Bebek Beslenmesi Bebeğin Sütten Kesilme ve Ek Gıdaya Geçiş Evreleri

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49
anne-sutu-emzirme-saglikli-beslenme.jpg


Anne sütü bebeğinizin doğumundan 6. aya kadar tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılar.

Anne sütü ücretsizdir, doğaldır ve bebeğiniz büyürken değişen beslenme ihtiyaçlarına göre kendini uyarlar. Ayrıca annenin vücudundaki antikorlar süte geçtiği için bebeğinizi enfeksiyonlardan korur. Biberonları ve diğer beslenme gereçlerini sterilize etmek için gereken süreyi azalttığı için pratiktir. Emzirmek ayrıca rahimin normal büyüklüğüne dönmesine, vücudun kalori yakmasına neden olduğu için annelerin doğumdan sonra yeniden forma girmesine yardımcı olur.

Sütten kesilme 6. aydan itibaren başlamasına karşın bebekler farklı yaşlarda katı gıda tüketmeye hazır hale gelirler. Ancak sütten kesme süreci 4. aydan (17. haftadan) önce kesinlikle başlatılmamalıdır!

Eğer bebeğinizi 6. aydan önce sütten kesmeyi düşünüyorsanız, önce doktorunuza veya bir çocuk doktoruna danışmanız en iyisi olacaktır. Ancak bebeğinize 6. aydan önce katı gıda vermeyi düşünüyorsanız ekmek, galeta ve makarna gibi buğdaydan yapılan gıdalardan, yumurtadan ve kuruyemişlerden kaçınmalısınız. Bu gıdaları bebeğinize 6. aydan sonra verebilirsiniz.





bebek-beslenmesinde-dogru-bilinen-yanlislar-e1491591056890.jpg


6. aydan itibaren

Önce günde bir kez anne sütünüzün yanında bir çay kaşığı meyve veya sebze püresi, pirinç lapası veya anne sütü veya mama ile karıştırılmış bakliyat püresiyle başlayın.

Bu aşamada anne sütü hala bebeğinizin tüm beslenme ihtiyaçlarını karşıladığı için asıl önemli olan gıdaları besin değeri değil, bebeğinizi tamamen sıvı olmayan bir besini tüketme fikrine alıştırmaktır.

Deneyebileceğiniz ilk gıdalardan bazıları:

  • Bebekler için özel pirinç lapası
  • Patates, havuç ve kabak gibi pişirilince yumuşayan sebzelerden yapılmış sebze püresi
  • Muz, pişirilmiş elma ve armut gibi meyve püreleri
İlk birkaç haftadan sonra katı gıda miktarını iki, daha sonra ise üç öğüne çıkarabilirsiniz. Avokado, mercimek ve yeşil sebzeler gibi daha fazla meyve ve sebze çeşidi ile yeni tatları ve dokuları deneyin.


11-640x450.jpg


6. ila 7. ay arası

Bu aşamada süt halen bebeğinizin en önemli gıdası olmasına karşın, bebeğinize verdiğiniz katı gıdanın miktarını arttırmanın zamanı gelmiş olacaktır. Bebekler 6. ayda vücutlarındaki demir stoklarını tüketmiş olacaklarından, katı gıdalardan demir almaları gerekecektir.
Bebeğinizin beslenmesine mercimek ve (çok iyi pişirilmiş) diğer bakliyattan, kayısılardan, bebekler için zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreklerden ve yeşil yapraklı sebzelerden demir katkısı yapabilirsiniz.

Demirin vücutta emilebilmesini sağlamak için beslenmede bol miktarda C vitamini sağlamayı da unutmamak önemlidir. C vitamini pek çok sebzede, meyvede ve sulandırılmış meyve sularında bulunabilir.

Yoğurt ve krem peynir gibi süt ürünlerinin yanı sıra lapa gibi buğdaylı ve yulaflı yiyecekler de 6. aydan sonra eklenebilir.



9848.jpg

8. ila 12. ay arası

Bebeğinize hayatının ilk yılı boyunca anne sütü vermeniz gerekli olmasına karşın 8. aydan itibaren daha katı gıdalara ve şaşırtıcı sayıda tada ve dokuya alışmış olacaktır.

Ailenizin tükettiği gıdalar fazladan tuz eklenmiş olmadığı sürece ezilmiş veya püre yapılmış halde verilebilir. Daha önceden çok iyi püre yapılması gereken mercimek, bezelye ve fasulye gibi gıdalar artık iyice pişirilmiş ve ezilmiş olarak verilebilir.



bebek-hazir-mama-3.jpg



8-12 aylık bebekler için sütten kesme evreleri

Ekmek kabukları ve krik-krak gibi şeylerin yanı sıra çiğ (soyulmuş) meyve ve sebzeler verilebilir. Bebeğiniz dişleri geliştikçe ve çiğnemekte ustalaştıkça tost ve sandviç gibi günlük gıdaların keyfini çıkarabilir ve bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde günde 3 öğün yemek ve 2 veya 3 küçük atıştırmalık yemelidir.
 
X