• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Balık Türü Seçimi

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
698
Balık Türü Seçimi


tur.jpg


Balık Seçimi

Akvaryum ile ilgilenenler arasında tür seçimi ile ilgili çeşitli teoriler dolaşmaktadır. Belki de bunların arasında en yaygın olanı akvaryumların topluluk ya da saldırgan tipi olarak ikiye ayrılmasıdır.

Topluluk tankları birbirine karşı saldırgan olmayan çeşitli türleri bir arada barındırır. Günümüzde akvaryum ile uğraşanlar arasında en yaygın olan akvaryum tipi budur. Saldırgan tanklarda ise başka balıklara karşı saldırgan olan ya da saldırılara karşı dayanaklı olan sınırlı sayıda balık türü bulunur. Bu tank tiplerinin her ikisinde de akvaryumdaki balıklar aynı ya da farklı coğrafi bölgelerden gelseler de, aynı su koşullarına uyum gösteren türlerdir. Balıklara ek olarak omurgasızlar, su bitkileri ve akvaryum süsleri de bu tank tiplerinde bulunur.

Tür ya da örnek tanklarında genellikle yalnızca tek bir balık türü ve bu balık türünün doğal yaşam alanında bulunan bitkiler ile ortamdaki diğer nesneler yer alır. Bu tanklar genellikle Aplocheilidae, Poeciliidae (Lepistes türü balıklar) ve Cichlidae (Çiklit türü balıklar) familyalarındaki balıklar için kullanılır. Bu tarz tanklar bazen yalnızca erişkinlerin yavrulaması için kullanılır.

Ekotip ya da ekotop akvaryumlar doğal yaşamda bulunan belli bir ekosistemi taklit etmeye çalışır. Bu ekosistemde bulunan balıklar, omurgasızlar ve bitkiler biraraya getirilerek su koşulları ve çevre düzenlemesi ile doğal yaşam ortamlarına benzetilmeye çalışılır. Ekotop tipi akvaryumlar en gelişmiş hobi akvaryumları olarak değerlendirilir ve halka açık akvaryumlar mümkün oldukça bu tarz akvaryumları sergiler. Bu yaklaşım hem canlıları kendi yaşam ortamlarında gözlemlemeye en yakın durumdur hem de akvaryumdaki balıklar için en uygun ve sağlıklı ortamı oluşturur.

Balık türlerinin seçiminde, balıkların toplu olarak yaşayıp yaşayamadıkları dikkatlice araştırılmalıdır.Örneğin, ülkemizdeki adıyla beta balığı karma bir akvaryumda tek erkek olarak bakılabilmektedir.

Bunun yanında beslenme tarzları da bazı balıklar için sorunlar yaratabilir.Etçil balıkların yanında tamamen bitkisel beslenen balıkların koyulması, bitkisel beslenen balıklarda sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur.Örneğin, tanganika gölü balıkları olan tropheus türleri tamamen bitkisel, sprulina içerikli yemlerle beslenmelidir.Etçil yada diğer bir değimle protein ağırlıklı beslenme yapılan bir akvaryumda, tropheus türleri hastalanacak ve ölüm kaçınılmaz olacaktır.Tür seçiminde, balıkların beslenme biçimlerine mutlaka dikkat edilmelidir.

Tür seçiminde diğer dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de toplu akvaryumlarda bakılacak farklı türdeki balıkların yüzme seviyelerinin ve davranış özelliklerinin iyi bilinmesi gerekir.Çok agresif özellikler gösteren balıklar ile mizaç olarak sakin ve çekingen balıklar birarada bulundurulmamalıdır.Balıkların akvaryumlardaki yaşam düzeyleri ve yüzme seviyeleri dikkate alınarak, akvaryumda her yüzme seviyesine göre tür seçmek daha mantıklı olacaktır.

Alıntı..
 
Back