• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bayat ekmekleri ne yapalım?

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
3.296
690
373
Kocaeli
Yoksa siz bayat ekmekleri atıyor ya da kuş yemi mi yapıyorsunuz? Hem ekmekleri değerlendirebileceğiniz, hem de çok kısa zamanda pratik lezzetler hazırlayabileceğiniz 8 tarifimiz var.

Baharatlı kruton

Fransızların çorba ve salatalarından eksik etmediği krutonu siz de kolaylıkla yapabilirsiniz.

Küçük bir kasede, tuz, sarımsak tozu, kuru maydonoz ve bunun gibi istediğiniz tüm baharatları karıştırın. Tereyağı ufak bir tencerede eritin; eridikten sonra içine zeytinyağı da koyun. Yağı, ekmek küplerinin üzerine serpiştirin. Her bir ekmek küpünün yağlanmasını sağlayın, ancak ekmeklerin vıcık vıcık yağ olmamasından emin olun.

Bir fırın tepsisini folyo ile kaplayın ve ekmek küplerini folyo ile yaladığınız fırın tepsisine yayın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 10-20 dakika kadar pişirin. Krutonlarınız hafifçe kahverengileçmeye başladığında, olmuşlar demektir. Fırıdan çıkardıktan sonra, üzerine 2 yemek kaşığı parmesan peyniri de serpebilirsiniz.

Ekmek kavurması

Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış tereyağyağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken üzerine bir çay bardağı soğuk su serpilir. İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp beş dakika pişirilir. Bu yemeği ızgara tavuk ya da köfteyle beraber servis edebilirsiniz.

Dilim pizza

Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.

Tiytiri

Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır. 2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında bir süre kavrulur. Bolca toz kırmızı biber, bir tutam tuz ve bir kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır. Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir.

Bayat ekmek köftesi

Bayat ekmek ıslatılır. Suyu sıkılarak süzüldükten sonra bir kaba alınır. 100 gr. kıyma, bir baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çayla beraber servis edebilirsiniz.

Bayat ekmek tatlısı

Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır. Bir ekmek için iki su bardağı toz şeker ile iki su bardağı su kaynatılır. Çeyrek limonun suyu eklenir. Elde edilen şerbet, soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir.Not: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile de tatlı yapılabilir. Bunu krem şanti ile süsleyebilirsiniz.

Ekmek helvası

Bir tencerede üç su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi, yarım su bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak, hafifçe kızarana kadar kavrulur.Ayrı bir tencerede bir su bardağı toz şeker ve bir buçuk su bardağı süt kaynatılıp ılıtılır. Vanilya eklenir.

Ilık süt şerbeti, ekmekli malzemeye katılır. Tencere kapağı kapalı olarak 15 dakika beklenir. Tane tane olan helva, servis tabağına alınıp çekilmiş Antep fıstığı ya da Hindistan ceviziyle süslenir.

Papara

Bayat ekmekler çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan, tereyağında kavrulur. Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine soğan ve peynir karışımı dökülür. İsterseniz kekik ekleyebilirsiniz.

bende bu akşam pizza yaptım
1 tüm bayat ekmeği doğradım,1 subardağı süt,1 yumurta ,yarım çay bardağı sıvıyağ ekleyip yoğurdum
yağlanmış borcama döküp düzledim,üstüne 1 domate,biber,zeytin ve sucuk serptim,fırında kızarana kadar pişirdim
sonra kaşar serpip tekrar fırına verdim

bayat ekmekleri ufak ufak kesin
tepyiye koyup fırına atın
kızarsınlar

çorbanın yanına kaselerde servis yapın

tamda şu kış günlerinde mis mis :42:

Bayat ekmekleri fırında biraz kızarttıktan sonra blendırla unufacık yapın kavanoza koyup buzdolabında köfte için hazır bekletin uzun süre saklanabilir

Bayat ekmek böregi (Oktay Usta)

Malzemeler:

1 bayat ekmek

1 su bardağı kaşar rendesi

150 gram rendelenmiş beyaz peynir

2 su bardağı süt

3 yumurta

1 çorbakaşığı tereyağı

Hazırlanışı:

Bayat ekmegin yarısı küp küp doğranarak fırın kabının dibine yayılır.

üzerine kaşar peynirinin yarısı ve beyaz peynirin yarısı serpilir.

Diğer kalan ekmekler de küp doğranır ve serpilir.

Diğer tarafta bir kapta süt,eritilmiş tereyağ ve yumurtalar çırpılır ve ekmeklerin üzerine dökülür.

