı, ışığı yakmamalısınız.

Aşağıda sıralanan sorunlar, bebeğin uyku sorununun tamamen veya kısmen hatalardan kaynaklandığına dair işaretler olabilir.[/COLOR]

Bebeğim onu... sallamadan, emzirmeden, göğsüme yatırmadan vs. uyumuyor.. bebeğiniz büyük bir ihtimal emzirmeği veya biberonu uyku ile bağdaştırmıs Easy yöntemini kullanmalı ancak 1 haftada pes etmemelisiniz.

Bebeğim yorgun gözüküyor. tam onu yatağına koymaya çalışırken ağlamaya başlıyor..

Bebeğim her gece aynı saatte uyanıyor..

sabahları 5 te uyanıp güne başlıyor.. (bunun sebei sabahları bebeğiniz uyanır uyanmaz yanına gitmenizdir.. Hemen yanına gitmek yerine onu takip edin kendi kendine uykuya dalmasına izin verin.

arkadaşlar şimdilik bu kadar kitap yaklaşık 530 sayfa ben sizlere ilk 150 sayfanın bazı kısımlarını yazdım okudukca da not edicem buraya..

bu kitabı ben de almayı düşünüyorum teşk blacksiya ,,umarım bu yöntemler bebekler de işe yarar :)

bu kitabı ben de almayı düşünüyorum teşk blacksiya ,,umarım bu yöntemler bebekler de işe yarar :)

umarım canım ama yazar hakkında çok araştırma yaptım :KK70: amerikada bebeklere fısıldayan kadın olarak biliniyormuş..

Tek sorun kitabın yazımı çok dağınık insan sinir olabiliyor okurken.. Sorunları yazıp 4.6. bölümde bahsettim diyor 4. bölüme gidiyorsun diger yarısını 9. bölümde anlatıcam diyor atıveriyorsun kitabı elinden :KK70:

Bu kitapla bizimkine 3 aylıkken kendi kendine uyumayı öğrettim, tavsiye ederim ben de.

eline sağlık canım benimolumunekankayizsmile
ilk ben deneyeyim sonuçları yazarımkaydirigubbakcemile3

Bu kitapla bizimkine 3 aylıkken kendi kendine uyumayı öğrettim, tavsiye ederim ben de.

Çok teşekkürler bende faydalı buldum kitabı..

eline sağlık canım benimolumunekankayizsmile
ilk ben deneyeyim sonuçları yazarımkaydirigubbakcemile3

canım esracım senden teknik bizden uygulama senden :)

seni bekliyoruzz son 2... :)bayanssulusmile

bu kitabı ben de almayı düşünüyorum..
sizce bu kitap bebek bakımı için başlı başına yeterli mi? ilkyardımı vs. yoksa bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler kitabını da almalı mı?

bu kitabı ben de almayı düşünüyorum..
sizce bu kitap bebek bakımı için başlı başına yeterli mi? ilkyardımı vs. yoksa bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler kitabını da almalı mı?

Benim için yeterli çünkü etrafım çok kalabalık bana bile bakımı ne kadar kalıcak merak ediyorum.. Ama ilk yardım içinde bir kitap alınmalı gibi geliyor.

kitabı aldım okuyorum.. ama emziren annelere yönelik easy planı yok.. mide doldurma sisteminde mama verilmesini dolayısıyla bebeğin 3,4 saat tok kalmasını sağlamayı amaçlamış. ben sütüm yeterse mama vermeyi düşünmüyorum..
tam okumadım kitabın beslenme partını tam okuduktan sonra uygulayabilirliğimi sorgulicsam

harika bir paylasim her kitapta boyle pratik bilgiler olmuyor

rica ederim okudukcada eklemeyi düşünüyorum ama maalesef kitabın düzeni anlatımı cok dagınık insan sıkılıyor en azından ben sıkıldım :KK70: bari sizleri kurtarayım diyorum :))

kitabı aldım okuyorum.. ama emziren annelere yönelik easy planı yok.. mide doldurma sisteminde mama verilmesini dolayısıyla bebeğin 3,4 saat tok kalmasını sağlamayı amaçlamış. ben sütüm yeterse mama vermeyi düşünmüyorum..
tam okumadım kitabın beslenme partını tam okuduktan sonra uygulayabilirliğimi sorgulicsam

Evet nedense mama verimini cok normal buluyor anlatımda.. bizim aksıni savundugumuz bir çok konu var bende kitaptan öğreniyorum. Ayrıca kundaklamanında gerekli oldugunu savunuyor ilk zamanlar bende en azından yarım kundaklasam mı diye düşünmeye başladım..

