Çocuk Hastalıkları Bebegin bas kontrolu nedir?

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

kirmizigitar

Guru
Kayıtlı Üye
4 Mart 2011
10.375
11.989
498
İstanbul
cok merak ettigim bir konu aslinda. 3 aylik oldu bebegim, 40 gunlukten beri yuzustu yatirdigimda kafasini cok guzel tutuyor, kollarindan destek alarak bazen bedenini kaldiriyor hatta bazen tek elini birakarak 1-2 saniye boyle durabiliyor. Bir defasinda kendini yuzustu pozisyonda iterek sirt ustu donmeyi bile basardi:)

Sirt ustu yatarken yan donebiliyor. Kucaga aldigimizda da kafayi genellikle rahat tutuyor cok uzun sure tutmasa da, hatta 1.5 aylikken kucakta tuttugumuzda sallndiriyordu kafasini ama artik sallanmiyor da.

Elleri genellikle acik, beni cok gidikliyor kucagima aldigimda ve emzirirken mesela:) goz temasi da ilk zamanlar ok kisa kisaydi ama simdi epey uzun ve gulusmeli bakismalarimiz oluyor.

Amma velakin gel gelelim sirt ustu yatarken kafayi kaldirmaya hic niyeti yok. Hala yatagindan kaldirirken basini desteklemezsem geri dusuyor, biliyorum cocuk kiyaslamak yapilan en buyuk yanlis:) ama ayni haftalarda hatta daha sonra dogan bebeklerin bile sirt ustu yatarken basini kaldirmaya calistigini hatta ellerinden tutuldugunda bedenini kaldirdigini gordum. Doktorumuza danistim sirt ustu yatarken 3.5-6.5 ay arasi basini kaldirabilir genellikle 4.5 ayda filan baslar dedi ama aklima da takilmiyor degil hani. 1,5 aylikken sicradigi ve basini sallandiedigi icin cocuk norolojiye goturmustum muayene ettikten sonra gayet iyi refleksleri ve kaslari endiselenmeyin bosuna diye gonderdi bizi hatta guldu 1,5 aylik bebekten beklentimi fazla buldu sanirim:)

Sirt ustu basini kaldirmamasi normal midir sizce? Yine kiyasa girecek ama sizin bebislerin durum nasil? Basini tutamiyor denir mi bu duruma mesela

Masallah cok tatli
Dr gitsen kovar seni haberin olsun
4 aylik filan basliyor kafasini yastiktan kaldirmaya
ayrica havadaki fotoda cok guzel tutmus basini yakinda kalkar

Benim oğlum da tam 4 aylik ama tam olarak kaldirmiyor kafasını. Açıkçası ben bunu hiç sorun etmedim. Ama sen şimdi bunu deyince acaba mi diyorum içimden. Bu arada Allah bağışlasın maşallah çok şeker bebis.

Masallah cok tatli
Dr gitsen kovar seni haberin olsun
4 aylik filan basliyor kafasini yastiktan kaldirmaya
ayrica havadaki fotoda cok guzel tutmus basini yakinda kalkar
Evet muhtemelen kovar:) 1.5 aylik gittigimizde de bu cocugu neden getirdin bana gibi bakti suratima:) sicriyo ama dedim, her bebek sicrar dedi, basi salaniyo dedim, bunu cogu bebek yapar kaslarini guclendirirken dedi:) hadi icin rahatlasin bi b12 ye bakalim dedi, en az 300 olmaliymis bizimki 390 cikmisti.

Doktorum genellikle 4.5 ay civari baslarlar sirt ustu kaldirmaya dedi hatta ekledi 6.5 aya kadar vakti var ama 6,5 oldugunda hala kaldirmiyorsa bile zaman taniriz her cocuk farkli gelisir cunku dedi.

Ben seyi cok merak ettim, basini tutabilmesi olayi tam olarak nedir? Hani basini tutamiyor dedigimiz bebek kucakta, yuzustu sirt ustu hicbir pozisyonda mi tutamiyor, yoksa kucakta tutuyor yuz ustu ve sirt ustu mu tutamiyor mesela. Bu konuda hic hir bilgi bulamadim

Ayni durumu yasayanlar varmi bilmiyorum ama paylasmak istedim.

Konuyu biraz didikleyince youtube ta bununla ilgili egzersizler olsugunu gordum. Ellerinden tutup bebegi kaldirirken bir elinizle de basini destekliyor ve arkadan (enseden) cenesine kadar sivazliyorsunuz. Bebege bas kontrolu icin mesaj iletiyormus bu hareket. Onceleri basini altina yastik koyarak yapmaya basladim, hic orali olmadi ama, bir sure sonra arada bir yapmaya basladi.

Sonra yastiklari kaldirip denedim, once yine orali olmadi, sonra yine ara sira denemeye basladi.

Simdi cani isterse oyun gibi elimi tuttugunda onu kaldirayim diye ugrasiyor.

Yani kisacasi benim minnos egzersiz olmadan kendi kendine denemedi bunu. Tembelliginden midir yoksa daha erken oldugundan midir bilemedim.

Ayni sorunu yasayanlar varsa biraz dedigim gibi denemeler yapabilirler. Buyuk bir tesaduf degilse egzersizlere basladiktan 2 gun sonra yapmaya basladi bizimki

Yatakta yatar konumdayken başını kaldırmak kolay bir hareket değil.Ana kucağına koyuyorum,orda açı nedeniyle başını kaldirabiliyor ve ara ara oturur pozisyona geliyor.Gule güle büyütun bebeginizi

Yatakta yatar konumdayken başını kaldırmak kolay bir hareket değil.Ana kucağına koyuyorum,orda açı nedeniyle başını kaldirabiliyor ve ara ara oturur pozisyona geliyor.Gule güle büyütun bebeginizi
Benim bebegimde hic ama hic oyle bir girisim yoktu. Ellerinden tuttugumda bile kendini one dogru cekmeye calismiuodu. Yattigi yerden kalkmak isterse aci olsa bile ahlayarak kafayi geri gomuyordu, sirtini (refluden sanirim) yay gibi yapiyodu sinirlenerek. Zaten sirt ustu yatmayi hic sevmez.

Ama egzersizleri yaptigimizdan beri ellerinden tuttugum anda kendini kaldirmaya calisiyo aci olsun olmasin, ve hemen hoooop oturur pozisyona geciyo. Yapamiyor degil boyle birseyi yapabilecegini bilmiyormus diye karar verdim en son:) gerekli uyaranlari verince halletti sorunu:) rabbim tum bebekleri korusun cok can sikici bir durum gercekten

Benim bebegimde yuzustu dururken basini kaldiriyordu, fakat geriden yani yastiktan one dogru kaldirmiyordu, cok endiselendim dr.a goturdum, genelde kaldirabildiklerini soyledi 1.ayda ama 3.ayı bekleyin hatta sezeryan olup 2haftada önce dogum oldugu icin,, 3.5 ayı bekleyin dedi, cunku baakontrolu var ense kasları biraz guclenince kaldiracaktir dedi, b12 normaldi. Cok sukur hakikaten tam 3.ayina girdigi gun ellerinden tutunca one dogru kafasini kaldirmaya baaladi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…