ben bu işin eğitimini aldım Mune. bunu okudum üniversitede.
bize okuldayken ilk öğretilen şeydi bir iş kazası olduğunda iş veren asla tam anlamıyla kusursuz sayılmaz.
neden mi?
çünkü işveren o iş yerinde "iş güvenliği ve işçi sağlığı" önlemlerini almak, uygulanabilmesi için gerekli eğitimleri vermek, önlemlerin uygulandığından emin olmak ve kurallara uyulup uyulmadığını denetlemek zorundandır.
yani bir işçi iskeleden düşse dahi işverenin sorumluluğu vardır. az ya da çok.
yaklaşık 1 yıl sendikada görev yaptım.
öyle şeylere şahit oldum ki. adam geliyor, işten kovuldum diyor, sigortan var mı diyoruz var 5 yıldır sigortalıyım diyor, giriyorum bakıyorum adamın işe girdikten 6 ay sonra çıkışını vermişler adama da bir kağıt imzalatmışlar gariban ya bilememiş imzalamış. sigorta yok, sendika yok hiçbir şey yok. sömürü diz boyu.
öyle şeyler gördüm yaşadım ki o 1 yıl içinde.
dağın başında kuş uçmaz kervan geçmez yerdeki fabrikada yemekhane talebi götürdük "burası lokanta değil" dedi adam bize. şaka gibi. o ara günde 5 lira mı ne veriyor yemek parası için de o 5 lirayı harcayacak değil restoran, dönerci falan bakkal yok bakkal.
bu adamın alacağı iş güvenliği önlemini siz düşünün artık, bir şey demeyeyim ben.
neden biliyor musun Mune
insan hayatının değersiz, paranın çok değerli olduğu bir toplumuz da ondan böyleyiz.