şimdi bu kitap faydalımı faydasızmı kızlar ona göre alalım bizde..yazılanlar mantıklı geldimi size??bide bi arkadaş yazmıştı yanılmıyorsam kaldırıp yatırma yöntemi işe yaradı die kitapta öyle bişey yazıomu

şimdi bu kitap faydalımı faydasızmı kızlar ona göre alalım bizde..yazılanlar mantıklı geldimi size??bide bi arkadaş yazmıştı yanılmıyorsam kaldırıp yatırma yöntemi işe yaradı die kitapta öyle bişey yazıomu

canım kitap faydalı gibi ama kesin cevabı denemeden bilemeyiz uygulama yapıcaz artık bebişlermiz gelince.. :)

Evet nedense mama verimini cok normal buluyor anlatımda.. bizim aksıni savundugumuz bir çok konu var bende kitaptan öğreniyorum. Ayrıca kundaklamanında gerekli oldugunu savunuyor ilk zamanlar bende en azından yarım kundaklasam mı diye düşünmeye başladım..

mama versen de süt içmeye devam eder bebek ben aksiyle karşılaşmadım dio kadın.. e türkiyedeki onca kadınla çelişen bi durum şimdi bu :bbo:
kundaklamayı da bebekleri ayırdığı farklı karaktere göre öneriyo ve ya önermiyo..
aslında bebeğin yapısına göre davranmayı teşvik etm iş...
mama olayından sonra "mı acaba?" demeye başladım ama sonuna kadar bi okuyup değerlendirmek lazım.. özellikle de çocuk doğup tarzını belli ettikten sonra umarım faydalı olur..

Arkadaşlar bu kitap amerikan tarzı bir kitap. ışe yarıyor mu diye soracak olursanız, evet yarıyor. Ben tam olarak olmasa da (emzirdiğim için), 3. ay gibi üç aşağı beş yukarı bir EASY planına oturtmuştum. Kendi kendine uyumayı öğretme yöntemleri de işe yarıyor ve kesinlikle ilk zorlu kısmı atlattıktan sonra çok rahat ettim. Ama dediğim gibi amerikan tarzı. Mesela evde anneniz-kayınvalideniz falan olacaksa buradaki yöntemleri hayatta kabul etmeyebilirler. Burada anlatılanların işe yaraması için çok azimli ve tutarlı olmanız lazım. Bazen 1 ay inatla, her şeyi göze alıp uygulamaya devam etmeniz lazım. Meyvesini alıyorsunuz ama bunları da belirteyim.

Kundak meselesine gelince kundaklama öneriliyor, özellikle de ilk 4 ay, çünkü bebek kendini güvende hissediyor. Ayrıca artık kundaklama Amerika'da yeniden önerilen bir şey, sadece bu kitapla alakalı değil yani. Emzirme-mama birlikteliğini sormuş bir arkadaş, benim bebeğim 10.5 ay emdi, 2. ayda ek olarak mama da başladım, sütten de kesilmedi. Ona yönelik memeyle aynı oranda süt akıtan ve bebek çekmeden sütün gelmediği biberonlar var, onlardan kullandık.

Bu kitap anneniz-kayınvalidenizle çelişir, doktorunuzla da çelişebilir ayrıca. Mesela Türkiye'de doktorlar bebek ne zaman isterse emsin, gerekirse günde 20 kez diyor. Kitapta olmaz, o zaman bebek karnını yeteri kadar doyurmaz ve atıştırmacı obur bir bebek olur, sonra sürekli bir şeyler yemek ister obeziteye eğilimli olur, o yüzden saat rutini belirleyin diyor. Zaten kitabın en temel konusu bebeği bir rutine oturtma meselesi. Bu sayede anne bebeğinin ne saatte ne istediğini bilsin diye. Yani açlıktan mı ağlıyor, uykusu mu var, canı mı sıkıldı. Aslında bu anlamda çok rahatlatıyor anneyi, çünkü herşey belli. Ben bunlarını yoluna oturttuktan sonra mesela, babasına o kadar rahat bırakıyorum ki, saatleri ne yapacağını yazıyorum bir kenara, her şey dediğim gibi oluyor gerçekten de. Herkes rahat ediyor.

Ama dediğim gibi uygulamada çok tutarlı olmanız lazım. Yoksa zor.

