Başbakan fermanı: Artık sokağa izinsiz çıkana bir dakika bile müsamaha yok

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa’ya meydan okuyarak bundan böyle sokağa izinsiz çıkana bir dakika bile müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.

Dün iki DHKC üyesinin Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alması sonrası gerçekleştirilen kanlı operasyonun ardından kameraların karşısına geçen Davutoğlu, bugün savcı Kiraz’ın cenazesinin ardından bir açıklama daha yaptı.

AKP’nin Türkiye’de demokrasinin son kalesi olduğunu ifade eden Davutoğlu, seçimlere kadar benzer ‘provokasyonlar‘ın devam edebileceğini söyleyerek “Artık sokağa izinsiz şekilde çıkana bir dakika bile müsamaha gösterilmeyecektir. Özgürlükler korunacak. Sokağa izinsiz şekilde çıkana bir dakika bile müsamaha gösterilmeyecektir” diye konuştu.

Anayasa’ya aykırı
Ancak Anayasanın 34. Maddesi şöyle: “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.”

Dolayısıyla Davutoğlu’nun ‘ferman’ının nasıl bir hukuk çerçevesinde uygulanacağı merak konusu.

Basın ve muhalefete yüklendi
Konuşmasında medya ve muhalefete yüklenen başbakan şöyle devam etti: “Medyanın bir kesimi daha o ailenin acısı dururken, şakağına silah dayanmış resimleri yayınlama ahlaksızlığını göstermiştir. Kendi kardeşleri, eşleri olduğunu düşünsünler, ne hissederler? Bu basın özgürlüğüyle ilgili değil, insani bir durumdur.”

Sansürü bizzat emretmiş
Savcı Kiraz’ın başına silah dayanmış fotoğraflarını yayınlayan gazetelerin cenazeye girişine bizzat kendisinin engel olduğunu da söyleyen Başbakan, “O fotoğrafları yayınlayanların, oraya gelip o çocuğun fotoğraflarını çekme hakkı yoktu” dedi.

Muhalefet liderlerini cenazeye gelmedikleri için eleştiren Davutoğlu, “İç Güvenlik Paketi’ne karşı çıkanlarla teröristi eylemci olarak niteleyen medya aynı kafadadır. Bu saldırı sırasında teröristler yurt dışıyla bazı görüşmeler yaptılar. Takip ediyoruz, kimse karşılıksız kalacağını düşünmesin”diye konuştu.

‘Çağlayan Adliyesi’nin adı değişecek’
Çağlayan Adliyesi’nin adının da değişeceğini duyuran Davutoğlu,“Mehmet Selim Kiraz adaletin vakarını, onurunu korumuştur. İstanbul Adalet Sarayı’nın adı Mehmet Selim Kiraz Adalet Sarayı olarak değiştirilecek. Bu sadece Kiraz’a sahip çıkmak değil; bu saldırının Türk yargısına, demokrasisine saldırı olduğunu halkımız fark etti” dedi.

http://www.diken.com.tr/davutoglu-c...t-selim-kiraz-adliyesi-olarak-degistirilecek/

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Artık sokağa izinsiz çıkana bir dakika bile müsamaha gösterilmeyecek.Bir kişi daha yüzünü örterek molotofa yönelir şimdiden uyarıyorum hiçbir müsamaha gösterilmeyecektir” açıklamalarının ardından kamuoyunda “Ak troller” olarak bilinen AKP yanlısı hesaplardan atılan “provokatif” tweetlerdeki artış dikkat çekti.

Sıkıyönetim geldi!

Söz konusu twitter hesaplarının “en popüler” olanlarından atılan “Bu dakikadan sonra anasını babasını evlatsız, karsını kocasını dul, çocuklarını anasız babasız bırakmak isteyen varsa sokağa çıksın.” tweeti sosyal medya da günün konusu oldu. “Halkı sokağa dökme ve kışkırtma” girişimi olarak değerlendirilen tweetlere tepkiler çığ gibi büyüdü.

