Banyo Dekorasyonu Banyo küf problemi

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
Banyoyu yenilemeye karar verdiğinizde ya da sadece her günkü gibi yüzünüzü yıkamak için banyoya girdiğinizde karşılaştığınız küf şok edici olabilir. Küf, rutubetli yerleri sever ve kendi haline bırakıldığında yavaş yavaş yayılır. Bu sırada banyonun görünümünü bozar ve evdekilerin sağlığını da tehlikeye atar.

Banyo küflendi deyip geçmemek ve evdeki küften bir an önce kurtulmak için azimli olmak gerekir. Banyodaki bu küf aslında mikroskobik bir mantardır ve bazı türlerin insan sağlığına büyük zararı dokunabilir. Banyolardaki sıcak ve nemli ortam zehirli küfün ortaya çıkması için oldukça elverişlidir. Siyah küf olarak adlandırılan tür kanserojen maddeler içerir. Ayrıca solunum veya sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıklara yol açabilir.

Eğer banyodaki küf miktarı az ise bu sorunu kendiniz de halledebilirsiniz. Geniş bir alandaki küflenme problemi ise, işin profesyonelleri tarafından çözülmelidir. Duvar kağıdı ya da zemin döşemesi altında küflenme ve çürüme fark ettiyseniz, küfü temizlemek ve tadilat için uzman başvurusuna ihtiyacınız olacaktır. Mahalledeki tesisatçı, boyacı ya da nalburiyelerden ne yapılması gerektiğine ve nasıl bir masraf yapacağınıza dair fikir alabilirsiniz.

Küflenmenin arkasındaki sebep keşfedilmelidir. Örneğin eski bir su borusu buna neden oluyorsa mutlaka değiştirilmesi gerekir. Küflenen duvarın da küften arındırılıp yeniden boyanması gerekecektir.

Küvet çevresinde veya fayans dolgularında oluşan küçük çaplı küflenmeler, küf temizleyiciler ve küf çözücüler ile temizlenebilir. Hatta küflenme çok azsa herhangi bir yüzey temizleyicisi veya çamaşır suyu da işinizi görür.

Eğer küf bu şekilde çözülmüyorsa ve kökleşmişse, küflenen dolgu sökülüp taze bir derz dolgusuyapılması gerekir. Silikon bazlı, su çekmeyen ve küf önleyici malzemeler uzun vadede etkili olacaktır. Yeni dolguyu uygulamadan önce bölgeyi iyice temizleyip kuruladığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca dolgu uygulamasını yaparken seri ve titiz olmalısınız. Su, yol bulup fayans ve dolgu arkalarına girerse yine küf oluşur.

Banyoyu küften arındırmak önemli bir adımdır ancak bu tatsız durumun tekrarlanmasını önlemek daha önemlidir. Banyoyu sıkça havalandırın. İçerisinin sıcak ve nemli olmaması için sürekli açık tutabileceğiniz bir pencere varsa bundan faydalanın. Banyo penceresi açılsın açılmasın, güçlü bir banyo aspiratörütedarik edin ve içerideki havayı düzenli olarak temizleyin.

Banyo yaparken ve sonrasında banyoyu havalandırmaya devam edin. Cam açabilir ya da aspiratörü kullanabilirsiniz. İçerideki nemi bir an önce kurutmaya bakın. Özellikle nem ve su çeken köşeleri banyodan sonra pas pas yaparak hemen kurutmayı deneyebilirsiniz. Banyoda çamaşır kurutmak da içeride rutubete neden olabilir. Rutubete ve küflenmeye yatkın banyolarda çamaşır kurutmamak en iyisi.
 
X