• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk Hastalıkları Bebeğiniz grip olduysa bunlai yapin

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

merve_92

Nirvana
Kayıtlı Üye
21 Haziran 2008
110
0
621
32
Ankara
Bebeğiniz soğuk algınlığına yakalandığında neler yapmanız gerektiğini bilmiyor musunuz? Hemen telaşa kapılıp, doktora koşmadan önce şu önerileri yapın

Minik bebeklerin nefes almakta, beslenmekte zorlanması, halsiz ve cansız hallerini görmek anne-babaları çok üzer. Neyse ki soğuk algınlığı virüslerin neden olduğu bir hastalıktır ve zaman içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bu sırada evde yapacağınız bakım hem bebeği rahatlatacak hem de komplikasyonların gelişme riskini azaltacaktır.

Bebeğinizi emziriyorsanız zaten çok etkili bir önleme tedbiri almışsınız demektir. Anne sütü hastalıklarla mücadele eden antikorları içerdiğinden, anne sütü ile beslenen bebekler solunum yolu ve sindirim sistemi hastalıklarına daha az yakalanırlar ve hasta olduklarında da hastalığı daha hafif bir şekilde atlatırlar.

Soğuk algınlığında bebeği rahatlatmanızı sağlayacak yöntemler

Soğuk algınlığına yakalandığında, bebeğin zaten dar olan burun girişinin şişmesi ve artan salgılar bebeğin burnundan nefes almasını güçleştirir ve bu da bebeğin uykusunu bozabilir. Bebeğinizin gözleri şiş, kuru ya da ıslak gözükebilir, enerjisi ve iştahı her zamankinden az olabilir ve ateşi çıkabilir. Yani kısacası siz soğuk algınlığına yakalandığınızda kendinizi nasıl hissediyorsanız, bebek de öyle hisseder.

• Bol sıvı verin: Bol bol sıvı vermek gerçekten faydalı olmaktadır. Anne sütüyle beslenen bebekler daha sık emzirilebilir. Biraz daha büyük bebeklere, daha önceden de tüketmeye başladıkları sulandırılmış elma suyu ya da hafif bir bitkisel çay gibi berrak sıvı içecekler de verilebilir. Formül mama ile beslenen bebeklere mutlaka fazladan berrak sıvı içecek verilmesi gerekir.

• Burnu tıkalıysa: Burnu tıkalı olan bebek emmekte zorlanabilir. Bebeğiniz emmekte zorlanıyorsa, dik pozisyonda emzirmeyi deneyin. Anne sütü dışındaki sıvıları ise kaşıkla veya damlalıkla verebilirsiniz.

Besleme ve uyku zamanından 15 dakika önce burna tuzlu burun damlalarının uygulanması bebeğin daha rahat nefes almasına yardımcı olabilir. Ayrıca soğuk buhar makinesi ile odasının havasının nemlendirilmesi de uyku sırasında rahat etmesine yardım eder.

Burun akıntısının dışarı çıkması için uyurken bebeğin başının altını hafifçe yükseltebilirsiniz (çarşafın altına katlanmış havlu koyarak).

• İlaç kullanımı: Doktora danışmadan ilaç kullanmayın. Soğuk algınlığını baskılamak zararlı olabildiğinden soğuk algınlığı ilaçları bebeklere tavsiye edilmez. Bebeğinizin soğuk algınlığı sizi endişelendirecek boyuttaysa doktoruna danışabilirsiniz. Bir yaşından küçük bebeklerde dekonjestanlar (burun damarlarını daraltarak rahatlama sağlamaya yönelik ilaçlar) önerilmez.

Aşağıdaki durumlarda doktora başvurun

• Bebeğinizin nefes alışı çok hızlı, sesli veya hırıltılı ise.

• Köpek havlamasına benzer bir öksürük olursa.

• Nefes darlığı varsa veya nefes almak için çaba sarf ediyorsa.

• Nefes aldığında göğsünün içeri çekildiğini görürseniz).

• Rengi soluk veya benekliyse.

• Cansız veya halsizse.

• Sıvı almayı reddediyorsa.

• Gerçekten çok hasta ya da acı çekiyor gibi görünüyorsa.

(e-kolay)

Solunum yolları için doktorlar ne öneriyor ?

Öncelikle bebeğiniz bulunduğu odanın şartlarını ciddiyetle takip etmeniz gerekiyor. Sıcaklık ve nem düzensizlikleri üst solunum yolları hastalıklarının ortaya çıkmasını tetikliyor.

Oda şartlarının düzenlenmesi için yardımcı cihazlar öneriliyor.

Sağlıklı yaşam geçirmeniz dileğiyle..
 
Back