• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebeğinizi Tek Başına Uyumaya Programlayın..

cucu-pete

Sana Emanetiz Rabbim...
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2007
8.441
27
156
- Yurtdışı
Bebeğinizi Tek Başına Uyumaya Programlayın (1)


Ne kadar da zordur gecenin bir vakti, gözünüzden uyku akarken, cin gibi gözlerle size bakıp oyun oynamak isteyen çocuğunuzu tekrar uyuması için ikna etmeye çalışmak… “Uyusun da büyüsün” lafı boşa söylenmemiştir, bebeklerin uykuya ihtiyacı vardır. Fakat “bebek dediğin uyur da büyür” demek de doğru değil. Psikolog Bihter Mutlu Gencer “Uyku programlanabilen eğitilebilen bir sistemdir. Bu sistemi oturtmak başlangıçta güç olabilir fakat anne babalar kararlı ve tutarlı bir şekilde, yılmadan uygulamaya devam ederlerse olumlu sonuçlara ulaşabilirler.”

Bebeğin uykusunun eğitilmesi gerekiyor. Bu eğitim onun sadece fiziksel değil psikolojik gelişimi için de önemli. Yeni anne – babalar için inanması ne kadar güç olsa da uyku programlanabilen, eğitilebilen bir sistem. Bu sistemi oturtmak başlangıçta çok kolay olmayacak. Ancak anne babalar kararlı ve tutarlı bir şekilde, yılmadan uygulamaya devam ederlerse olumlu sonuç almaları da zor değil.

Gündüz – gece farkını öğretin

Anne karnından yeni çıkmış bir bebeğin gündüzle gece ayrımını bilmesi beklenemez, ama iki üç hafta içinde bu ayrımı yavaş yavaş anlamaya başlıyor. Tabii biraz çaba şart! Psikolog Bihter Mutlu Gencer “Bebeğin en baştan itibaren geceyle gündüzün farkını algılayabilmesi için çabalamak gereklidir. Bunun için de gündüz uykularını sizin yaşamınızı sürdürdüğünüz odada (yani normal yaşam sürerken, televizyonunuz veya müziğiniz açıkken, siz telefonla konuşurken, mutfakta yemek yaparken, vb.) veya odasında ama perdeler açık, oda aydınlık şekildeyken uyuması; gece uykularını da mutlaka kendi odasında, karanlık ve sessiz ortamda uyuması ona bu ayrımın farkına varması için yardım eder. Ayrıca diğer çok önemli bir konu bebeğinize gün içinde istediğiniz kadar sevgi gösterin, onu bol bol öpün, kucaklayın, onunla konuşun, uykudan uyandığında gürültülü sevinç gösterilerinde bulunun; fakat geceleri uyandığında onunla minumum kontakta bulunmaya çalışın. Beslenecekse besleyin, altı değişecekse değiştirin fakat onunla konuşmamaya, sosyal iletişimde ve fiziksel temasta bulunmamaya, eşinizle konuşmak durumundaysanız kısık sesle konuşmaya ve işinizi en kısa sürede halledip onu tekrar yatağına koymaya gayret edin. Nasıl olsa sabah olduğunda bol bol sarılmak için bebeğiniz yine sizin! En başlarda sürekli odasına kadar gidip yorulmak istemiyorsanız bebeğinizi kendi odanızda (ama mutlaka kendi yatağında) yatırabilirsiniz fakat bu uygulamayı bebeğiniz 2 aylık olduğunda bitirmelisiniz. Doğumundan itibaren bebeğinizi kendi odasında yatırmanızın size şu açıdan faydası olabilir: en baştan siz de bu düzene alışırsınız ve 2 ay sonra kendi odasına almakla ilgili bir sıkıntı yaşama riski söz konusu olmaz.”

Toplam uyku saatini belirleyin.

