Bebek Beslenmesi Bebeğine kilo aldıramayan anneler.. 15 günde yarım kilo:)

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

eddaxy

ElifEfe:))
Kayıtlı Üye
11 Kasım 2010
854
29
Bebeğim şu an 7 aylık ve nihayet 7,5 kilo.. Bebeğime son 15 günde yarım kilo aldırmayı başardım. Benim gibi bebeğinde kilo sorunu yaşayan anneleri çok iyi anladığım için tecrübelerimi, yaşadıklarımı ve yaptıklarımı burada paylaşmak istedim. Umarım faydalı olur ve işinize yarar.

Tatil nedeniyle bulunduğum yer yaylalık. Mersinin bir yaylasındayız. Burada yediğimiz her şey doğal. Dalından kopardığım meyve ve sebzelerle yiyeceklerini hazırlıyorum çocuklarımın. Sanırım kilo alımında bununda etkisi var.
Oğlumun menülerini, özellikle yaylada yapıp yedirdiğim şeylerin listesini yazmak istedim. Ayrıca denediğim değişik tarifleri de yazıyorum.. Başlayalım artık, çünkü oldukça uzun bir yazı olacak sanırım:)

Sabah kalkınca kahvaltı seçenekleri:
1- Muhallebili kahvaltı: sulandırılmış süt ile muhallebiyi pişiriyorum. İçine yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, labne, ceviz+kabak çekirdeği, erik marmelatı veya reçel suyu, 1 yada 2 ölçek mama

2- Mıhlamalı kahvaltı: tereyağında tam buğday ununu kavurdum. İçine sulandırılmış süt döktüm. Biraz cıvık şekilde oluyor. İçine yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, labne, ceviz+kabak çekirdeği, erik marmelatı veya reçel suyu veya pekmez, 1 yada 2 ölçek mama

3- Hoşaflı kahvaltı: kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik vs. haşlanır. Robottan çekilir. Marmelat kıvamındaki hoşafa yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, labne, ceviz+kabak çekirdeği, 1 yada 2 ölçek mama, erik marmelatı veya reçel suyu veya pekmez ekledim.
Öğlene doğru meyve veririm. Duruma göre şeftali, muz, erik, kiraz, elma, dut vs cam rendeden geçirim. İçine ceviz+kabak çekirdeği, pekmez eklerim.

Veya hoşaf yapıp az suyuyla robottan geçiririm. İçine 1 yada 2 ölçek mama ve bebe bisküvisi koyarım.

Öğlen çorba: Karışık malzemelerle sebze çorbaları yaparım. (Kıymalı veya et suyuyla). Çorbaya aklıma ne gelirse koyarım. Belirli bir ölçüm yoktur. Mesela bugün biraz yeşil mercimek kırmızı mercimek pirinç domates ıspanak maydanoz biber taze fasulyeden oluşan çorba yaptım. İçine bamyada atacaktım olsaydı. Et olmadığı için yeşil mercimek koydum. Çarşıya gitmek burada biraz zahmetli:)

Tarhana çorbası da çok sevdiğim bir çorbadır. Annem sağolsun yapar gönderir bana. Şu an da yapıyor hatta kış için 3, 4 kilo kadar. Sabah kahvaltılarında bile kışın çocuklarıma severek yapar yediririm. Tarhanayı ben ya et suyuyla yada sulandırılmış sütle yaparım. Oğluma yedirirken içine 1 ölçekte mama atarım.

yayla çorbası yaparım.yoğurtlu çorba da denir. bazen pirinçli bazen şehriyeli....

Bazen bizim yemeklerden de veriyorum. Kendimize yaptığım domatesli pirinç çorbası mesela.. yada yemek sularına ekmek doğrayıp yediririm arada bir.

Öğleden sonra yoğurt faslı. İçine bebe bisküvisi, varsa marmelat haline gelmiş hoşaf veya reçel koyarım.

Akşamdan sonra gece için muhallebi yaparım.genelde irmikli olur. sulandırılmış süt ile muhallebiyi pişiririm. İçine 4 yada 5 ölçek mama atarım.
Aralarda emziririm. Anne sütüm yeterli değildi. Biberonda tutmayınca oğlum o yüzden kilo alamadı çok. Git gel ağzına muz koyarım kaşıkla reçel veririm vs….. öyle işte….

