Bebeğim 11 aylık. Bu ara sürekli bişeyleri bi yerleri işaret edip isteme huyu çıktı. Gün içinde çok sık oluyor. Olana kadar ya da ben dikkatini dağıtana kadar mızmızlanıyor. Topu mu istiyorsun ya da camdan dışarı mı bakalım vs diyorum sonra da yapıyoruz tabi ama nasıl yapmam gerekiyor tam bilmiyorum. Yaptığım doğruysa bu ne zaman düzelir? Çünkü sürekli ııı ya alışıp konuşması gecikir diye korkuyorum.
Bilinçli söylediği bizim anladığımız sadece 2 kelimesi var bu arada geri kalanı geveleme.
Mızmızlanmıyor derdini anlatmaya çalışıyor
Konuşmayı bilmeyen daha yaşında bile olmayan 11 aylık bebek tabiki böyle davranacak
İşaret ederek isteğini ifade etmeye çalışması çok normal ve sağlıklı bir durum, düşünüyor konuşamadığı için kendini ifade ediyor, aferin ona
Örneğin suyu gösterdiğinde: su mu istiyorsun? Suyu elinize alıp “bak bu su” “neymiş” “su” hadi suyunu iç
Örneğin topu gösterdiğinde: topu mu istiyorsun? Topu elinize alıp”bak bu top” “neymiş” top” hadi topu tut, hadi topla oynayalım, topu atıp “hadi bana topu getir”
şeklinde davranmanız gerekiyor.
İsteklerine karşılık verin, konuşarak, öğreterek....dikkatini birşey çektiğinde dikkatini dağıtmak yerine ilgilendiği şeyi öğretin.
Siz onun ilgisini bilgiye çevirmezseniz konuşması tabiki gecikir
Yaptığı bu doğal şeyler konuşmaya başladığında geçecek
Iııı yada geveleme dediğiniz şeyler konuşma çabaları
lütfen küçücük hiçbirşey bilmeyen öğrenmeye aç bebeğinizin yaptıklarını mızmızlanma yada geveleme diye adlandırmayın. Siz anne karnından konuşarak mı çıktınız