Bebek 3-4 aylık olduğunda artık yatağına konulduğunda ve tek başına uyuyabilme eğitimine başlamak için hazır duruma geliyor. Bilindiği gibi bebeklerin genel olarak aylara göre toplam uyku saatleri var. Örneğin yeni doğmuş bir bebek günde 16-18 saat uyur ve bu süre gittikçe azalır. 3-4 aylık olduğunda genelde iki-üç kısa gündüz uykusuyla birlikte toplam 13-14 saat civarında uyur. Ancak toplam uyku saati bebekten bebeğe değişebilir. Yapılacak ilk iş sizin bebeğinizin bir günde toplam kaç saate ihtiyacı olduğunu saptamaktır. Bunun için birkaç gün boyunca bebeğinizin uykusuna hiç müdahale etmeden ufak bir deftere kaydını tutabilirsiniz. Gece saat 12den ertesi gece 12ye kadar uyuduğu saatleri toplayarak bebeğinizin genel olarak uyku ihtiyacını öğrenmiş olursunuz. Örneğin bebeğiniz toplam 13-13,5 saat uyuyor, fakat uykular çok düzensiz: gece 2 saat uyanık kalıyor, 5’te tekrar uykuya dalıyor, sabah 10’da uyanıyor, gündüz bazen hiç bazen de üç kısa uyku uyuyor. Oldukça karışık olan böyle bir düzeni bile normale çevirip, bebeğinizi yatağına koyduğunuzda kendi kendine uyumasını sağlamanız mümkün. Ancak bir süre yorulup uykusuz kalmayı, bebeğinizin odasıyla kendi yatağınız arasında mekik dokumayı göze almalısınız.

Programa başlayın

Bihter Mutlu Gencer, “Bebeğinizin uykusunun kaydını tuttuktan sonra derin bir nefes alıp karar verin ve her sabah bebeğinizi aynı saatte uyandırmaya, 2 veya 3 kısa gündüz uykusu uyutmaya ve akşamları da aynı saatte yatırma programına başlayın.” Diyerek şöyle devam ediyor: “Unutmayın amacımız sonuçta bebeğinizin tek başına ve önceden belirlediğiniz ihtiyacı olan saat kadar uyumasını sağlayabilmek. Bebeğin uykuya daldığı ve uyandığı saatlerin kaydını tutmaya devam edin. Programı uygularken uyuyan bebeğinizi saati geldiğinde uyandırmaktan çekinmeyin, ayrıca arabada giderken zamansız uykusu gelen bebeğinizi uyutmamaya çalışın. (lütfen büyüklerin “uyuyan çocuk uyandırılır mı”, veya “uykusu var bırak uyusun” sözlerine kulak asmayın-ilerde bir türlü uyumak istemeyen çocuğunuzu uyutmak için siz uğraşmak zorunda kalacaksınız) En başlarda bebeğinizin uyku düzeni hemen oturmayacaktır çünkü malum “onun alışmış olduğu düzen, düzensiz uyku”dur. Gece 12’de uykusu gelen bebeğinizin uykusunu yavaş yavaş 11:30’a, ertesi gün 11’e ve bu şekilde sonuçta bebekler ve küçük çocuklar için en uygun uyuma saatleri olan 8:00-9:00 arasına çekebilirsiniz.”


Bebeğinizi Tek Başına Uyumaya Programlayın


Yazı dizimize ilgi büyük oldu. Yazı dizimizin ikinci ve son bölümünde Psikolog Bihter Mutlu Gencer bebeğinizi daha kolay uyutmanız için genel yöntemlerden söz ederek tek başına uyumanın önemini şöyle anlatıyor: “Tek başına uyuyabilme becerisi onun bireysel, bağımsız, kendine güvenli yetişmesi için zemin oluşturur. Hayata tek başına uyumayı başarmış olarak başlamış bebekler, ileride kendinden daha emin, daha cesaretli dolayısıyla merak duygusu daha gelişmiş, böylece başarılı ve kendine yetebilen çocuklar ve bireyler olurlar.”

