- 3 Aralık 2006
- 3.073
- 132
- 63
BAŞARI İÇİN EQ
Başarı EQ’dan geçer
Son 10 yılda ortaya atılan duygusal zekâ yani 'EQ' (Emotinal Qutoient) kavramı, insan ilişkilerinden, iş ve aile yaşantısına kadar hayatın her alanında başarının kapılarını açma özelliğiyle önem kazandı
Bir grup bilim adamına göre duygusal zekâ EQ, IQ'dan çok daha önemli. Bu tezi günümüzde pek çok işveren ve şirket de destekliyor. Öyle ki, artık şirketler personel alımında duygusal zekâ testleri uyguluyor, gazete ilanlarıyla IQ'su değil de EQ'su yüksek olanları arıyor.
EQ geliştirilebilir
Duygusal zekâ (EQ) nedir?
Son yıllarda daha yoğun olarak işlenen EQ, kişinin duygusal ve sosyal yönde iletişim becerisi, kendi duygularını tanıması, sorunlarla başa çıkmayı öğrenmesi, karşı tarafın duygularını anlayabilmesi (empati), problem çözme yeteneğine, yardımseverlik gibi iyi meziyetlere sahip olması, doğru ve sağlıklı ilişkileri kurabilmesini kapsıyor.
EQ'nun IQ'dan farkı nedir?
IQ ve EQ birbirlerine karşıt olmayan ama etkileyen kavramlar. Birbirlerini tamamlarlar. IQ doğuştan gelir. EQ ise gelişebilen bir yetenektir.
EQ insana neler kazandırır?
Duygusal zekâsı yüksek kişi, iş yaşamında ve özel hayatında başarıya ulaşır. Çocukları ve eşiyle mutlu olur. Konuşmayı, kime ne söyleyeceğini iyi bilir. Sosyal ilişkileri çok iyidir. Problem çözmeyi iyi bilir.
Liderler onlardan çıkar
Hangi işlerde başarılı olurlar?
Elemanlarının duygu ve düşüncelerini anlayabilen, onlara nasıl yaklaşabileceğini bilen kişiler olduklarından, hangi iş olursa olsun iyi bir lider olurlar. Bir işyerinde veya futbol takımında yönetici olur, şirketlerin yönetim kurulunda yer alırlar.
Çocuklarda ne zaman ve nasıl oluşmaya başlar?
Kişiliğin oluşmaya başlamasıyla diyebiliriz. Çocukların büyüklerle iletişim kurduğu, yani konuşmaya, duygu ve davranışlarını paylaşmaya başladığı andan itibaren gelişmeye başlar. Oluşması için anne babaların çocuklarla doğru iletişim kurmaları çok önemli.
Neler EQ'nun gelişimini olumsuz etkiler?
Anne babanın ilgisizliği, çevre şartlarının uygun olmayışı, çocuğun geçirdiği bazı hastalıklar, iyi eğitim alamaması gibi faktörlerle yeterince gelişemeyebilir. Eleştirme, yargılama ve şiddetin çok olduğu ortamda çocuğun duygusal zekâsı gelişmez.
Çocukta EQ'nun oluştuğu nasıl anlaşılır?
Oyunlarda, katıldığı sosyal faaliyetlerde lider olur.
Nasıl bir aile ortamı tavsiye edersiniz?
Anne baba birbirlerini sevdiklerini her fırsatta ifade etmeli, bunu çocuğun yanında göstermeliler. Birbirlerini öpmelerini, sarılmalarını çocuğun görmesinden kaçınmamaları lazım. Çünkü çocuğun ilerki yaşamında kurduğu aile, genelde kendi ailesinde gördüğünün aynısı oluyor.
Duygusal zekâ eksikliği nelere yol açar?
Depresyon, yeme bozuklukları, uyuşturucu bağımlılığına kadar uzanan riskleri artırır.
EQ’yu oluşturan beş yetenek
Özbilinç: Kendini tanıma. Duygularını tanıyan kişiler yaşamlarını daha iyi idare ederler, kişisel karar gerektiren konularda düşüncelerinden çok daha emindirler, iş, evlilik gibi.
Duygularını idare edebilme: Özbilinç temeli üstünde gelişmektedir. Bu yeteneği zayıf kişiler sürekli huzursuzluk içindeyken, kuvvetli olan kişiler olumsuz yaşantılar sonucu kendilerini daha kolay toparlar.
Kendini harekete geçirmek: Duyguları bir amaç doğrultusunda toplayabilmek, dikkat edebilmek, kendini harekete geçirmek, kendine hâkim olabilmek ve yaratıcılık için gerekli yetenektir. Buna sahip olanlar yaptıkları işlerde üretken ve etkilidirler.
Başkalarının duygularını anlamak (Empati): İnsan ilişkilerinde temel beceridir. Bu yeteneğe sahip kişiler, öğretmenlik, yöneticilik gibi mesleklerde başarılı olurlar.
İlişkileri yürütebilmek: Bu becerisi gelişmiş kişiler, sosyal yaşamlarında oldukça başarılıdırlar.