- 6 Mart 2012
- 17.739
- 28.000
- 798
- 49
Ulusal Emzirme Kurulu, 6 ay boyunca sadece emzirmeyi ve akabinde beslenmeyi, adım adım mama ile gerçekleştirmeyi öneriyor. Bu bağlamda, mamaya başlamanın en erken zamanı, bebek 5 aylıkken ve en geç de 7 aylıkken kabul görmektedir.
Bunun yanı sıra siz emzirmeye devam etmek isteyebilirsiniz.Bu tamamen sizin tercihinizdir. Zira emzirme sonuçta sadece beslenme amacı gütmüyordur. Sarılarak uykuya dalma alışkanlık haline geldiyse o zaman istediğiniz kadar buna devam edebilirsiniz.
Özenli şekilde memeden kesme
Hem kendiniz hem de bebeğin yararı açısından memeden kesmede itinalı ve dikkatli hareket etmek gerekir. Bebeğiniz ilk etapta mamayı sadece çay kaşığı büyüklüğündeki lokmalarla yiyecektir ve beceri durumuna göre, ilk aşamada mamanın çoğu dışarı dökülecektir.
Yavaş yavaş mama miktarını arttırınız ve başlangıçta bebeğinizi mama öğününden sonra biraz da emziriniz. Böylece göğüsleriniz gittikçe azalan süt üretimine daha kolay uyum sağlayacaktır.
Daha sonra anne sütünden oluşan bir öğün yerine zaman içerisinde tamamen mama şeklinde bir öğün verilebilir.
Sonra adım adım, mama türü öğünlerinin miktarını bebek memeden tamamen kaşıkla beslenmeye geçene kadar arttırınız.
Göğüs alışkanlığından vazgeçirme
Annenin göğsüne bağımlı bebeği bu alışkanlığından vazgeçirmesi her seferinde kolay olmuyor. Hem çocuk hem de anne bir emzirme ritmine alışmışlardır. Aynı zamanda, emzirme dönemine son verme duygusal açıdan da sindirilmelidir. En güzeli, geçiş sürecinin ufak adımlarla gerçekleşmesi ve bebeğin kendiliğinden katı gıdalara ilgi duymasıdır.
Siz memeden kesmeyi ne kadar itinalı şekilde başlatsanız da göğsünüz ilk aşamada gerilip bazen de sızlayacaktır. Birkaç ufak destekle bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.Mesela dikkatle göğüslerinize masaj yapabilir, pompayla boşaltabilir, serinletici kompreslerle ve nane ya da ada çayıyla bunu azaltabilirsiniz
Babaların desteği gerekebilir
Babanın şimdi bu aşamada size yardımcı olması gerekir! Genelde emzirdiğiniz saatlerde inzivaya çekilip meydanı eşine bırakınız. O, bebeği taşıyabilir, onunla gezmeye gidebilir veya onu başka bir şekilde oyalayabilir.
Böylece bebeğiniz şefkat ve güven yoluyla isteğinin tatmin edilmemesini hazmedebilir ve bu süreci gittikçe daha kolay kabullenir.