Ahhhh kabızlık ahhh...
* zeytinyağı
* potasyumdan uzak durun. ek gıda alıyorsa patates, muz vs vermeyin.
* elma rendeleyip yedirin. elma düzenleyicidir, kabıza da ishale de kullanabilirsiniz.
* armut suyu... biz en son bunu denedik, şükür rabbime şifa verdi. sabah aç karnına armut suyu içirin. bağırsakları yumuşatacaktır.
* yeşil fasülye, kırmızı biber (toz değil), kayısı, erik vs yedirin. bunlar kabızı bozar. ben turşu suyu içirmeyi bile düşünmüştüm.
*kesinlikle bol su içirin. kaynatılıp soğutulmuş olmalı tabi.
*çok aşırı yoğurt yedirmeyin, fazla kalsiyum da kabız edebilirmiş.
*ekmek, unlu şeyler, pirinç unu, bisküvi falan kabızlığı tetikler.
eğer bu şekilde doğal yollardan olmuyorsa, bebişiniz benimki gibi kakası gelince feryat figan ağlamaktan bitap düşüp, yine yapamıyorsa;
*gliserin fitili işe yarıyor ama tehlikeli. bi ilaca alışırsa bir daha kendi başına yapamaz demişti doktorumuz. üstelik özlkle erkek bebeklerde homoseksüellik eğilimine yol açabiliyormuş.
daha iyisi onun yerine VAZELİN LİKİD içirin. bundan çok fayda gördük biz. o da gliserin. şurup versiyonu. şurubun adını vermeyim reklam olmasın. bir kaşık yatmadan önce, bir kaşık sabah kalkınca veriyorsunuz. 6-8 saatte etki gösteriyor.
zeytinyağı vücut tarafından emilir ama gliserin emilmez, olduğu gibi atıldığını göreceksiniz.
bir de, o bölgede gözle görülemeyen çatlaklar (fissür) oluşmuş olabilir. bu da bebeğin canını yakacağından kaka yapma isteğini erteler durur. o da kabızlığı tetikler. bu yüzden mutlaka sık krem hatta merhem sürün içeri doğru. ve en önemlisi, anestol diye bi krem var topikal anestezik. uyuşturuyor yani. kaka yapmadan 5-10 dk önce mutlaka sürün, uyuştursun. onun dışında altını her açtığınızda bu kremden sürün. sık sık. ilk başta yakıyormuş yalnız, bilginiz olsun.
içerideki çatlaklar için de az miktarda badem yağı içirebilirsiniz. tedavi eder.
belki dayanamayabilirsiniz ama asla kibrit çöpü, sabun vs yöntemlerle bebişlere zarar vermeyin fayda olsun derken. ben de kendimi zor tuttum bunları uygulamamak için ama. bol dua edin rabbim hepsine şifa versin kabızlık çok zor...