Daha sonra kalan peynir karışımıda üzerine dökülür.Fırın kabının üzerine streç kapatılarak buzdolabında bir kaç saat bekletilir.Çıkarılarak fırında kızartılır.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aykut Gül, Adana ve çevresinde çeşitli gelir ve eğitim seviyesinden ailelerle yapılan anket çalışmasının satın alınan her on ekmekten birinin israf edildiği sonucunu ortaya koyduğunu söyledi.

Ekmekteki israfın ekonomik açıdan bu sektördeki tüm girdilerin de israfı anlamına geldiğini hatırlatan Gül, özellikle büyük kentlerde mevcut fırın sayısı ve kapasitesinin ihtiyaçtan çok fazla olmasının, rekabet sebebiyle tüketim miktarından fazla üretim yapılmasının ve tüketicinin ihtiyacından fazlasını satın almasının israfı artırdığını kaydetti.

Gelir seviyesi yükseldikçe ekmek israfının arttığının belirlendiğine işaret eden Gül, ''Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla ancak, israf az. Gelir düzeyi yükseldikçe, bu durumun tam tersi ile karşılaşıyoruz'' dedi.

Ankete çalışanların ekmek israfına gerekçe olarak, bayat ekmeği sevmemelerini, ihtiyaçlarından fazlasını satın almalarını gösterdiklerini söyleyen Gül, bayatlayan ekmeğin nasıl değerlendirilebileceği konusunda bilgi sahibi olamamanın da israf oranını artırdığını kaydetti.

MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
Gül araştırmanın, ekmeğin muhafaza yöntemleri konusunda da çeşitli seçenekleri ortaya koyduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Ailelerin yüzde 74'ü ekmeği naylon poşette muhafaza etmekte. Bunu sırasıyla buzdolabı, plastik kutu, sofra bezi, tahta kutu, derin dondurucu ve tencere içindeki seçenekler izlemekte. Ekmeğin uzun süre bayatlamamasında ve israfının önlenmesinde saklama şekli son derece önemlidir. Ekmek muhafazasında, kısa süreli saklamada hijyenik poşetlerden faydalanılmalı, uzun süreli saklamada ise derin dondurucu veya buzlukta muhafaza edilmeli. Daha sonra ise 60-65 derecede ısıtılarak tüketilmelidir.''

Ailelerin ekmek satın alırken hijyenik ortamlarda satılıyor olmasına dikkat ettiklerini kaydeden Gül, ambalaj içinde satılan ekmeklere olan eğilimin de giderek arttığının altını çizdi.

Gül, ekmeğin fırından çıkışından satış yerlerine nakline kadar uygun plastik ambalajlar ile korunmaya alınması gerektiğini kaydederek, ''Satış yerlerinde de en azından ekmeğin tüketiciye mutlaka poşet içinde verilmesinin mecburi hale getirilmesi gerekmektedir. Bu halk sağlığı açısında çok önemlidir'' diye konuştu.

Ekmeğin bayatlamaması için ne yapmalı hakkinda aciklamalar Ekmeğin bayatlamaması için ne yapmalı konusunda bilgiler.

Aynı gün tüketilemeyecek ise ambalajlı ekmek satın alınması tercih edilmeli, ekmek ambalajsız ise saklama koşullarına dikkat edilmeli.

Gereğinden fazla satın alınan ekmekler bayatlamamaları için tercihen alındığı gün dondurucuya konulmalı.

Buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözülen ekmek, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir olur. Ekmek buzdolabında veya dondurucuda kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalı.

Donmuş ekmekler lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmeli.

Gün içerisinde tüketilecek olan ekmek, taze ve yumuşak kalabilmesi için, kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalı.

ben bayat ekmek çok olursa mantı yapıyorum am az ise fırında kızartıp çorbada tüketiyoruz mantımın tarifini vereyim 1 bayat ekmek 2 yumurta 2 soğan yarım demt maydonoz tuz bol kara kırmızı pul biberler baharatı bol olsun robotta çekiyorum ekmeği eğer çok sulu olursa bazen soğan rendeden dolayı suyu fazla gelebiliyor ozaman biraz daha çekilmiş ekmek katıyorum neyse bu bulamaçı köfte gibi yapıp yağda kızartıyorum üstüne sarmısaklı yoğurt biberli yağ yapıp servis yapıyorum hiç kimse anlamıyor ekmek köftesi diye .........

Ben bayat ekmeklerden sokak hayvancıklarına yemek hazırlar onların karnını doyururum.. herkese de tavsiye ederim :16:dışarıda bir lokma kuru ekmek bulamayan okadar çok aç hayvan var ki...

