Bebeğiniz emmeyi reddediyorsa...

cocostar

azimli,sabırlı,kararlı
Kayıtlı Üye
10 Mart 2008
3.081
83
Bazen bebek memeyi tutar, ancak emmez, yutmaz veya çok zayıf emer.

Bazen anne emzirmeye çalışırken bebek ağlar ve memeyle adeta kavga eder.

Bazen bebek bir dakika emer ve sonra emmeyi ağlayarak ya da tıkanarak bırakır. Bunu bir öğün sonrasında bir çok kez yapabilir.

Bazen bebek bir memeyi emer ama diğerini reddeder.



Bir gün aniden bebeğinizin emmeyi istemediğini fark edersiniz. Aç olmasına rağmen emmeyi reddeder. Pek çok anne bu durumda endişelenir. Bebeğinin bir daha asla emmek istemeyeceğini ve dolayısıyla gelişmesi ve büyümesi için gerekli olan bu mucizevi besinden mahrum kalacağını düşünür. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız, öncelikle soğukkanlı davranmalısınız.Hemen paniğe kapılmayın! Evet, kabul edelim; bir sorun var! Ancak bu durumun aşılamayacağını dolayısıyla bebeğinizin anne sütünün nimetlerinden yararlanmayacağını düşünmeniz gerekmiyor.

Acaba niçin

Genellikle memeyi ani olarak reddetmenin önemli bir nedeni vardır. Siz dikkatli bir gözlemci olarak bebeğin bu davranışının altında neler olabileceğini düşünün.ışte size bazı ipuçları…

Yediğinizle ilişkili mi

Önce neler yiyip içtiğinizi düşünün. Diğer zamanlardan farklı olarak acılı, baharatlı ya da karnabahar, lahana gibi ağır kokulu yiyeceklerden yediniz mi? Anneler tecrübeyle bilirler ki, yedikleri sütün bileşimini etkiler. Özellikle acı ve koku içeren besinler, sütlerinin tadını değiştirir. Eğer böyle bir yiyecek yediyseniz ve bebeğiniz emmek istemiyorsa, sütünüzü sağarak boşaltın. Ve birkaç saat sonraki sütünüzle emzirmeyi deneyin. Aç olduğu bu süreçte ne yapacağım diye fazla düşünmenize gerek yok. Eğer bebeğiniz ilk altı ayının içinde değilse, yani ek gıda alıyorsa, onu hazırladığınız besinlerle besleyin. Ancak yalnızca anne sütü aldığı dönemdeyse, acil durumlar için buzluğunuzda depo ettiğiniz sütünüzle besleyebilirsiniz. Eğer bu durumlara için sakladığınız sütünüz yoksa, bebekleri mama ile besleyin. Ancak unutmayın ki, bu en fazla bir ya da iki öğün içindir. Daha fazlasını vermeyi düşünmeyin bile. Eğer bebeğiniz bundan sonra da emmeyi istemiyorsa, başka bir sorun olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Enfeksiyonu var mı

Bebekler konuşamadığı için sorunlarını ağlayarak ya da mızmızlanarak anlatır. Kulağı ağrıyan bir bebek emmek istemez. Çünkü kulak ağrısı çeneye yayılır ve emerken yutkunarak çenesini oynatmak zorunda kalan bebek daha çok ağrı hissedebilir. Unutmayın ki, östaki borusu kısa ve dar olan bebeklerin kulak enfeksiyonuna yakalanma oranları çok yüksektir. Bazı alerjiler orta kulak iltihabına neden olsalar da, genellikle bakteri ve virüsler temel nedendir. Östaki borularının kısa ve dar oluşu, kulak iltihabına yol açabilecek üst solunum yolları hastalıklarına yakalanmalarını kolaylaştırır. Ayrıca bağışıklık sistemlerinin gelişmemiş olması ya da genellikle beslenme biçimlerinin sırt üstü olması da orta kulak iltihabına neden olur.

Yaşadığı bu sorunu kulaklarını tutarak, oynayarak, ovarak yansıtırlar. Tabii ağlayarak ve emmeyi reddederek... ışte bu nedenle bebeğiniz emmeyi reddettiğinde kulağıyla ilgili bir sorun yaşayıp yaşamadığına dair belirtilere dikkat etmelisiniz.Eğer böyle düşünüyorsanız doktorunuzdan yardım isteyin.

Burnundan rahat nefes alabiliyor mu


Burnu tıkanık olan bebekler sık sık emmeye ara verir ya da emmek istemezler. Bunun nedeni, emerken burundan nefes alamamalıdır. Burundan nefes alamayan bebek de, memeyi bırakarak ağzından nefes almaya çalışır. Eğer bebeğinizin burnu tıkalıysa, bir aspiratör yardımıyla burnunu açmaya çalışın ya da burun damlası kullanın.

Ağzında yaralar var mı

Halk arasında pamukçuk denilen mantar enfeksiyonu, genellikle yenidoğan bebeklerde görülse de bazen daha büyük bebeklerde de oluşabilir. Bebeğin yanaklarının özellikle iç tarafında ve kimi zaman da dilinde ya da damak ve diş etlerinde beyaz peynire benzeyen beyaz lekeler şeklindedir. Kabukları almaya kalktığınızda altında kırmızı bir bölge fark edebilirsiniz ve bazen kanama bile görülebilir. Özellikle antibiyotik kullanılan tedavilerden sonra oluşur. ışte ağzında pamukçuk görülen bebekler acı çektiği için emmeyi reddedebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuzu arayın ve size geçmemesi için dikkat edin. Çünkü emzirme sırasında meme ucu çatlaması nedeniyle bu enfeksiyonun size geçme riski vardır.