Genel Yöntemler

Bebeklerin akşam uyuması gündüz uyumalarından daha zordur. Akşamları yattıklarında daha çok ağlarlar, uykuya dalmaları daha uzun sürer. Bunun en büyük nedeni akşam anne babadan ve sosyal hayattan ayrılmak istemezler. Kısa olan gündüz uykusundan sonra anne babaya kısa süre sonra kavuşacaklarını, akşam uykusuyla ise çok daha uzun süre onlardan ayrı kalacaklarını sezerler. Ayrıca akşamın karanlığı onlar için daha belirsiz ve korkutucu olabilir. O halde ne yapmalı? Bihter Mutlu Gencer bazı yöntemler sıralıyor:

• Akşam için bir uyku rutini oluşturun, her gece aynı işlerden oluşan bir rutin bebeğinizin kendini güvende hissetmesini ve bu güvenle uykuya daha rahat dalabilmesini, ayrıca bu rutin başladığında kendini uykuya yavaş yavaş hazırlamasını sağlar. Tipik bir rutin şöyle oluşturulabilir. Bebeğinize yaşına göre en anlayabileceği şekilde sözel olarak artık uyku vaktinin geldiğini ve biraz sonra gidip yatılacağını bir kaç kez söyleyin. Küçük bebekler “ee yapacağız” gibi kısa sözleri daha kolay anlayabilirler.
• Daha sonra belki sıcak bir banyo, ya da sadece elini yüzünü ılık suyla yıkama; dişleri fırçalama alışkanlığı kazanması için en başlarda sadece kemirmesi için daha sonra taklit becerileri geliştikçe fırçalama taklidi yapması için eline vereceğiniz ufak bir diş fırçası; sonra pijamalarını giyme; daha sonra yaşına uygun bir kitap okuma (birlikte kitabın resimlerine bakma); daha sonra meme veya biberonla beslenmesi; sonra hafif ve sakinleştirici bir müziğin açılması; ışıkların kapanması ve belki ufak bir gece lambasının açılması; bebeğin yatağa konulması (mutlaka henüz uykuya dalmamış olarak); belki bir şarkı veya ninni söylenmesi ve odanın terk edilmesi.
• Bütün bu rutin her gece tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Uygulama sırasında fazla aksiyon içinde olmamaya, oyun oynamamaya, (şimdi oyun değil uyku zamanıdır) sakin olmaya, sakin bir şekilde konuşmaya çalışarak çocuğunuzun uyku için kendisini hazırlamasına yardımcı olmalısınız. Bebekler ve çocuklar her şeyi anlamıyor gibi gözükse de ses tonunuzdaki veya hareketlerinizdeki duyguları hemen fark ederler. Dolayısıyla bebeğinizin yine uyumayacağından korkan kaygılı ses tonunuz bebeğinizi olumsuz etkiler.

