size tecrübemden bahsedeyim kararı siz verin
oğlum 20,5 aylık. yaklaşık 8-9 aylıktan beri oğluma baby tv izlettiriyordum resmen bağımlısı olmuştu ama çok da mutluydu. benimde işime geliyordu o izlerken yemek ev işi vs yapıyordum. akşam biz izlerken reklamlarda bakıyordu tabi. özellikle baby tv için eğitici kanal nasıl olsa sakıncası yok diyordum. 3 ay öncesine kadar da bu şekilde devam etti.
önce oğlumun oyuncaklara iyice ilgisiz olduğunu farkettim. ona sadece oyun oynayabileceği bir oda hazırladım ama bir tanesine bile dokunmuyor sadece salonda yanımızda tv izlemek istiyordu, bizimle göz teması da kurmuyordu, konuşmuyordu, bazı takıntıları vardı. ama yinede çok üzerinde durmuyorduk küçüktür bebektir diyorduk. ta ki 3 ay önce otistik bir çocukla karşılaşana kadar. onu görünce annesinden yaşadıkları aşamaları dinleyince paniğe kapıldım. hemen iyi bir çocuk nöroloğuna götürdüm. oğlumun otistik olmadığına fakat bir psikologun görmesi gerektiğini söyledi. götürdük oğluma özellikle tv ye bağlı sosyal bozukluk olduğunu söyledi. bugünden itibaren tv yi tamamen kapatın ve kreşe gönderin dedi. tv kısmı çok zor oldu başta resmen kriz geçiriyordu açalım diye. o arada kreşe başladı haftada 2 yarım gün gitti. tabi bunlar olurken hayattan koptum kendimi suçlamaktan yedim bitirdim kendimi.
ve en sonunda oğlumu tv denen illetten kurtardım. neredeyse 3 aydır bizde tv izlemiyoruz onunla oyun oynuyoruz o uyuyunca açıyoruz. şu an oyun oynuyor bütün hayvaları renkeleri vs öğrendi. bu aralar da konuşmak üzere. meğer göz göre göre oğluma ne kadar kötülük yapmışım yaşayınca anladım.
tabiki her tv izleyen çocukta aynı şeyler yaşanacak diye bir kural yok. ama çocuğunuzun ona ihtiyacı yok özellikle 3 yaşına kadar bilinçli olarak izleyebileceği zamana kadar izletilmemeli izliyorsa da günde 1 saati geçmeden sadece çocuk programı olmalı.
unutmayın onun tek ihtiyacı olan sizsiniz ve vakti gelince yaşıtlarıyla bir arada olmak.