Davutoğlu’nun sözlerine ve aktrollere gelen tepkilerden bazıları şöyle:

@EratalaySevinc
Demokratik ülkelerde yönetimi eleştirmek haktır. Anti_Demokratik uygulama sokağa çıkan halkına zor kullanmaktır.Bu devlet terörüdür.

@kedibekir
İstanbul Valiliği’ne İki ekmek, kola, maydanoz ve manitaya orkid almak için sokağa çıkmam gerekiyor. Gerekli iznin verilmesini arz ederim.

‏@spleendistanbul
Bir sokakla daha vizeler kalktı. Hangi sokağa izinsiz çıkabileceğiz, tıkla öğren.

@ekrem_tysz
sokağa çıkanların güvenliğinden sorumlu olanlar sokağa çıkacakları tehdit ediyor , ne garip sizi anayasaya davet ediyoruz

@Elerki1923
Az sonra sokağa çıkmam lazım. Kim izin verecek? Mahalle karakolu mu, ilçe emniyet mi, valilik mi? Söylesin biri, evde ekmek yok -_-

@Cetings: Sokağa izinsiz şekilde çıkana bir dakika bile müsamaha gösterilmeyecektir

Bu ifadenin vahametinin farkında mısınız sayın @Ahmet_Davutoglu

@KeremSahinoglou
Başbaganım destur verirseniz sokağa çıkabilir miyim? Zira hava çok güzel; içeride oturduğum her anı ziyandan sayıyorum da. @Ahmet_Davutoglu

@Ztrkniyesa
Sokağa çıkma özgürlüğümüz elimizden alındı Avrupa insan hakları örgütü bize sahip çıksın

Bu iktidar ne zamandir anayasa filan tanimiyor.. Padisah ne derse o.. Tek adam devri coktan beridir suregeliyor zaten... Maalesef bu yonetimin adina tum dunyada Fasizm deniliyor. Turkiye artik sosyal bir hukuk devleti filan degil ne yazik ki.. Rejim degisiyor, bazilari hala isin vehametinin farkinda olmasa da durum maalesef bu.

Çağlayan Adliyesinin ismini değiştirecekler ki akıllardan hiç kazınmasın gezicilerin(!) hukuka vurdukları darbe.

Çok demokratik bir ülkeye doğru ilerliyoruz emeği geçen herkese teşekkürler...

Gosteride yapilacaksa izinini alsin yapsin yapan

O iş öyle değil işte.
Anayasal bir hak bu. Kanunlara uyuldugu ve zarar verilmediği sürece izin alma diye bir mecburiyet yok.

Anayasa`nın 34. Maddesi :
B. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı
Madde 34. - Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.

silahsız ve saldırısız diyor ama, günümüzde eylemler amacını aştığından kurunun yanında yaş ta yanıyor ne yazıkki.

Yakında nefes almak için de izin isteriz.Ya da direk vergisini öderiz Türk topraklarının oksijenini kullanıyoruz diye.

silahsız ve saldırısız diyor ama, günümüzde eylemler amacını aştığından kurunun yanında yaş ta yanıyor ne yazıkki.

O devletin sorunu. Yaşı yakamaz. Silahlı olana kamu düzenini bozana engel olacak nasıl oldugu beni ilgilendirmiyor. Silahlı olana engel olamayıp(!) benim protesto hakkımı nasıl elimden alabilir? Özgürlükler korunacak diyor nerde benim özgürlüğüm.
Kamu malına zarar verenler yuzunden sokakta misal kitap okuma eylemi, oturma eylemi yapanlara bu artistliği yapamaz.
Kimse izinsiz sokağa çıkamayacak ne demek ya. Bu dikta değil mi şimdi?
Faşizmin ayak seslerini çok daha net duyuyoruz artık cunku kimseden korkuları kalmadı, korkacakları bir kurum kalmadı.