Bebek yatağa konulduktan sonra

Meme, biberon, emzik emerek, kucakta veya ayakta sallanarak veya buna benzer bir alışkanlıkla uykuya dalabilen bir bebek gece uyandığında da bu alışkanlığını isteyecek ve tekrar uykuya dalmakta güçlük çekecek, hatta bu alışkanlığını bırakması da güç olacaktır. Bu nedenle böyle bir alışkanlığa hiç başlamadan yatağa yatırarak uyutmaya çalışmak en iyisidir. Bazı çocuklar ise uyurken parmaklarını emerler. Bihter Mutlu emzik ve parmak emme konusunda şunları söylüyor: “Emzik bebeğinizin gündüz emme güdüsünü karşılamak üzere verilebilir fakat uykuya dalarken sizin kontrolünüzdeki emzik yerine kendi kontrolünde olan parmağını emerek kendini sakinleştirip uyumaya alışması bireysellik, bağımsızlık gelişimi için daha uygundur-parmak emmek bizim toplumumuzda nedense hoş karşılanmaz; oysa çocuğun 4 yaşına kadar, hatta kalıcı dişleri çıkana kadar, parmak emmesi son derece normaldir, zaten bu yaştan sonra parmak emmeyi kendi kendine bırakır. Eğer 6 yaşına gelmiş ve hala bırakamamışsa anne babayla ilişkide bir problem yaşanıyor olması gibi başka olumsuz faktörler işin içine karışmış olabilir, o zaman da bu olumsuzluklar üzerinde çalışılmalıdır.”
Akşam yatağına yatırdığınız bebeğiniz uyumuyor ve ağlıyor. Elbetteki bebeğiniz kan ter içinde kalana kadar onu savunmasız bırakmamalısınız. Bbu onun sizinle olan güven ilişkisini de zedeleyebilir. Fakat bebeğiniz en ufak bir hoşnutsuzluk sesi çıkardığında hemen yatağının kenarında soluğu almanız da doğru değil. O halde ne yapmalı? “3-4 dakika ağlamasına izin verip sonra yanına gidip kucağınıza almadan sırtını sıvazlayarak, sakin ve sevgi dolu sesinizle ona “uyuyoruz bebeğim, ee yapıyoruz” diyebilirsiniz, veya ona uyku şarkısını söyleyebilirsiniz. Bebeğiniz sakinleşmeyecek gibi görünüyorsa kucağınıza alıp bir dakika gibi kısa bir süre sallamadan tutup tekrar yatağına koyabilirsiniz. Tekrar ağlamaya başladığında, veya gece uyandığında da yapılacak olan şey işte bu sistemi bebeğiniz ağlamaya başladığı her seferde bıkıp usanmadan ve sakinliğinizi koruyarak tekrar tekrar uygulamaktır. 4 aylık bebeğinizi siz gece yatarken saat 11-12 civarında beslemeniz onu sabaha kadar idare eder, dolayısıyla onu artık bütün gece beslemeden uyumaya alıştırabilirsiniz. Saat 3’te uyanan bebeğinizi o saatte beslerseniz ertesi gece tekrar aynı saatte uyanıp karnını doyurmak isteyecektir.”

Neden tek başına uyku?

Bebeğinizin tek başına uyuması elbetteki anne babanın rahat edebilmesi, saatlerce çocuğu uyutmak için zaman ve enerji harcamaması bakımından çok önemlidir. Bihter Mutlu, “Fakat asıl çocuğunuz için büyük bir önemi vardır ki bu da tek başına uyuyabilme becerisinin onun bireysel, bağımsız, kendine güvenli yetişmesi için zemin oluşturmasıdır.” Diyerek şöyle devam ediyor: “Hayata tek başına uyumayı başarmış olarak başlamış bebekler, (uykuya ek olarak tek başına bir sürü şeyi yapmasına fırsat verilmiş-yemek yemek, giyinmek, çevreyi özgür bir şekilde keşfetmek, vb.) ileride kendinden daha emin, daha cesaretli dolayısıyla merak duygusu daha gelişmiş, böylece başarılı ve kendine yetebilen çocuklar ve bireyler olurlar. Denklem basittir: Çocuk uyurken kendi kendine yetebilirse, büyüyünce de kendine yeten bir çocuk ve sonrasında bir birey olur. Bebeğiniz 3-4 aylık olduğunda tek başına uyuma çalışmalarına başlamak uygundur. Bu zamanı geçirirseniz daha uzun süre uğraşmak zorunda kalabilirsiniz, fakat yine de başarmak mümkün. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun kuralları ve sınırları belirlemek, net ve tutarlı davranarak her zaman sizin elinizde.”


alintidira.s.
 
Güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler. Kızım da emzikle uyuyor geceleri ve emziğin ağzında olmadığını hissettiğinde beşiğine oturup mızırdanıyor. Bırakması zor olacak sanırım.
 
bence cok sacma, kusura bakmayin. hayvan aleminde bile annesinden ayri yatan hic bir canli yokken, biz insanlar neden bebegeimizi yanliz basina uyutmaya calisiyoruz?