Bir de kitapta anlatıldığı gibi gerçekleşmeyen durumlar için, bu yöntemin destekleyicilerinin bir sitesi var. babaywhisperereforums, ingilizceniz iyiyse derdinizi oraya yazıp derman bulabilirsiniz.

Son düzenleme:
Arkadaşlar bu kitap amerikan tarzı bir kitap. İşe yarıyor mu diye soracak olursanız, evet yarıyor. Ben tam olarak olmasa da (emzirdiğim için), 3. ay gibi üç aşağı beş yukarı bir EASY planına oturtmuştum. Kendi kendine uyumayı öğretme yöntemleri de işe yarıyor ve kesinlikle ilk zorlu kısmı atlattıktan sonra çok rahat ettim. Ama dediğim gibi amerikan tarzı. Mesela evde anneniz-kayınvalideniz falan olacaksa buradaki yöntemleri hayatta kabul etmeyebilirler. Burada anlatılanların işe yaraması için çok azimli ve tutarlı olmanız lazım. Bazen 1 ay inatla, her şeyi göze alıp uygulamaya devam etmeniz lazım. Meyvesini alıyorsunuz ama bunları da belirteyim.

Kundak meselesine gelince kundaklama öneriliyor, özellikle de ilk 4 ay, çünkü bebek kendini güvende hissediyor. Ayrıca artık kundaklama Amerika'da yeniden önerilen bir şey, sadece bu kitapla alakalı değil yani. Emzirme-mama birlikteliğini sormuş bir arkadaş, benim bebeğim 10.5 ay emdi, 2. ayda ek olarak mama da başladım, sütten de kesilmedi. Ona yönelik memeyle aynı oranda süt akıtan ve bebek çekmeden sütün gelmediği biberonlar var, onlardan kullandık.

Bu kitap anneniz-kayınvalidenizle çelişir, doktorunuzla da çelişebilir ayrıca. Mesela Türkiye'de doktorlar bebek ne zaman isterse emsin, gerekirse günde 20 kez diyor. Kitapta olmaz, o zaman bebek karnını yeteri kadar doyurmaz ve atıştırmacı obur bir bebek olur, sonra sürekli bir şeyler yemek ister obeziteye eğilimli olur, o yüzden saat rutini belirleyin diyor. Zaten kitabın en temel konusu bebeği bir rutine oturtma meselesi. Bu sayede anne bebeğinin ne saatte ne istediğini bilsin diye. Yani açlıktan mı ağlıyor, uykusu mu var, canı mı sıkıldı. Aslında bu anlamda çok rahatlatıyor anneyi, çünkü herşey belli. Ben bunlarını yoluna oturttuktan sonra mesela, babasına o kadar rahat bırakıyorum ki, saatleri ne yapacağını yazıyorum bir kenara, her şey dediğim gibi oluyor gerçekten de. Herkes rahat ediyor.

Ama dediğim gibi uygulamada çok tutarlı olmanız lazım. Yoksa zor.

Bir de kitapta anlatıldığı gibi gerçekleşmeyen durumlar için, bu yöntemin destekleyicilerinin bir sitesi var. babaywhisperereforums, ingilizceniz iyiyse derdinizi oraya yazıp derman bulabilirsiniz.

Merhaba canım o kadar güzel özetlemişsin ki benim söylemek istegipte kaleme dökemediklerimi yazmıssın teşekkür ederim .. forum adresi içinde teşekkür ederim benim aklıma takılan bir kaç soru vardı gerçekten ilaç gibi geldi.. Allah sağlıkla büyütsün bebişini..

black ya nasıl emzirmeden durucaz biz ben yapamam o yöntemi yazık bebeklerimize.o bakıcı gözüyle yazmış sanki kitabı.

sadece emzirerek de büyütebilirsiniz dio ama mamayı öneriyo..
formül sütleri övmüş hatta.. anne sütünün verimi annenin yaşamına bağlıyken formül sabit, formülde ne kadar yediğini görüyosun doydumu kaygısı yok vs.. şeklinde
valla ben yatıp kalkıp dua ediorum sütüm olsun die..
sütün olması için nasıl emzirilmesi gerektiği, anne sütünden maximum faydayı nasıl sağlayabileceğimizi, bebeği nasıl tutman gerektiği falan baya ayrıntılı anlatımları da var..
bebeğin karakterine göre uygulayabilicez ve ya uygulayamicaz ama genel kültür babında faydalı buluyorum.