Ben öyle olduğunu düşünmüyorum, bakış açısı tabi bu da. ben kapımın önünde molotoflu eylem olsun istemiyorum. tabiki hakkıyla adam gibi eylem yapanlar arada kaynıyor ona da bi çözüm bulunmalı. ama anladığım kadarıyla eylemde elinde molotof ve yüzü kapalıysa ceza alıyorlar onaylanan güvenlik yasasına göre. elbet bi orta yol buluncaktır diye umud ediyorum en azından

Bu ulkede orgutlenmek de, eylem yapmak da yasal hakkimiz. Ama her gittigim eylemde izinsiz gosteri oldugundan ya siddet gorduk ya da dagitildik. Orgutlenme konusuna girmiyorum bile... Ev baskinlari, takipler... ama caddede tacize ugradigimda polisi ariyorum, araba plakasi veriyorum ve bir sey yapamayacagini soyluyor. Baya ilginc.

Zaten molotoflu eylem düzenlenmesi serbesttir denmiyor ki anayasada. Neye karşı oldugunuzu anlayamadım.
Bu zaten suç.
Başbakanın söylediği iyi veya kötü izinsiz eylem yapılmayacak deniyor.
Şöyle düşünelim.
İzin kimden alınıyor ve sizce atıyorum benzin zammını ya da öğretmen atamalarını ya da başbakanın bir sözünü protesto etmeye izin cıkarılır mı?
Hükümetin aleyhine protestoların ne kadarına izin verilir? Bunlara izin verenlerin hali ne olur?
Hadi izin istendi ama verilmedi, izin cıkmayınca insanlar haklarını nasıl arayacak? Öyle veya böyle yine insanlar sokağa dökülecek.
Şimdi anayasada serbest diye gösteridekiler içeri alınıyor sonra bırakılıyor. İzin almak zorunlu hale gelse o izinsiz cıkanlara neler yapılır?

Zaten o protestoların sonunda arbede cıkmasının en buyuk nedeni de bu değil mi? Geliyor bir yetkili abi, sizin bu yaptıgınız izinli değil dagılın diyor. Allah bilir bunun yasal oldugundan da haberi yoktur. Hakkımız bu dagılmayız denilince bas biber gazını. Karşı çıkarsan ye jopu. Sonra noldu eylemci polise taş attı.

ben amacını aşan eylemlere karşıyım, bununla ilgili yasağa olumlu bakıyorum. benim fikrim bu.

Misal bundan 4 yil once ankarada evime gitmek icin otobus bekliyordum kizilayda. Alevi mahaesinde oturuyorum ve otobus seferlerimiz cok aralikli. 90 dakikada bir falan geliyordu o zamanlar. Kar kis kiyamet bi ton insan sefil olduk. 2 saat icinde bi otobus geldi. Hepimizi almayacakti bile. O anda hepimiz anlasip protesto amacli bilet basmama eylemi yaptik. Bilet basmadigimiz icin otobus hareket etmedi. Polis geldi. Otobusu disardan yagmaladi icinden cikmamiz icin. Cikmadik. Sofor kapilari acti polis iceri girip onune gelene copu sallayarak bizi otobusten cikardi. Bi copta ben yedim. Yanimda cocugun biri bagirdigi icin kan icinde birakildi. Simdi bu protesto icin gidip icazet mi alacaktik biz? Ha ama haberlere bu durum x mahallesi sakinleri ucretsiz ulasim icin eylem yapti, halk otobusleri yagmaladi diye yansidi :)

canim gozunu seveyim 10 eylemden kaci zarar vermiyor.Yakiliyor yikiliyor halka kamu malina zarar veriliyor.Ben karsiyim eyleme bu zamana kadar hicbir toplulugada katilmadim.En kalabalik katildigim topluluk okuldaki istiklal marsinin okundugu zaman.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…