attachement parentin yazin, arastirin biraz interentten... dogal ebeveynlik.
benim kizim ortamizda yatiyor, hala emiyor, hic yanliz birakmiyoruz. özgüvenini güclendiriyoruz böylelikle. Kendisi büyüdügünde (3-4 yasinda) ve kendisi istediginde kendi odasinda yatababilir, ama simdiden zorla birseye alistirmak cok zor ve anlamsiz (gece emzirmek, uyandiginda karanlikta yaninda olmak vs)
 
bence cok sacma, kusura bakmayin. hayvan aleminde bile annesinden ayri yatan hic bir canli yokken, biz insanlar neden bebegeimizi yanliz basina uyutmaya calisiyoruz?

attachement parentin yazin, arastirin biraz interentten... dogal ebeveynlik.
benim kizim ortamizda yatiyor, hala emiyor, hic yanliz birakmiyoruz. özgüvenini güclendiriyoruz böylelikle. Kendisi büyüdügünde (3-4 yasinda) ve kendisi istediginde kendi odasinda yatababilir, ama simdiden zorla birseye alistirmak cok zor ve anlamsiz (gece emzirmek, uyandiginda karanlikta yaninda olmak vs)

bence siz yanlış yapıyorsunuz.asıl bebeği yanlız yatırdığınızda özgüveni güçlenir.yoksa ömür boyu size bağlı,kendi işini kendisi halledemeyen bir birey olma olasılığıyla karşı karşıya kalma ihtimaliniz çok yüksek.ve nasıl cesaret ediyorsunuz anlamadım.ya gece uykuda çocuğun bi yerini incitseniz?
benim dayımın kızı bebekliğinden beri annesiyle aynı odada kaldı.7 yaşına geldi annesi hala ayıramıyo odasını.korkuyorum diyip yatmıyo...ayrıca bir derdim var bölümünde okudum 6 yaşında bir çocuk anne ve babasıyla aynı odada yatıyormuş.ve anne ve babasını malum şekilde görmüş gece.ve çocuğun psikolojisi bozulmuş....ve bunun gibi daha bir çok örnek...
bence tez zamanda sizde ayırın bebeğinizin odasını...
 
korkularinizi anliyorum. ama cocuga yada genelde insana nasil güven verilir? Ihtiyaci oldugu zaman, herzaman yaslanacak birisinin oldugunu bilmek, degilmi? Cocuklarinda en hassaz zamani ilk senelerdir.
Eger siz cocugunuz ilk üc senede 100% güvenc verebiliyorsaniz o hayatinda özgüvenli olacaktir.
sizin verdiginiz örnekte anne ve baba cok büyük hata yapmis. hic bir zaman cocugun oldugu odada seks yapilmaz. cocugun psiolojisinin bozulmasi anne ve babanin kabahti yüzünden. yaninda yatmak var, yaninda yatmak var ;)
ben sadece uyumaktan bahsediyorum. iliskiye girmek icin tek yatak odasi mi varmis o ailenin? ;)
Ve diger korkunuzu da anliyorum, yaninda yattiginda anne ve baba asla cocuguna zarar vermez, uykusu agir olsada. Tek tehlike annenin veya babanin cocugun yanina alkollü yatarsa dogabilir. dedigim gibi attachment parenting diye birsey var, internette arastirin eger gercekten bu konuyla ilgileniyorsaniz.
 
korkularinizi anliyorum. ama cocuga yada genelde insana nasil güven verilir? Ihtiyaci oldugu zaman, herzaman yaslanacak birisinin oldugunu bilmek, degilmi? Cocuklarinda en hassaz zamani ilk senelerdir.
Eger siz cocugunuz ilk üc senede 100% güvenc verebiliyorsaniz o hayatinda özgüvenli olacaktir.
sizin verdiginiz örnekte anne ve baba cok büyük hata yapmis. hic bir zaman cocugun oldugu odada seks yapilmaz. cocugun psiolojisinin bozulmasi anne ve babanin kabahti yüzünden. yaninda yatmak var, yaninda yatmak var ;)
ben sadece uyumaktan bahsediyorum. iliskiye girmek icin tek yatak odasi mi varmis o ailenin? ;)
Ve diger korkunuzu da anliyorum, yaninda yattiginda anne ve baba asla cocuguna zarar vermez, uykusu agir olsada. Tek tehlike annenin veya babanin cocugun yanina alkollü yatarsa dogabilir. dedigim gibi attachment parenting diye birsey var, internette arastirin eger gercekten bu konuyla ilgileniyorsaniz.