Son düzenleme:
Evet Meliscim bende aslında sonuna kadar emzirmekten yanayım ama olaki sütüm gelmedi ya da yetmedi Allah korusun o zaman mecbur aklımızda bir b planı olmalı..

hatta sütüm az gelirse mamayı biberonla vermek istemiyorum ya o az akan biberonlardan bulucam yada kücük kaşıkla vericem :))

Emzirmek konusunda şunu söyleyebilirim, tamamen bebekle alakalı bir şey. Günde 8-12 kez emme normal kabul ediliyor. Benimki günde 20 kere emiyordu, başlarda her birinin ortalama 40-45 dakika sürdüğünü düşünürsek günün 14 saatini emmekle geçiriyordu. Bu arada orada uyuyor, uyanıyor, oyun oynuyor vs. Tabii hal böyle olunca bana oğlumun işleri haricinde (bez değiştirmek, üstünü değiştirmek, onunla oynamak vs.) evin işini yapmak, ortalığı toplamak, yemek hazırlamak, tuvalete gitmek ve uyumak için toplamda sadece 10 saat kalıyordu. Yanımda kimse yoktu ve kafayı yemek üzereydim (hatta bir süre yedim de denilebilir). Buradaki temel sorun bebeğin meme bağımlılığı geliştirmesi. Herşey için onu kullanıyordu, karnını doyurmaktan başka uykuya dalmak ve uykuda kalmak, kakasını yapmak, gazını çıkarmak vb. herşeyi emmekle ilişkilendirmeye başlamıştı. Bazı günler tam 4 saat aralıksız memede tuttuğumu biliyorum. Kitapla tanışmam da zaten bu döneme rastladı.

Bu kitaptaki temel argüman, beslenme dışındaki diğer işleri emmekle ilişkilendirmemek. Yani uykusu gelince yatağında uyusun memede değil. Oynamak istiyorsa aydınlıkta oynayın, memeyle oyalamayın. Anne ve bebek kendi rutinlerini bilsin. Anne bebeğini sürekli izlesin ve işaretlerini anlasın. Karakterine göre bebeğini tanısın, özelliklerini bilsin. Mesela benim bebeğim o kitaba göre hareketli sınıfına giren bir bebek. 2 aylıkken kollarının üzerine dikildi, 4 aylıkken döndü, 6 aylıkken emekliyor ve sıralıyordu. Ben bu tip bebeklerin uyurken sesten ve ışıktan nefret ettiğini bu kitap sayesinde anladım. O zamandan beri evimizdeki bir odayı onun uyuması için zifiri karanlık hale getirdim (pencereler yarım cm kalınlığında siyah kartonla kaplı, etrafları siyah bant, bunların üzerinde siyah stor ve ayrıca perde var), uyurken sürekli loopta olan saç kurutma makinesi sesi çalışıyor mp3 te. Bu sayede o uyurken dışarıdan gelen seslerin hiç birini duymuyor (o bahsettiğim ses monotonluğuyla dış sesleri basklılıyor) ve adam gibi uyuyor. Mutlu kalkıyor ve uykusuzluk yüzünden huysuzluk yapmıyor. Bu yöntemleri geliştirene kadar uyku konusunda neler çektiğimi ne siz sorun ne ben anlatayım :)

Mesela kitaptan öğrendiğim bir başka önemli şey, bebeği geç saate kadar tutmamak (ılk bir kaç ay böyle yapıyordum, benimle birlikte uyusun diye). Çünkü ne kadar geç yatırırsanız yatırın, onlar gün ağardığında uyanıyorlar, tamamen hormonal olarak. Saate bakıp "daha erkenmiş biraz daha uyuyayım bari" gibi bir mantıkları olmadığı için saat 7de ayağa dikiliyorlar. Dolayısıyla almaları gereken 12 saat gece uykusunu alamayınca iyice huysuzlaşıyorlar gün içinde. Ha kitapta yazıldığı gibi 7'de yatıramadım gece uykusuna, ama en azından 11-12 ye kadar da bekletmedim ondan sonra.

Ama daha önce de demiştim, inatçı olmak lazım bu tarzı uygulayabilmek için. Ve kimsenin size karışmaması lazım. Gerçekten çok amerikan stili ve bebeğin mümkün olduğunca çabuk bağımsızlaşması gerektiğine inanan bir anlayış. Kitapta isteyenler için 9 aylıktan itibaren tuvalet eğitimi bile var, öyle diyeyim :)

ınşallah sağlıkla bebeklerinizi kucaklarınıza alırsınız, hepinize sağlıklı doğumlar diliyorum.

Son düzenleme:
X