Kızlar,İstanbulda 20 Şubat'ta Bayat Ekmegi Getir,Tazeyi Götür kampanyası başlatılıyor.Bu sayede ekmek israfına bir nevi azaltılıyor inşallah.Kampanyaya katılmayan fırınları boykot edilmeside isteniyor.Bu sayede bütün fırıncılardan katılım bekleniyor..
Alınan bayat ekmekler değerlendirilecek tabiki..Bence güzel bir uygulama :34: Umarım bu kampanya diğer illerdede olur.

Bende bayat ekmekleri atmayıp degerlendirenlerdenim.Kurutup rondodan geçiriyorum.Köfte yaparken kullanıyorum.Bebeklerin çorbalarınada katılabilir.Islatıp pencere önüne koyuyorum kuşlar için.Bazen sokak hayvanlarına verip değerlendiriyorum..
Eger eve çok ekmek alındıysa poşetleyip Buzluga atıyorum.Çıkarınca pamuk gibi oluyor :34:

cahide jibek bayat ekmek dosyası yaptı blogunda,çok faydalı oldu benim için,sizlere de bakmanızı tavsiye ederim

1. her bayan gibi bende kurutup blendardan geçirip köfte ekmeği yapıyorum

2. bayatlamış ekmekleri küp küp doğrayıp fırında tamamen kurutup hafifte kızartıyorum (etimek misali) daha sonra un süt ve şekerle muhallebi yapıp, muhallebinin ilk sıcağı çıktıktan sonra; kuruttuğum ekmekleri muhallebinin içine atıp karıştırıyorum ve kaselere bölüyorum. ayrı bir soslukta biraz katı kıvamlı çikolata sosu (2 bardak süt ve bi paket ç. sosu) yapıp kaselerdeki muhallebinin üzerine bol bol döküyorum :16: yalancı profiterol :16:

3. yine bayatlamış ekmekleri küp küp doğrayıp tavada tereyağı ile ısıtıp kızartıyorum. üzerine oda sıcaklığındaki hafif sulandırılmış yoğurt döküyorum. yoğurdun üzerine döner / ev yapımı köfte / kıyma ısıtıp--kızartıp döküyorum. [lütfen pişmiş hazır tavuk (snitsel-nugget) , kasap köfte, adana kebap gibi gıdalar kullanmayınız. çok zararlı] ayrı bir tavada domates sosu yapıyorum. ve en üste bolca döküyorum. yalancı iskender :16:

//israf haramdır//

herkese afiyet olsun:nazar:

genelde kanepe yaparım. dilimleyip üzerine kaşar dilimi varsa sucuk dilimi yerleştitirp fırına postalıyorum.

ekmekten galeta unu+yumurta+beyaz peynir+ maydanoz köfte yapıp hafif yağlı tavada kızartıyorum.

lokmalar halinde kuruttuğum ekmekler üzerine et ya da tavuk suyu üzerine yoğurt, üzerine de salça sos. mükemmel lezzet.

ben bayat ekmek çok olursa mantı yapıyorum am az ise fırında kızartıp çorbada tüketiyoruz mantımın tarifini vereyim 1 bayat ekmek 2 yumurta 2 soğan yarım demt maydonoz tuz bol kara kırmızı pul biberler baharatı bol olsun robotta çekiyorum ekmeği eğer çok sulu olursa bazen soğan rendeden dolayı suyu fazla gelebiliyor ozaman biraz daha çekilmiş ekmek katıyorum neyse bu bulamaçı köfte gibi yapıp yağda kızartıyorum üstüne sarmısaklı yoğurt biberli yağ yapıp servis yapıyorum hiç kimse anlamıyor ekmek köftesi diye .........

ekemek köftesi yapıp yemiştim ama yoğurtlu denememiştim buda çok güzele benziyor denemem lazım
robatta çekmeyip elle yoğursak olmazmı robotum bozuk

ekemek köftesi yapıp yemiştim ama yoğurtlu denememiştim buda çok güzele benziyor denemem lazım
robatta çekmeyip elle yoğursak olmazmı robotum bozuk

evet tabiiki olur benimde bir ara rondom yokken bayat ekmeği ıslatıp az akan musluğun altında sıkıp tepside biraz bekletip öyle yoğuruyordum ama iyi yoğurman lazım ki bütün kalmasın afiyet olsun.....

Kalan ekmekleri değerlendirmek için güzel fikirler var tşk....

Back