herkesin anne babalık doğruları çok farklıdır haliyle çocuk yetiştirme konusunda da birçok uzman görüşü var ben kendime en uygun olanı buldum uyguladım çok da memnunuz kızımı 1 yaşında odasına aldım o günden itibaren çok güzel uyuyor önceden sürekli bizi kontrol etmek yada benim kokumu duymak için uyanıp duruyodu sonradan odasında olmadığımızı anlayınca sabaha kadar uykusunu ala ala uyumaya başladı kızım ın özgüveni maşşalah pek bi yerinde bana bağımlı olmasını uyumak için bana muhtaç olmasını istemiyorum onun odası onun yatağı onun oyuncaklarıyla ççok mutlu oluyorgamyoncuiremsu
 
ben 5. ayına kadar yatak odasında kendi beşiğinde yatırdım ve sonra bebeğimin bazı şeyleri farketmeye başladığını gördüm yani nerde yattığını kimle yattığını çok ii anlar gibi bakıyodu ilerde daha zor olur düşüncesiyle onu odasına beşiğine aldım koca beşikte sere serpe yatmak onu daha mutlu etti gözleri açıkken bıraktım o döndü kendi uyudu dah huzurlu mutlu oluyodu başka yerde hala yerini yadırgar tatil dönüşleri beşiğine bi koyarım belki tüm gün uyur özler yatağını.herkezin çocuğunun kendine has özellikleri vardır bence onlar bize neyi nası istediklerini birşekilde anlatırlar ve bizlerde o doğrultuda hareket etmeliyiz...
 
benim bebeğim heniüz benim odamda ama kendi beşiğinde yatar

huzursuz bi bebek olduğu için odasını ayıramadım

kendi başına uyutmaksa bi hayal
 
oğlum 15 aylık ve hala ayakta sallayıp uyutuyorum. gerçi hemen uyuyor.uyur uyumaz da emziğini alıyorum ağzından. kendi kendine uyusa çoooooooook memnun olacağım.ama ayağıma koymadan kapatmıyor hiç gözlerini ! bilmiyorumkismile
 
Merhaba,

Tecrubelerimden ogrendigim kadrı ile bu soylenilenler sadece eger coook duzenli bir hayatınız varsa işe yarar diyebilirim. Ben oğlumu kendi kendine uyumaya alıstırmıstım. 4 aylıkken yatagına yatırıp 15 dakika pıs pıs yapıyor ve daha o uyumadan odadan cıkıyorduk. O kendi kendine uyuyordu.

5.5 aylık oldugunda tasındık ve yeni evden dolayı odasını ayırmak zorunda kaldık. Aynı zamanda diş çıkarmaya basladı. 6.5 aylık oldugunda bakıcı işe başladı. Her ne kadar cogu zaman evde olsam da arada bir dısarı cıkıp oğlumu bakıcısına bırakıyordum. Ve artık oğlum kendi kendine uyuyamıyordu.

Kısacası demek istedigim eger boyle bir seye kalkısacaksanız, ilk 1 sene hayatınızda herhangi bir degişiklik (işe başlama, tasınma gibi) planlamamanız, her aksam aynı seyler yapıyor olmanız gibi şartlar var. Bir de diş cıkardıgı zaman agrı kesiciyi eksik etmemek lazım (ki uyku düzeni bozulmasın). Bu tür durumlarda uyku düzeni bozuluyor ve cogunlukla tekrar uyku duzeni için mucadele etmek zorunda kalıyorsunuz. Ben oglum 9 aylıkken emzigi kendi kendine bıraktıgında pes ettim. Emzirerek uyutmaya basladım. Sütten kestigimde ise yeniden yatakta kendi kendine uyumaya basladı. 3 ay sonra hamile kaldım, hissetti mi bilmem ama artık yanımda yatarak uyuyor (19 aylık).
 