Diş çıkarıyor mu

Bebeklerin dişi genellikle 5. ayından sonra çıkmaya başlar. Ama bazen daha erken diş çıkarabilirler. Diş çıkaran bebek ise çektiği acı nedeniyle huysuzlaşır ve emmek istemez. Bu nedenle emmeyi reddeden bebeğinizin sık sık diş etlerini kontrol edin. Diş çıkarmaya yakın olanların damakları şiş olur. Parmağınızla dokunduğunuzda acı çektiğini hareketlerinden rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Biberona mı alıştı

Çalışma hayatı ya da farklı nedenlerle sağdığınız sütü biberonla veriyorsanız, bir süre sonra bebeğiniz biberona alıştığı için sizi emmeyi reddeder. Bu nedenle bebeğinizi mümkün olduğunca emzirmeye çalışın. Emziremediğiniz durumlarda da sütünüzü biberonla değil, kaşıkla vermelisiniz.

Sütünüz azaldı mı

Doğumdan sonraki ilk günlerde sütünüzün yavaş gelmesi doğaldır. Ama bazı sabırsız bebekler bu durumdan hoşlanmaz ve sütün daha çok gelmesini istediği için huysuzlaşabilir. Bu durumda da onun huysuzluğunu daha sık emzirerek gidermeye çalışın.

Doğumdan sonraki günlerde bebeğinizi sık sık emzirdiğiniz sürece sütünüz çoğalır ve bebeğinizi rahatlıkla doyurur. Ancak bazen 4. aydan sonra iştahlı bebeklerin doymasına yetmez. ıstediği miktarda sütü çekemeyen bebek huysuzlaşır ve emmek istemez. Ama bu durumda endişeye kapılmayın ve emzirmekte ısrarcı olun. Çünkü süt, ne kadar sık emilirse o kadar çok üretilir.

Doğumdan sonraki günlerde bebeğinizi sık sık emzirdiğiniz sürece sütünüz çoğalır ve bebeğinizi rahatlıkla doyurur. Ancak bazen 4. aydan sonra iştahlı bebeklerin doymasına yetmez. ıstediği miktarda sütü çekemeyen bebek huysuzlaşır ve emmek istemez. Ama bu durumda endişeye kapılmayın ve emzirmekte ısrarcı olun. Çünkü süt, ne kadar sık emilirse o kadar çok üretilir.

NETTEN ALINTIDIR...
 
cocom paylaşımın için çok sağol canım.
benim oğlum ne emmek istiyor nede emmek istesede süt var.
tamamen bitti bende süt çok üzülüyorum boş memeyi çektirtecem
mosmor morarıyor gelmeyince süt
 
canım ben pazartesi oğlumu dr a götürdüm. boğazında hafi bir enfeksiyon olmuş. ellerini ve bulduu herşeyi ağzına götürmeye uğraşıyor sanıyorum bundan kaynaklı. o kadar da dikket ediyoruz temizliğine hijyenine. işte 3 gündür de emmeyi reddediyor. hatta biberonla bile iştahlı değil. o nedenle araştırdım ve diş çıkarma döneminde, enfekdiyonlarda vb emmeyi reddeder yazınca en azından geçici olduğunu anladım. ben de şimdi pompayla sütü alıp öyle veriyorum napayım.
 
canım çookk sağoll çok faydalı bilgiler. acabamıı acabamıı.. okuyup öğrenelim a.s.
 
canım paylaşımın için çok saol.benimkide malesef memeyi red etti hep hu aylarda,buda bi diş çıkarma belirtisiymiş.bundan kilo alamadı yavrum yaaa:a015:
 
benimkide bıraktı sayılır artık pompayla ne çıkarsa işte sağıp veriorum oda günde 2-3 kez maaaalesef tüm gayretlere rağmen sanki meme değil zehir veriorum tööbee çok ağlıyo meme ağzına girince ama benimki işe başlayınca bööle oldu yazıkki :KK43:
 
sağol cocostarcım.. malum son 1,5 ayda bizim de böyle bi sorunumuz var. gerçi görünürde diş miş de yok ama benim oğluş galiba yemek seçiyo.. :1no2:
 
Canım çok sağol.Bu bilgiler aklımızda olsun.Geçen gün emmemesinin sebebi sarmısaklı yoğurttu sanırım :eek:
 
evet kızlar ya bizimki de reddediyor 1 haftadır filan. aralar iyice açıldı, 3-4 saati bile buluyo, inşallah bu dönemi hayırlısıyla atlatırız
 
kızlar biiz bu emme problemimiz ilk günden beri vardı. sanki dövmüşüz gibi ağlıyodu. ayaktamı yürüyerek her şekilde emzirdim. ama şükür şimdi düzeldi sizi dicem sakın vazgeömeyin. iyikşde ben sıkkılı bıkıp mama vermemişim doktor demesine rağmen vermedim şükür kilosuda iyi emiyoda sakın vazgeçmeyin
 
X