Ortopedi Basma zorluğunuz varsa dikkat!

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.960
605.022
43


Sabahları yataktan kalkınca topuğun iç tarafında basma zorluğu ile uyanıyorsanız yüksek olasılıkla plantar fasiit yani topuk dikeni sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Aşırı egzersiz, uzun süre ayakta kalma, kilo alma veya düz ayakkabı giyme topuk dikeni sebepleri arasında. Topuk dikeninin tedavi edilmezse kronikleşebileceğini söyleyen Ayak ve Ayak Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kaan Irgıt “Ağrı genelde haftalar veya aylar içerisinde artarak devam eder. Eğer tedaviye erken başlanabilirsa şikayetler kısa sürede geçebilir. Geç kalınırsa şikayetlerin geçmesi daha uzun zaman alacaktır. Her hasta için normale dönme süresi farklı olsa da topuk dikeni basit egzersiz ve yöntemlerle kısa sürede tedavi edilebilir’’ diyor.

İLK ADIMLARDA AĞRI OLUR

Topuk dikeni varsa özellikle yataktan kalkıp yere bastıktan sonraki ilk adımlarda ayak topuk tabanında ağrı meydana gelir. Bunun sebebi gece boyunca gerginleşen ve sertleşen plantar fasyadır. Bazı durumlarda birkaç adım attıktan sonra bu ağrı rahatlar. Gün içinde de bir süre oturup kalktıktan sonra ilk adımlar benzer şekilde ağrılı olabilir. Bu hastalıkta ağrı, genellikle yürüme ile oluşur. Gece yatarken ağrı pek beklenen bir durum değildir çünkü fasya üzerine baskı yoktur.

AŞIRI EGZERSİZ YAPMAK TOPUK DİKENİ SEBEBİ

Topuk dikeni nedenleri arasında, aşırı egzersiz yapmak, ayağı aşırı kullanmak (İş nedeniyle, ayakta çok kalmak vb.), kilo almak, iç tarafı desteksiz ayakkabı giymek (düz sandalet, parmak arası terlik, topuklu ayakkabı vb.) gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca düz taban, ayak kavisi yüksek kişiler, diyabet (şeker) hastaları, eklem romatizması veya eklem dejenerasyonu olanlar bu rahatsızlığa daha yatkın oluyor.


BUNLARI YAPIN, TOPUK DİKENİNDEN KURTULUN

Rehabilitasyon: Tedavinin en önemli kısmıdır. Ayaklarınızı önünüze uzatarak oturun. Bu hareket sırasında dizi düz tutun. Havluyu ayağınızın etrafına yerleştirip havlu ile asılarak ayağınızı vücudunuza doğru çekin. İstirahat: Eğer ağrı çok ciddi ise tam bir istirahat gerekebilir.

Buz: Ayağınızı buz dolu bir torba üstüne 20 dk koyup 20 dk çekin (1-2 saat süresince). Bir plastik şişeye su doldurup buzlukta dondurun. Bu şişeyi ayağınızın altına yere koyup, ağrılı bölge üstüne hafif basınç uygulayacak şekilde yuvarlak hareketler yaparak, çevirerek masaj yapın.

Top ile çalışmalar: Ayağınızın altına tenis topu veya konserve kutusu koyup çevirerek masaj yapın. Topukluk ve tabanlık: Her iki ayağınızın altına topukluk yerleştirin.

Enjeksiyon (Bölgesel iğne tedavisi): Doktorunuz tarafından önerilebilir. Kortizon (steroid) veya PRP enjeksiyonları yapılabilir. Yan etkileri yoktur. Ameliyat: Çok nadiren gerekebilir.

Kaynak:Estanbul
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…