benim kizim 4 aylik ve cok gazli bir bebek o yuzden surekli sallayarak uyutuyoruz ayakta besikte duvardan duvara kurdugumuz salincakta battaniyede yani ne kadar sallanan sey varsa onu yapioruz:((cunku agliyo cildiriyo morariyor nefessiz kaliyo,kiiii ben sallamaya cok karsi olan biriydim ama olmadi herseyi denedik tek basina imkani yoooook uyumuyor iyice hirslaniyor hiccc uyumuo.....senağlama
 
bence cok sacma, kusura bakmayin. hayvan aleminde bile annesinden ayri yatan hic bir canli yokken, biz insanlar neden bebegeimizi yanliz basina uyutmaya calisiyoruz?

attachement parentin yazin, arastirin biraz interentten... dogal ebeveynlik.
benim kizim ortamizda yatiyor, hala emiyor, hic yanliz birakmiyoruz. özgüvenini güclendiriyoruz böylelikle. Kendisi büyüdügünde (3-4 yasinda) ve kendisi istediginde kendi odasinda yatababilir, ama simdiden zorla birseye alistirmak cok zor ve anlamsiz (gece emzirmek, uyandiginda karanlikta yaninda olmak vs)

Bence sizin dusunceniz cok sacma. İnternette her okudugunuza inanmayin. Yari delinin biri "dogal ebeveynlik" diye birsey "icat" etmis sanki yuzyilin yeniligi gibi simdi de bazilari yeni dini akim gibi takip ediyor bu deliyi.
 
biz koca insanların bile sevgiye ilgiye, gece uyandığımızda elini tutup sarılabileceğimiz, korkularımızı paylaşabileceğimiz bir eşe ihtiyacı varken;
daha bu dünyayı yeni yeni tanımaya başlamış, annesinin güvenli bedeninden ayrılmış savunmasız bir bebeği bukadar iştahla ayrı yatırma çabası ne büyük gaddarlık...
oğlum 3 yaşına kadar benim koynumda babasaının yanında yatacak. ondan sonra kendisi yatabildiği kadar odasında yine korkarsa bizim yanımızda yatabilir.
şefkat en güzel duygudur. makinalaşmış, duygusuz bir toplum yaratılmasına karşıyım...
 
biz koca insanların bile sevgiye ilgiye, gece uyandığımızda elini tutup sarılabileceğimiz, korkularımızı paylaşabileceğimiz bir eşe ihtiyacı varken;
daha bu dünyayı yeni yeni tanımaya başlamış, annesinin güvenli bedeninden ayrılmış savunmasız bir bebeği bukadar iştahla ayrı yatırma çabası ne büyük gaddarlık...
oğlum 3 yaşına kadar benim koynumda babasaının yanında yatacak. ondan sonra kendisi yatabildiği kadar odasında yine korkarsa bizim yanımızda yatabilir.
şefkat en güzel duygudur. makinalaşmış, duygusuz bir toplum yaratılmasına karşıyım...

seninle aynı fikirdeydim arkadaşım taki kızım memeye bağlı uyumaya başlayana kadar başka türlüsünü asla kabul etmiyordu ve emdikçe emiyor sonra fazla geleni kusuyor ve tabiki mideye gidende alttan çıkacak sabaha kadar çarşaf değiş pijama değiş kızımın üstünü değiş aa çiş yapmış altını değiş aman bu saatte kakamı olur hemde taaa çarşafa ordanda yatağa kadar geçmeler hadi bakalım başa sar çarşaf pijama bez falan derken geceler sabah oluyordu günler gece hiç uyumadan...
aynı odadaki yatağında yatmayı reddetti bende odasında yatırmakla ilk çözümü buldum ve hem bebeğim hem ben artık çok mutluyuz en çok istediğim koyun koyuna uyuyalımdı ama bu şimdilik rafa kalktı belki biraz daha büyüyünce yatabiliriz daha 7 aylık benim kuzum
 
Back