2 çocuklu annenin notu: bunu yazmam koca bir günümü aldı. Gittim geldim yazdım. Malum çocuklar tüm zamanımızı alıyor:)
Aklıma geldikçe yazacağım daha….

ayrıca aklıma gelmişken yazayım: ruşeym ve avokado çok faydalı bebekle riçin. yalnız ruşeym 8 aydan sonra kullanılıyor ama ben şimdiden çay kaşığının ucuyla azar azar veriyorum. avokado 6 aydan itibaren verilir.

Son düzenleme:
BOMBA GİBİ MUHALLEBİ:))
malzemeleri:
1 Su Bardağı günlük süt
Minik minik doğranmış 2-3 kuru hurma
Minik minik doğranmış 2-3 kayısı
Dövülmüş 5 fındık
1 yemek kaşığı silme tam buğday unu
1 yemek kaşığı silme pirinç unu
2 çay kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı ruşeym (arzuya göre)
2 çay kaşığı bal (1 yaştan büyüklere eklenebilir)

Yapılışı:
Tüm malzemeler kaynayıncaya kadar pişirilir. Altını kapattıktan sonra 2 çay kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı ruşeym (arzuya göre) ve bebeğiniz 1 yaşından büyükse 2 çay kaşığı da bal katılabilir.

Kuru meyve olarak elinizde bulunan herhangi bir meyveyi kullanabilirsiniz.

NOT: 8 AYDAN BÜYÜK BEBEKLER İÇİN

Hoşaflı, Meyve Sulu, Yulaflı Gece Muhallebisi

8ay

Gece tok tutsun diye yaptığım muhallebilerden biri :) Gece muhallebisi demişken, bebek yatmadan en az yarım saat önce almalı yoksa reflüye neden olabilir. Aslında tarif daha öncesine ait ama ancak yükleyebiliyorum. Meyve suyu olarak portakal suyu kullandım. Ben portakalı çok erken vermeye başladım, pişik ya da alerji yapmadı, ama turunçgiller pişik ve alerji riski göz önünde bulundurularak kaynaklarda 1 yaş sonrası verilmesi öneriliyor. Bebeğinizde deneyip gözlemleyebilirsiniz, herhangi bir reaksiyon olmuyorsa, turunçgilleri daha erken verebilirsiniz :)

Bu muhallebi hasta bebekler için çok besleyici ! A, B, C, E vitaminlerini içeriyor

Malzemeler:
100 ml süt
40 ml hoşaf suyu (evdeki herhangi bir hoşaf çeşidi olabilir, yoksa su katılabilir)
2 tatlı kaşığı yulaf unu
2 tatlı kaşığı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı ruşeym
Yarım portakalın suyu* (kendi hazırladığınız dilediğiniz bir meyve suyu olabilir)

*havuç suyu, elma suyu, üzüm suyu, kavun suyu gibi dilediğiniz bir meyve suyunu kullanabilirsiniz, tarif 8 aydan itibaren uygun ancak portakal suyu için biraz beklemeniz gerekebilir)

Hazırlanışı:
Süt, hoşaf suyu ve unlar, kaynayıp kabarcıklar kaşana kadar pişirilir. Altını kapattıktan sonra ruşeym ve zeytinyağı eklenir. Karıştırdıktan sonra üzerine taze sıkılmış portakal suyu da eklenip karıştırılır.
Zeytinyağı, ruşeymi, portakal suyunu sonradan katıyoruz ki besleyici değerleri kaybolmasın. Portakalın mevsimi değilse başka bir meyvu suyunu da rahatlıkla kullanabilirsiniz !
Meyve saati ve muhallebi saatini birleştirmenin bir yolu :)
Portakalın kabuğunu soyup rondodan geçirip posası ile birlikte de kullanabilirsiniz anneler :)
Afiyet olsun !
NOT: bebeğiminyemekleri sitesinden alıntıdır.

SÜTLÜ PATATES ÇORBASI
soğan küçük doğranır yağda kavrulur. sonra içine küçük doğranmış patates atılır ve kavrulur. üzerini geçecek şekilde su ve 1 su bardağı kadar süt dökülür ve pişmeye bırakılır. ayrı bir tencerede az yağda un kavrulur. kavrulan unun içine pişmiş olan patates soğan dökülür. özleşene kadar pişer. suyu azalırsa sonradan ilave edilebilir. pişince karabiberle servis edilebilir. bebekler için karabibersiz olabilir. biz ailecek çok severiz bu çorbayı...
afiyet olsun...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…