Bakanlık ‘yüreklere su serpti’: Aspendos’taki yeni mermerler de zamanla eskiyecekmiş

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
Kültür ve Turizm Bakanlığı, oturakları ve basamakları orijinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edilen dünyanın en önemli kültürel varlıklarından Aspendos Antik Tiyatrosu’yla ilgili eleştirilere yanıt vererek, söz konusu taşların da ‘zamanla aşınarak eskisi gibi olacağını‘ ifade etti.

aspendos.jpg

Fotoğraf: DHA

Antalya’nın Serik ilçesindeki UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday antik tiyatro, restorasyon için sekiz ay kapalı tutulmuştu. Ancak Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyon sonrası yeni yerleştirilen taşlar, ‘mutfak mermerine‘ benzetilmişti.

Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yazılı bir savunma yapıldı.

Açıklamada basamakların eksik taşlarının tamamlanması için numuneler alındığı ve laboratuvar sonuçları doğrultusunda, özgün taşlara en yakın özelliklere sahip, ‘Korkuteli beji‘ rengindeki kireç taşının kullanılması kararı alındığı ifade edildi.

Zamanla değişecek
aspendos2.jpg

Ayrıca söz konusu tiyatronun orijinal taşlarının yaklaşık 2 bin yıllık olup, ‘çevresel etmenlerle yıprandığının ve üzerlerinin grileştiğinin vurgulandığı‘ açıklamada, ‘restorasyonda kullanılan taşların renginin de iklim ve tabiat şartlarının etkisiyle zamanla değişerek, patina oluşturacağı ve orijinal taş malzemenin rengini alacağı‘ kaydedildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

kultur-bak.jpg

http://www.diken.com.tr/bakanlik-go...ndostaki-yeni-mermerler-de-zamanla-eskiyecek/

Kültür bakanı eskitsin oturarak hatta ordan hiç kalmasın kültür bakanının bir faidesi olsun bakanlığı süresince

ne kadar doğru bilmiyorum sadece okudum; birebir aynısı yapılmazmış ozaman restore edilmiş olmazmış, yapının bugün ki durumunun aynısı yapılırsa aslı korunmuş olmazmış. tarihi yerler belli oranda restore edilebilirmiş. Eski ve yeni arasındaki fark görünür olmalıymış. Bkz. Apollon tapınağı demişler.
ha bu arada ben bu işlerden hiç anlamam, gerçekten anlayan birileri varsa aydınlatsın bizleri.

ne kadar doğru bilmiyorum sadece okudum; birebir aynısı yapılmazmış ozaman restore edilmiş olmazmış, yapının bugün ki durumunun aynısı yapılırsa aslı korunmuş olmazmış. tarihi yerler belli oranda restore edilebilirmiş. Eski ve yeni arasındaki fark görünür olmalıymış. Bkz. Apollon tapınağı demişler.
ha bu arada ben bu işlerden hiç anlamam, gerçekten anlayan birileri varsa aydınlatsın bizleri.

valla canım şu resimde çok göze batıyo bence, tümdüz döşemişler işte, leke yok oyuk moyuk eskitme bişey yok yani

valla canım şu resimde çok göze batıyo bence, tümdüz döşemişler işte, leke yok oyuk moyuk eskitme bişey yok yani
heh işte tamda bundan bahsediyorlar, zaten bugünki aslının aynısı yapılamazmış böyle bi kuralmı var bilmiyorum, bana kalsa göz zevkinin ve tarihin içine edilmiş gibi duruyor, ama zaten restorasyonda göz zevki gözetilmezmiş, olması gereken buymuş diyomuş bazı restoratörler.
ben bilmem zavallı muhasebeciyim ben :KK70:

heh işte tamda bundan bahsediyorlar, zaten bugünki aslının aynısı yapılamazmış böyle bi kuralmı var bilmiyorum, bana kalsa göz zevkinin ve tarihin içine edilmiş gibi duruyor, ama zaten restorasyonda göz zevki gözetilmezmiş, olması gereken buymuş diyomuş bazı restoratörler.

valla canım bi kere mozaiklerin üstünde topukluyla durarark güven kaybettilerdi, bu basın açıklamasıda komik olmuş yani

aynen forum da uzmanı varsa bizi aydınlatsın:KK48:

Bu tarz seylerle ilgiki bir cumle vardir da iste uygun olmayabilir diye yazamiyorum:)) bildigin beyaz yahu heralde bi iki bin yil daha gecer ozaman o goruntuye gelir

Bunu söyleyen bir İtalya ya gitsin gelsin bakalım , ya da İspanya ya ..
Oralarda neden böyle başarısız restorasyonlar olmuyor ..

Bunu söyleyen bir İtalya ya gitsin gelsin bakalım , ya da İspanya ya ..
Oralarda neden böyle başarısız restorasyonlar olmuyor ..
işte ondan diyorum, gerçekten bilgili olan birileri varsa aydınlatsın bizi, gerçekten bu işler böylemi oluyor?

işte ondan diyorum, gerçekten bilgili olan birileri varsa aydınlatsın bizi, gerçekten bu işler böylemi oluyor?

Şu hükümetten ne köy olur ne kasaba,
anca asfalt döküp ağaç kesip yol yapsınlar, başka bildikleri yok ..
Yazıklar olsun yaa .. Ülkede tarih namına birşey bırakmayacaklar bu gidişle .

Tv de bir açıklaması da ;
Eskisinden daha kaliteli mermerden restore ettik olmuş.
Sağolsunlar hamam yapıyorlar mübarekler. .

Geçen sene görmüştüm bu rezilliği bende yeni yeni başlamışlardı.
Birebir aynısını tabiki de yapamazlar ama bu resmen bizim evin merdivenleri gibi :KK70:
Yazık ya gerçekten ben eminim bu işin hakkını vererek yapacak olan bir çok firma da vardır üstelik Türkiye de.

Geçen sene görmüştüm bu rezilliği bende yeni yeni başlamışlardı.
Birebir aynısını tabiki de yapamazlar ama bu resmen bizim evin merdivenleri gibi :KK70:
Yazık ya gerçekten ben eminim bu işin hakkını vererek yapacak olan bir çok firma da vardır üstelik Türkiye de.
merdiven olsa iyi, mutfak fayansı :KK57:

X