Bebeğinizin Folik Asit İhtiyacı

lalsuu

lalsu
Kayıtlı Üye
1 Aralık 2007
861
104
Bebeğinizin Folik Asit İhtiyacı

Folik asit nedir?
Hamile kalmak isteyen kadınların ve hamileliğin ilk üç ayındaki anne adaylarının kullanması gereken bir B vitaminidir. Kan ve vücut proteinlerinin oluşmasına yardımcı olur.
Niçin folik asit?
Hamilelik öncesi ve hamileliğin ilk aylarında folik asit çok önemlidir, çünkü bazı doğumsal beyin ve omurilik hastalıklarının -nöral tüp defektlerinin- oluşma riskini yüzde 70 azaltır. Bu dönemde kadının günlük folik asit ihtiyacı iki kat arttığından ve bu miktar yalnızca yiyeceklerle sağlanamadığından, mutlaka folik asit kullanılması gerekir.
Nöral tüp defektleri nedir?
Nöral tüp defektleri, spina bifida, anensefali ve ensefalosel gibi çok ciddi doğumsal hastalıklardır. Bebeğin anne karnında beyin ve omurilik gelişimini engeller. Nöral tüp defektleri hamileliğin ilk haftalarında, hatta bazen de kadın hamile olduğunu bilmeden başlar.
NTD riski nasıl azaltılabilir?

Hamile kalmayı planladığınızda ve gebeliğinizin ilk üç ayında folik asit kullanarak, dengeli ve yeterli beslenerek ve folik asit yönünden zengin besinleri seçerek, NTD riskini azaltabilirsiniz.

Ne kadar folik asite ihtiyacımız var?

Önerilen doz her gün 0.4 mg’dır. Doktorunuz aksini önermedikçe, günde 1 mg’ı geçmemelisiniz. Bu dozu B vitamini preparatlarında, multi vitaminlerde, prenatal vitaminlerde bulabilirsiniz.

Folik asit yönünden zengin yiyecekler hangileri?

Karaciğer ve diğer organ etleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, yağlı tohumlar, yumurta ve süt ürünleri, mayalanmış yiyecekler (mayalı ekmek, yoğurt) ve portakal suyu.

Sağlıklı bir bebeğiniz olması için başka neler yapabiliriz?

Uzağı görün ve hamileliğinizi planlayın. Sağlıklı bir gebelik için gebelik öncesi dönem çok önemlidir. Hamileliği düşündüğünüzde, bir sağlık kuruluşuna başvurarak folik asit kullanımı gibi anne adayının ve bebeğin sağlığı için önemli noktaları öğrenin ve gerekli tedbirleri alın. Dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterin. Sigara ve alkolden uzak durun. Sağlıklı davranışları gebe kalmadan önce kazanmaya başlayın. Hamile eğitimini unutmayın!

Planlamadan hamile kaldığınızda ihmal etmeden ve hemen gebelik kontrollerinize başlayın.
İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın ve Çocuk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Birimi; Avrupa Birliği Komisyonu’nun katkılarıyla[/CENTER][/I][/B]
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…